Τσίπρας από το Harvard: Τρεις άξονες για την ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης σε έναν κόσμο κρίσεων
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε στο Harvard Kennedy School για την κρίση ταυτότητας των προοδευτικών δυνάμεων, τις αιτίες απομάκρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και την ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο δημοκρατικό κίνημα.

Σε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση στο Harvard Kennedy School, στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων «Διπλωματικοί Διάλογοι», ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις αιτίες αποδυνάμωσης των προοδευτικών δυνάμεων, καθώς και τις προκλήσεις και τις προοπτικές τους σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από πολλαπλές κρίσεις.
Όπως επισήμανε, δύο είναι τα βασικά αίτια απομάκρυνσης των λαϊκών στρωμάτων: η μετατόπιση πολλών προοδευτικών κομμάτων προς το Κέντρο τις δεκαετίες του ’90, που δημιούργησε την αίσθηση της ιδεολογικής ταύτισης με τη Δεξιά, και η βαθιά ανασφάλεια που πυροδότησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις μετά το 2008, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες των κρατών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέπτυξε τρεις βασικούς άξονες για την ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης:
1. Κοινωνική δικαιοσύνη και προοδευτικός οικονομικός πατριωτισμός:
Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρέπει να συνδεθεί με ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που αξιοποιεί τις εθνικές δυνατότητες – ανθρώπινες, φυσικές και τεχνολογικές – μακριά από τη μονοκρατορία της αγοράς. Ο Τσίπρας τόνισε την ανάγκη σύγκρουσης με ολιγαρχικά συμφέροντα και επανέφερε στο προσκήνιο τον ρόλο του κράτους τόσο στην αναδιανομή όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό.
2. Οικειοποίηση της έννοιας της ανθρώπινης ασφάλειας:
Σε ένα περιβάλλον πολυεπίπεδης αποσταθεροποίησης, η προοδευτική παράταξη οφείλει να απαντήσει με ανθεκτικά κράτη, επιστημονική τεκμηρίωση και ρεαλιστικές πολιτικές για ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η ειρήνη, οι πανδημίες και η διαχείριση μεταναστευτικών ροών. Η επιθετική φορολόγηση του πλούτου αποτελεί κοινό παρανομαστή με τον πρώτο άξονα.
3. Δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου δημοκρατικού κινήματος:
Ένα τρίτο κύμα αντίστασης απέναντι στην οπισθοδρόμηση – μετά τα κινήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου στο Ιράκ και τη λιτότητα – χρειάζεται να γεννηθεί, όπως είπε, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενάντια στην ακροδεξιά, στον αυταρχισμό και στην αποδόμηση των θεσμών.
Ο πρώην πρωθυπουργός, με ακαδημαϊκό αλλά και πολιτικά φορτισμένο λόγο, έδωσε το στίγμα της πολιτικής επανεκκίνησης των προοδευτικών δυνάμεων, επιχειρώντας να χαράξει ένα νέο πλαίσιο δράσης και συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης που είναι συγγενής του ενός θύματος
Πάτρα: Πρωτάρης ο 54χρονος ληστής της τράπεζας – Ψεύτικα τα δύο όπλα
Πάτρα: Διαρροή χημικού, κίνδυνος για εργαζόμενο, μεγάλη επιχείρηση της 6ης ΕΜΑΚ ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα – Χρέη στο Δήμο: Διαγραφή 132.000€ σε ένα πρωί – Απίστευτη καταγγελία για οφειλή
Δομικές αλλαγές στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ποιος αναλαμβάνει προϊστάμενος στην Πάτρα
Ο καιρός σήμερα 11/4 με άνοδο της θερμοκρασίας, η πρόγνωση μέχρι τη Μ. Τρίτη
Τέμπη: Η ώρα της κρίσης για Τριαντόπουλο, σήμερα η απόφαση παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο
Η…ανάγνωση στις τρεις δημοσκοπήσεις: Συμπεράσματα, αλλά και διαφοροποιήσεις στα ποσοστά
Νέα Υόρκη: Ο CEO της Siemens Ισπανίας και η οικογένειά του τα θύματα συντριβής ελικοπτέρου ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News