Νέα μέτρα στα σχολεία: Ανακοινώνονται αλλαγές για τις εκδρομές των μαθητών – ΒΙΝΤΕΟ

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «δεν είναι δυνατό να στείλουμε τα παιδιά στο στόμα του λύκου και να έχουμε προβλήματα».

Μαγδεβούργο

Ανακοινώσεις, ακόμα και μέσα στην ημέρα, αναμένονται σχετικά με τη δυνατότητα των μαθητών να διεξάγουν σχολικές εκδρομές ενώ αναμένεται να καθοριστεί το πλαίσιο και συγκεκριμένα αυξημένος έλεγχος τόσο πριν όσο και μετά.

Ο Νίκος Τζανάκης διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, απηύθυνε σχετική ερώτηση στην υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ. Όπως τόνισε ο καθηγητής, «δεν είναι δυνατό να στείλουμε τα παιδιά στο στόμα του λύκου και να έχουμε προβλήματα».

Η κ. Μακρή, από την πλευρά της, απάντησε πως οι εκδρομές «είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο και το επεξεργάζονται με αυξημένο testing».

Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε συνάντηση πριν λίγο με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για το θέμα, ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα κάνει εκείνη της ανακοινώσεις.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι σχολικές εκδρομές θα γίνονται κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών ωστόσο θα γίνονται με αυξημένους ελέγχους και τεστ πριν και μετά τις εκδρομές με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζεται η υγεία και η προστασία των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους.

Πριν απο μερικές μέρες πάντως ο Νίκος Τζανάκης είχε εκφράσει ξανά την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα την αναβολή τους.

Ο καθηγητής τόνισε πως «πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετοί γονείς είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι διεξάγονται κανονικά οι εκδρομές ειδικά στις περιοχές με υψηλά ποσοστά ενεργών κρουσμάτων, όπως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη δεδομένου μάλιστα ότι τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας έως 18 ετών αποτελούν το 22% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, γεγονός που προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα ως προς την επόμενη μέρα στη σχολική διαδικασία, ζητώντας μέτρα και αποφάσεις που σχετίζονται και με το πλαίσιο των εκδρομών.

Η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών εκδρομών και επισκέψεων έχει, δοθεί, με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254/ΦΕΚ 4187 Β΄/10-9-2021, και ειδικότερα το άρθρο 4, με θέμα: «Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές»:

«Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής, καθώς και τη διασφάλιση τη μη ανάμειξης διαφορετικών ομάδων», όπως και ότι: «Επιτρέπεται η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών».