Νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Πατρών: «Κινητήριος δύναμη σε έρευνα-κοινωνία-οικονομία-πολιτισμό»

Χθες, ανέλαβε καθήκοντα η νέα πρυτανική αρχή, με στόχους και ξεκάθαρο στίγμα για την επόμενη τετραετία. Τίθενται νέες βάσεις και στρατηγικές, με όραμα για ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωταγωνιστή στις νέες προκλήσεις και πρωτοπόρο και υποστηρικτικό στις ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας τα καλύτερα δυνατά εφόδια για το μέλλον.

Νέα Η έναρξη της νέας θητείας της πρυτανικής αρχής σηματοδοτεί μία νέα εποχή

Με στόχο να καταστήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωταγωνιστή των γεγονότων ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα πρυτανική αρχή. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης του ακαδημαϊκού μας ιδρύματος στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν οι στόχοι και ολοκληρώθηκε το πρυτανικό σχήμα με τον ορισμό των δύο νέων αντιπρυτάνεων.

Χρήστος Μπούρας.

Χρήστος Μπούρας.

«Είχαμε μία πολύ αποτελεσματική συνεργασία που κύλησε ήρεμα, πολιτισμένα και σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Στο ίδιο πνεύμα πιστεύω ότι θα συνεχιστούν και οι επόμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου διοίκησης προς όφελος πάντα του Πανεπιστημίου μας» δήλωσε λίγο μετά τη συνεδρίαση στην «Πελοπόννησο» ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας.

Δίνοντας το στίγμα της για την επόμενη τετραετία η πρυτανική αρχή σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση: «Η έναρξη της νέας θητείας της πρυτανικής αρχής σηματοδοτεί μια σημαντική αφετηρία για το Πανεπιστήμιό μας, η ευκαιρία να τεθούν νέες βάσεις και να χαραχθούν στρατηγικές που θα οδηγήσουν στις αναγκαίες εξελίξεις» με την επισήμανση ότι: «Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα πρυτανική αρχή που εξελέγη κατά τις τελευταίες εκλογές και σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, έρχεται με όραμα και δέσμευση να καταστήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών πρωταγωνιστή των γεγονότων. Η εποχή που διανύουμε απαιτεί από τα πανεπιστήμια να είναι ευέλικτα, αποτελεσματικά και έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Διονύσιος Μαντζαβίνος

Διονύσιος Μαντζαβίνος

Με την παγκοσμιοποίηση της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την ανάγκη για συνεχή σύνδεση με την αγορά εργασίας και την κοινωνία, το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να προσαρμοστεί και να ηγηθεί των εξελίξεων», υπογραμμίζοντας πως «μέσα από συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς, με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα εργαστεί για να ενισχύσει τη σύνδεση αυτή και θα διασφαλίσει ότι το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει πρωτοπόρο στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό τομέα».

ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου διοίκησης μετά από πρόταση του πρόταση του πρύτανη και απόφασης του συμβουλίου διοίκησης διαμορφώθηκε το νέο πρυτανικό σχήμα με τον ορισμό δύο νέων αντιπρυτάνεων.

Ιωάννης Βενέτης

Ιωάννης Βενέτης

Αυτό έχει ως εξής:

Χρήστος Μπούρας, πρύτανης

Ελένη Αλμπάνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής

Ιωάννης Βενέτης, καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Διονύσιος Μαντζαβίνος, καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, αν. καθηγητής Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας.

 

Η δέσμευση της πρυτανικής αρχής αποτυπώνεται σε λίγες γραμμές: «Σε αυτή τη νέα εποχή, η νέα πρυτανική αρχή δεσμεύεται να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής κοινότητας και την ουσιαστική στήριξη των αναγκών της κοινωνίας. Για ένα Πανεπιστήμιο που δεν θα περιορίζεται στα στενά όρια της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά θα είναι κινητήριος δύναμη για την έρευνα, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό».

Λένα Αλμπάνη

Λένα Αλμπάνη

Επιπροσθέτως ο κ. Μπούρας τονίζει: «Βασική μας προτεραιότητα, όπως έχει τονιστεί κατά τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής αριστείας και η προώθηση της έρευνας. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι το Πανεπιστήμιό μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην αιχμή της γνώσης και της καινοτομίας, προσφέροντας στους φοιτητές μας τα καλύτερα δυνατά εφόδια για το μέλλον τους. Στόχος μας είναι ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, που θα στηρίζει την κριτική σκέψη, την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργικότητα».

Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Πανεπιστημίου, στην ανάπτυξη συνεργασιών, στην προώθηση της κινητικότητας φοιτητών και καθηγητών, στην ανάπτυξη μιας πανεπιστημιακής κοινότητας που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, θα στηρίζει τους αδύναμους και θα ενισχύει τη συμμετοχή όλων των μελών της.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Και καταλήγει: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, καλώ όλους –φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό– να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το Πανεπιστήμιό μας θα συνεχίσει να εξελίσσεται, να ηγείται και να προσφέρει στην κοινωνία και στον κόσμο της γνώσης».