«Στο σφυρί» η Αχαΐα, στο κενό αιτήματα του Δήμου Πατρέων στο ΤΑΙΠΕΔ για παραχωρήσεις

Σε ιδιώτες ακίνητα και παραλίες του Δημοσίου  και στην Αχαΐα. Από το 2025 μπαίνει οριστικά μπροστά το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ σε 1.000 περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

ΤΑΙΠΕΔ Η σημαία του Πατρέα και οι εργασίες διαμόρφωσης μόνη ανάμνηση στον παλιό σκουπιδότοπο του Ριγανοκάμπου

Χρονιά εξελίξεων αναμένεται να είναι το 2025 για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που ελέγχεται από το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ.

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διαχειρίζεται ένα τεράστιο και πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, κάποια από τα οποία βρίσκονται στην Αχαΐα.

Το Υπερταμείο, όπως έγινε γνωστό, στόχος του είναι μέχρι το 2027, από τα 36.000 ακίνητα του Δημοσίου που θα ξεκαθαριστούν, να προκύψουν 9.000 ακίνητα, τα οποία θα αξιοποιηθούν με ένα πρωτότυπο για τα δεδομένα του δημοσίου τρόπο. Θα γίνουν 9 επιμέρους εταιρίες ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβαστούν περίπου 1000 ακίνητα στην καθεμία. Τα ακίνητα σε κάθε εταιρεία θα προορίζονται για συγκεκριμένη αξιοποίηση (οικιστική, βιομηχανική, τουριστική) ώστε να προσελκύουν πιο εύκολα επενδυτές. Οι εταιρείες αυτές θα δημιουργηθούν άμεσα ώστε να αρχίσουν να αναζητούν υποψήφιους επενδυτές από τις αρχές του 2025.

Το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, εταιρείες μέλη του Υπερταμείου, έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και αξιοποίησης εμβληματικών ακινήτων, με έμφαση σε αυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Οι ανακοινώσεις αυτές, όπως είναι επόμενο, έχουν προκαλέσει κλίμα ανησυχίας στους τοπικούς φορείς, που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια διαρκή διεκδίκηση ακινήτων του Δημοσίου για αξιοποίηση κοινωφελών σκοπών.

Ο Δήμος Πατρέων ζητά εδώ και 8 χρόνια την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο για την κατασκευή του Ανατολικού Πάρκου.
Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, ο Δήμος Πατρέων έχει αιτηθεί με δεκάδες επιστολές ακόμα και με κινητοποιήσεις, την παραχώρηση της έκτασης 140 στρεμμάτων για τη μετατροπή της στο λεγόμενο Ανατολικό Πάρκο, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έχει δοθεί.

ΚΟΙΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ

Πέραν αυτών, ο Δήμος Πατρέων, με έγγραφό του προς την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ανοίξει από το περασμένο καλοκαίρι, θέμα παραχώρησης και της εγκαταλειμμένης κοίτης του χειμάρρου Διακονιάρη. Πρόκειται για το δημόσιο κτήμα με κωδικό ΑΒΚ1184, που μπορεί να μετατραπεί από σκουπιδότοπο σε γραμμικό πάρκο αναψυχής και περιπάτου στην περιοχή του Νότιο Διαμερίσματος. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων έχουν συντάξει και σχετικές μελέτες και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ανάπλαση της εδαφικής λωρίδας

ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΜΕΙΛΙΧΟΣ

Εκτος των άλλων, ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση και εδαφικής ζώνης μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού στη βόρεια πλευρά της πόλης, από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τον χείμαρρο Μείλιχο. Το εδαφικό αυτό τμήμα είναι στο μεγαλύτερο μέρος διαμορφωμένο σήμερα, από τον Δήμο Πατρέων ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και αναψυχής, αλλά ο δήμος ζητά την παραχώρησή του, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Τέλος, ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει και την παραχώρηση των αποθηκών του Τελωνείου Πατρών στον μόλο της οδού Γούναρη, ενώ πωλητήριο έχει μπει από την ΕΤΑΔ και στην παλιά Νομαρχία, ένα διώροφο διατηρητέο κτίριο με υπόγειο, στη διασταύρωση των οδών Πατρέως 81 και Γ. Καραϊσκάκη 138, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και πολλά χρόνια.

«Φιλέτα» της ακτογραμμής

Εντός του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, περίπου 1.400 καταγεγραμμένοι παλαιοί αιγιαλοί, οι οποίοι όμως δεν σχετίζονται με τους κοινόχρηστους χώρους του αιγιαλού και παραλίας που ανήκουν στη διαχείριση των Κτηματικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τους Δήμους. Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται περίπου 130 κοινόχρηστους χώρους αιγιαλών, στο σύνολο της χώρας, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» και βρίσκονται κυρίως έμπροσθεν παραλιακών ακινήτων κυριότητας ΕΟΤ με στόχο να εξυπηρετηθεί η αξιοποίηση του συνόλου του τουριστικού ακινήτου.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η πλαζ της Πάτρας η οποία πέρασε εν κρυπτώ από την ιδιοκτησία του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, παραμονές εκλογών του 2023, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Πατρέων, που ζητά τη νομοθετική κατάργηση αυτής της απόφασης και την επιστροφή του δημόσιου ακινήτου στην διαχείρισή του.

Με διαγωνισμό που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, παραχωρήθηκε σε ιδιώτη έκταση εμβαδού 500 τ.μ. όπου αναπτύχθηκε καντίνα ξαπλώστρες, σκίαση και ξύλινοι πάγκοι – τραπεζάκια.

Καντίνα πλαζ πατρών

Τμήμα της πολυσύχναστης παραλίας έχει μισθωθεί σε ιδιώτη για καντίνα

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, δεν σημειώθηκε κάποια θεαματική αλλαγή στην περιοχή, όπως φοβόταν ο δήμος, απλώς οι λουόμενοι απέκτησαν μια υποδομή για να προμηθεύονται νερό, καφέ ή κάτι φαγώσιμο, κατά τις ώρες που απολαμβάνουν το μπάνιο ή τη βόλτα τους στη θάλασσα.