Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Προθεσμία έως 15 Σεπτεμβρίου για αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος και του φόρου που αναλογεί με καταληκτική ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου για φυσικά πρόσωπα και 29 Σεπτεμβρίου για νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία

Φορολογικές δηλώσεις

Η ΑΑΔΕ έχει ανοίξει την πλατφόρμα myBusinessSupport, προσφέροντας στους ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 29 Σεπτεμβρίου για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Η διαδικασία αφορά τους φορολογούμενους που θεωρούν ότι το νέο σύστημα προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, το οποίο εφαρμόζεται για το φορολογικό έτος 2024, τους έχει αδικημένους. Το νέο σύστημα επιβάλλει κατώτατα όρια δηλωθέντων ποσών, τα οποία καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμαρτά.

Η υποβολή αίτησης για αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος είναι προϋπόθεση για την αναθεώρηση του φόρου και την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της φορολογικής υποχρέωσης. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δύο επιλογές για να προχωρήσουν στην αμφισβήτηση:

  1. Αντικειμενικοί λόγοι: Εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που περιορίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως παρατεταμένη νοσηλεία ή στρατιωτική θητεία, μπορεί να αιτηθούν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος.
  2. Αίτημα φορολογικού ελέγχου: Σε περίπτωση που τα πραγματικά εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά χωρίς αντικειμενικούς λόγους, απαιτείται η συμπλήρωση ενός εκτενούς ερωτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί ως δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Το ερωτηματολόγιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων, όπως κατοικίες, οχήματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, δαπάνες διαβίωσης, κ.ά. Αν δεν υποβληθεί εντός 60 ημερών από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα αμφισβήτησης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ανεξαρτήτως της υποβολής αίτησης αμφισβήτησης, οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου παραμένουν σε ισχύ και ο φόρος παραμένει απαιτητός. Αν, μετά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου, θα πραγματοποιηθεί διαγραφή ή επιστροφή ποσού, ενώ σε περίπτωση προσδιορισμού υψηλότερου εισοδήματος, θα βεβαιωθεί πρόσθετος φόρος.

Το 2024 παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος, με περίπου 4.600 επαγγελματίες να υποβάλλουν αιτήματα για φορολογικό έλεγχο. Αυτό αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα προκαλεί αντιδράσεις σε διάφορους κλάδους, ιδιαίτερα σε εκείνους όπου τα πραγματικά εισοδήματα διαφέρουν σημαντικά από τα τεκμαρτά όρια.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Άστατος ο καιρός σήμερα: Πού θα βρέχει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Ριζικές αλλαγές στον σιδηρόδρομο, «πράσινο» σήμερα από υπ. Συμβούλιο

Πάτρα: Πήγε να κλέψει και έπεσε από μπαλκόνι, σε κρίσιμη κατάσταση ανήλικος

Βούτες Ηρακλείου: Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να μη μείνουν στα σπίτια που έχουν ρωγμές

Εξωδικαστικός: Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες πολίτες – Νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων για τη μεσαία τάξη, πότε ανοίγει

Πάτρα: Την Τρίτη η κηδεία της Γιώτας Κονδύλη που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα στο λιμάνι

Πολυδύναμο στρατόπεδο το ΚΕΤΧ Πάτρας – Τι φέρνει η αναδιάρθρωση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Η απάντηση Πελετίδη στην «Π» για το «τελεσίγραφο» Χρυσοχοΐδη για το Αστυνομικό Μέγαρο: «Αρνούμαστε»