Καμπανάκι ΟΗΕ για τη Γάζα: Σε οριακό σημείο η ανθρωπιστική κρίση, στασιμότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, πού εστίασε η Ελλάδα
Ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστική πρόσβαση και επιστροφή στη λύση των δύο κρατών

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε δημόσια συνεδρίαση με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις για επαναφορά της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, βασικός εισηγητής της συνεδρίασης υπό την προεδρία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Γάζα οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, καλώντας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι –μεταξύ τους εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες– έχουν χάσει τη ζωή τους από την επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, ενώ οι εκτοπισμένοι υπερβαίνουν τις 400.000. Το 70% της Γάζας βρίσκεται είτε υπό εντολή εκκένωσης είτε θεωρείται ζώνη ασφαλείας υπό ισραηλινό έλεγχο. Η διανομή τροφίμων και φαρμάκων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να δηλώνει εξάντληση των αποθεμάτων.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επιρρίπτει την ευθύνη για την έναρξη και την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Χαμάς, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου και εργαλειοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την παλαιστινιακή οργάνωση. Παράλληλα, τονίζει ότι κατά την εκεχειρία είχε επιτρέψει την είσοδο βοήθειας, αλλά απορρίπτει την προτεινόμενη Διεθνή Διάσκεψη του Ιουνίου ως εκτός πραγματικότητας.
Η Παλαιστινιακή Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ καταγγέλλει από την πλευρά της τον αποκλεισμό της Γάζας ως μορφή συλλογικής τιμωρίας, κάνοντας λόγο για «όπλο πείνας» από το Ισραήλ και πιθανολογώντας σχέδια εκτοπισμού και προσάρτησης. Ο πρέσβης Ριάντ Μανσούρ επανέλαβε την ανάγκη για τερματισμό της βίας και εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη λύση των δύο κρατών.
Η Ελλάδα, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της Ευάγγελου Σέκερη, εστίασε στην ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ, ενώ χαιρέτισε τη Διάσκεψη του Ιουνίου ως ευκαιρία επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας.
Η Γαλλία χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «κορυφαίο γεγονός της Προεδρίας της» και υπογράμμισε ότι η επανέναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνιστά σοβαρό πισωγύρισμα για την περιοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη θέση τους για πλήρη απομάκρυνση της Χαμάς από τη Γάζα, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για την απόρριψη προτάσεων εκεχειρίας. Η αναπληρώτρια πρέσβης Ντόροθι Σέι καταδίκασε τη στρατιωτική αξιοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών από τη Χαμάς και τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν, ενώ εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ να συμβάλλουν σε μία νέα αρχή στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Ερευνα για τη φωτιά σε κατάστημα, τι «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία ΦΩΤΟ
Λεωφόρος Αθηνών: Ανατροπή νταλίκας, έκλεισε το ρεύμα προς Δαφνί ΦΩΤΟ
Πάτρα: Υπό διάλυση η Εθνολογική Εταιρεία – Με κουβάδες το Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο
Εκτεθειμένη σε ξηρασίες και πλημμύρες η Δυτική Ελλάδα – Τα χρήσιμα συμπεράσματα ημερίδας
Στο ΚΑΤ ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος, ευλόγησε τον Μουγκοπέτρο ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News