Κνεσέτ: Υπό εξέταση νομοσχέδιο για επιβολή φόρου 80% σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό

«Ο νόμος αυτός θα διαφυλάξει το εβραϊκό κράτος και το δημοκρατικό καθεστώς και θα μπλοκάρει την καταχρηστική ξένη παρέμβαση» είπε ο Άριελ Κάλνερ, που ήταν ο εισηγητής

Κνεσέτ

Κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε σήμερα (5/5) να συζητά το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβληθεί φόρος ύψους 80% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από ξένες οντότητες, με στόχο να περιοριστεί η ξένη επιρροή στο κράτος του Ισραήλ.

Με βάση το νομοσχέδιο, αυτές οι ΜΚΟ δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν σε ισραηλινά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ όμως θα έχει τη δυνατότητα να τους χορηγεί απαλλαγή από τον φόρο.

Θα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το ισραηλινό κράτος και εκείνες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 100.000 σέκελ (περίπου 27.000 ευρώ).

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ ήταν κατά διαστήματα έντονη. Η επιτροπή εξετάζει το νομοσχέδιο ώστε να προωθηθεί για μια πρώτη ανάγνωση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Ο νόμος αυτός θα διαφυλάξει το εβραϊκό κράτος και το δημοκρατικό καθεστώς και θα μπλοκάρει την καταχρηστική ξένη παρέμβαση» είπε ο Άριελ Κάλνερ, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Κάλνερ ανέφερε ότι από το 2012 μέχρι το 2024 στάλθηκαν 1,3 δισεκ. σέκελ από το εξωτερικό προς 83 ισραηλινές οργανώσεις – κατά μέσο όρο η χρηματοδότησή τους έφτανε τα 300.000 σέκελ ημερησίως.

«Οι πόροι αυτοί δεν προορίζονται για κοινωνικά, εκπαιδευτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα αλλά κυρίως για να επηρεάσουν την ισραηλινή πολιτική μέσω του δικαστικού συστήματος, των μέσων ενημέρωσης και της διεθνούς σκηνής», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «το μέλλον του κράτους του Ισραήλ θα πρέπει να χαραχθεί από τους Ισραηλινούς πολίτες, όχι από ξένες κυβερνήσεις».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι το κράτος προσπαθεί να φιμώσει κάποιες φωνές, συμπεριλαμβανομένων και μέσων ενημέρωσης, που δεν συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης. Κάποιοι είπαν ότι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να εμποδίσει την ξένη επιρροή, τότε θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο και τις ξένες εταιρείες.

Το Adalah, το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Αραβικής Μειοψηφίας, έστειλε μια επιστολή την οποία υπογράφουν εννέα ΜΚΟ, ζητώντας να μην προωθηθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση. «Το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια απευθείας επίθεση στην κοινωνία των πολιτών, το κράτος δικαίου και τη θεμελιώδη συνταγματική δομή της δημοκρατίας του Ισραήλ. Απειλεί τα δικαιώματα ατόμων και κοινοτήτων και επιδιώκει να φιμώσει θεμιτές αντιγνωμίες υπό το πρόσχημα της εθνικής κυριαρχίας», τόνισε στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ο καιρός σήμερα 5/5: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, που θα βρέξει

Κύπελλο Ερασιτεχνών: Τι λέει η Αστυνομία για τα επεισόδια – Κατηγορούνται και δύο παίκτες για οπαδική βία!

Πάτρα: Νέα στοιχεία για τη νεκρή ναυτικό – «Μπαλάκι» ευθυνών θύματος-πληρώματος-οδηγού

Τέμπη: Απάντηση της ΕΛ.ΑΣ για τα βίντεο

Επανέρχεται ο Τραμπ για την Γροιλανδία: «Δεν αποκλείω τη χρήση στρατιωτικής βίας»

Βραζιλία: Απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Lady Gaga ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ