ΔΕΥΑΠ – Λογαριασμοί στο κόκκινο: «Για πόσο ακόμη θα παραμείνετε αδρανείς;»

Του Γιώργου Αγγελόπουλου,  Μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής ομάδας Περιβάλλον του σπιράλ. Ταμίας ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ειδικός Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων.

Το τελευταίο διάστημα όλοι μας έχουμε αρχίσει και καταλαβαίνουμε την ενεργειακή κρίση λαμβάνοντας υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δαπανούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος στην εξόφληση λογαριασμών. Υπολογίζουμε επιπλέον πως μεγάλες επιχειρήσεις
με τεράστιες καταναλώσεις σε  κιλοβατώρες θα αντιμετωπίζουν πια σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση είναι η ΔΕΥΑΠ. Κάθε χρόνο η δημοτική εταιρία πληρώνει 4 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ μόνο, για να λειτουργεί τα αντλιοστάσια στις γεωτρήσεις. Με τα νέα τιμολόγια ρεύματος υπολογίζεται πως η δαπάνη θα ανέλθει τουλάχιστον στα 8-9 εκατομμύρια ευρώ.

Καθίσταται πια σαφές πως η εταιρία κινδυνεύει σοβαρά με χρεοκοπία. Αν δε συνυπολογίσουμε και την πρωτοφανή και επιπόλαιη κίνηση αγοράς νέων κτηριακών εγκαταστάσεων που θα ανέλθει σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ολοκληρωτική καταιγίδα.

Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ δεν φαίνεται να ανησυχούν σοβαρά. Ή μάλλον ανησυχούν και αντιδρούν… γράφοντας επιστολές, θεωρώντας πως έτσι κάνουν το καθήκον τους.

Ως σπιράλ πολλάκις έχουμε τονίσει ότι η ιδεοληψία της δημοτικής αρχής κοστίζει πολύ στο λαό της Πάτρας. Μόνο η συμμετοχή μας στον φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπειρου θα μας εξοικονομούσε αυτά τα έξοδα (της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, σύντομα 8 εκατομμυρίων ευρώ).

Η πρόσφατη πρόταση της ΚΕΔΕ για έκτακτη ενίσχυση των ΔΕΥΑ από ταΥπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας είναι μια πολύ καλή κίνηση, αλλά δεν φτάνει από μόνη της. Θα πρέπει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ να στηριχθούν σε δικές τους πρωτοβουλίες και να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Μια τέτοια εναλλακτική λύση είναι η συμμετοχή τους σε ενεργειακές κοινότητες, των οποίων οι υποδομές
μπορεί να γίνουν με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες μπορεί να καλυφθεί η ενέργεια για τη θέρμανση των σχολείων, για τη λειτουργία των αντλιοστασίων άρδευσης και ύδρευσης, για τον δημοτικό φωτισμό.

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως με πρόσφατη παρέμβαση μας είχαμε προτείνει στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ τη λύση της ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου που θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά, σχεδόν θα μηδένιζε τον λογαριασμό. Και αυτό θα γινόταν χωρίς η ΔΕΥΑΠ να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την επένδυση. Θα το
έκανε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς κόστος για τον δήμο και θα αμείβονταν, στη συνέχεια, με ποσοστό από την εξοικονόμηση του ρεύματος. Δυστυχώς αναφέραμε την κακή και αποτρόπαια λέξη «εταιρεία» και έτσι την ευκαιρία αξιοποίησαν άλλοι δήμοι, αλλού.

Έχει αλλεργία, δυστυχώς, η δημοτική αρχή στις εταιρείες. Όχι σε όλες βέβαια. Μόνο σε εκείνες που δεν είναι κόκκινες. Πριν όμως οι λογαριασμοί «χτυπήσουν» κόκκινο, εμείς χτυπάμε καμπανάκι συναγερμού και αφύπνισης, πριν είναι πολύ αργά!