Αίγιο: «Ξήλωσαν» εγκατάσταση seatrac στην παραλία της Άκολης για λίγες ξαπλώστρες BINTEO

Υπάρχει και το σχετικό βίντεο στο οποίο φαίνεται η απεγκατάσταση του seatrac, της ειδικής ράμπας που υπήρχε για να μεταφέρει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στην παραλία.

Αίγιο

Ένα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί σε εκείνα του τελευταίου διαστήματος σχετικά με την αντιμετώπιση των ΑμεΑ στη χώρα μας, καθώς στην παραλία Άκολη του Αιγίου επέλεξαν να βάλουν ξαπλώστρες, βγάζοντας την ειδική ράμπα που υπήρχε!

Η καταγγελία έγινε μέσα από το Facebook από τον Ιγνάτιο Φωτίου, και μάλιστα υπάρχει και το σχετικό βίντεο στο οποίο φαίνεται η απεγκατάσταση του SEATRAC, της ειδικής ράμπας που υπήρχε για να μεταφέρει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στην παραλία.

Οπως αναφέρει ο Ιγνάτιος Φωτίου, CEO στην ΤΟΒΕΑ «Το SEATRAC βγαίνει και στην θέση του μπαίνουν ξαπλώστρες.
Δε θα το πίστευα πότε, μετά από 10 χρόνια, μετά από 180.000 χρήσεις, μετά από τόσο αγώνα ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απομονώσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φοβούνται μην χαλάσει η βολή τους. Σήμερα στην παραλία Άκολη στο Αίγιο έγινε επώνυμη καταγγελία για να σταματήσει η εγκατάσταση του SEATRAC. Προφανώς δεν είναι όλοι επιθυμητοί στην παραλία εμπρός από το σπίτι του «γείτονα» και τα ΑμεΑ εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του «γείτονα» στη θάλασσα. 10 χρόνια το SEATRAC σε αυτή την παραλία έχει αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, νόμιζα ότι η κοινωνία μας έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, τελικά είναι ακόμα πιο δύσκολο από όσο περίμενα, αλλά θα τα καταφέρουμε. Λίγες ξαπλώστρες μπορεί να βγουν από τις παραλίες, η πρόσβαση για όλους δε θα ξανά βγει από τις παραλίες!»

 

Και ο Γεράσιμος Φεσσιάν, ως Μέλος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας αλλά και ως εμπνευστής και cofounder του #seatrac της TOBEA σε επιστολή του δημόσια καταγγέλλει την συμπεριφορά του Λιμενικού Σώματος που σταμάτησε την εγκατάσταση #seatrac στην παραλία της Άκολης!.
«Υπάρχουν σχετικές διατάξεις του ΥΠΕΣ που επιτρέπουν την τοποθέτηση εξοπλισμού στις παραλίες για την υποβοήθηση των ΑμεΑ.
Παρακαλώ τον Γιάννη Βαρδακαστάνη ως Πρόεδρο του Παγκόσμιου Αναπηρικού Κινήματος να παρέμβει θεσμικά προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Έλεος…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΙΟΥΛΙΑ ΣΥΡΟΚΩΣΤΑ: Εχουν και τα ΑμΕΑ δικαίωμα στη θάλασσα

Την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού, Δημήτρη και Βέρας Σφήκα, εκφράζει και η πρόεδρός του Ιουλία Συροκώστα.
Η κ. Συροκώστα επισημαίνει ότι «η κλινική αποκατάστασης του ΠΓΝΠ παρέχει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους ασθενείς κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους. Ολη όμως αυτή η προσπάθεια ακυρώνεται αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε τη διατήρηση της λειτουργικότητας τους και την κοινωνική τους επανένταξη». Κι γι’ αυτό όπως εξηγεί η ίδια ένα επιπλέον όπλο στην προσπάθειά τους αυτή είναι η υδροθεραπεία σε πισίνα και πρωτίστως σε θάλασσα όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές.

«Τα τελευταία τρία χρόνια τα άτομα με αναπηρία στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίστηκαν με πρωτόγνωρη ευαισθησία από την Περιφερειακή αρχή και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου όπου για πρώτη φορά είχαμε εγκαταστάσεις μηχανημάτων εμβάπτισης- απαγωγής λουομένων ΑΜΕΑ σε πέντε παραλίες της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας. Οι δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας ως όφειλαν για δημιουργία καθολικά προσβάσιμων παραλιών πέριξ των μηχανημάτων πρόσβασης παρόλο που ο νόμος τους υποχρεώνει για αυτό.

Σήμερα όμως με λυπεί πραγματικά ένα πρωτόγνωρο γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του μηχανήματος seatrac στην Ακολη Αιγίου μιας παραλίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα με άτομα με αναπηρία (180.000 χρήσεις) όπου έγινε καταγγελία από ιδιώτη και το λιμενικό απαίτησε την απεγκατάσταση του μηχανήματος που μόλις είχε ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα με την απεγκατάσταση από το προσωπικό της ΤΟΒΕΑ τα μαγαζιά τοποθετούσαν ξαπλώστρες και τραπεζάκια που ήταν ήδη έτοιμα» περιγράφει και καταλήγει:

«Θα ενωθούμε όλοι μαζί για το δικαίωμά μας τη συμμετοχή μας στη θάλασσα γιατί κάτω από αυτόν τον ουρανό είμαστε όλοι ίσοι.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του δήμου Αιγίου για άλλη μία φορά και την παντελή έλλειψη ευαισθησίας σε θέματα που αφορούν άτομα με Αναπηρία».