Παναχαϊκή: Ο Δ. Σπεντζόπουλος θυμάται μισό αιώνα μετά – «Τα δύο γκολ που έβαλα στην Γκράτς»
Τι λέει ο Δημήτρης Σπεντζόπουλος για την ιστορική πρόκριση της μεγάλης Παναχαϊκής πριν 49 χρόνια
Το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου του 1973, σαν σήμερα πριν 49 χρόνια, ήταν ακόμη η χούντα στα πράγματα και φυσικά η λαοθάλασσα στην πλατεία Γεωργίου δεν αφορούσε κάποια προεκλογική συγκέντρωση.
Ηταν η βραδιά που λίγο νωρίτερα η μεγάλη Παναχαϊκή θριάμβευε στο παρθενικό της παιχνίδι στην Ευρώπη και πρώτο ομάδας της ελληνικής περιφέρειας στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, με 2-1 επί της αυστριακής Γκράτσερ ΑΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, διότι το στάδιο της «κοκκινόμαυρης» ομάδας δεν διέθετε ακόμη χλοοτάπητα.
Δέκα χιλιάδες Πατρινοί είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα κι άλλοι χίλιοι (!) Καλαματιανοί, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός των φιλάθλων που συνέρρευσαν στην πλατεία Γεωργίου να πανηγυρίσουν τη σπουδαία νίκη. Τα δύο σιντριβάνια μετατράπηκαν σε πισίνες!
Εβγαιναν οι μεν για να «βουτήξουν» οι δε. Η πόλη φωταγωγήθηκε και το ξενύχτι στην πλατεία κράτησε μέχρι πρωίας. Η Πάτρα δεν είχε ξαναζήσει τέτοιες μεθεόρτιες στιγμές χάρη στα γκολ του αείμνηστου Ανδρέα Μιχαλόπουλου (16’) και του αρτίστα σέντερ φορ Δημήτρη Σπεντζόπουλου (43’).
ΤΑ ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΣΠΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ο τελευταίος είχε έλθει εκείνη τη χρονιά στην Παναχαϊκή από την Καλαμάτα του Λυκούργου Γαϊτανάρου, εξ ου και οι χίλιοι Καλαματιανοί για χάρη του στο ματς της Λεωφόρου! Θα «βλασφημήσουμε», και το γράφουμε για τους νεότερους: Αρκετά χρόνια αργότερα ο σούπερ Ολλανδός φορ Φαν Μπάστεν σα να είχε «αντιγράψει» σε πολλά τον Μητσάρα.
Αν σήμερα δεν καταπιανόμαστε με την θρυλική πεντάδα (Δαβουρλής, Λεβεντάκος, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Ρήγας) που οδήγησε την Παναχαϊκή στην Ευρώπη, είναι διότι η σημερινή «επέτειος» της νίκης επί της Γκράτσερ, αλλά μετά από 15 μέρες και η ιστορική πρόκριση στην επόμενη φάση, είχε τη… διπλή σφραγίδα του Σπεντζόπουλου.
Εκτός από το νικητήριο γκολ στη Λεωφόρο, είχε αφήσει σύξυλους τους Αυστριακούς και στο Γκρατς, πετυχαίνοντας την αξέχαστη γκολάρα της πρόκρισης.
Ο μέγας πρωταγωνιστής ξετυλίγει στην «Π» το κουβάρι των αναμνήσεων από τη μέρα που έγινε η μεταγραφή του στην Παναχαϊκή:
«Ημουν εκείνος που άνοιξα το δρόμο και μετά από μένα σταδιοδρόμησαν αρκετοί Καλαματιανοί στην Παναχαϊκή. Ο Μουλατσιώτης, ο Γεωργόπουλος, ο Μάνα κ.ά. Ηταν σοβαρό βήμα για μένα αυτή η μεταγραφή. Κόστισε ακριβά, έφθασε τα 2.000.000 δραχμές, ήταν μεγάλο ποσό για την εποχή. Θυμάμαι ότι το δικό μου πρίμ υπογραφής ήταν μόνο 70.000 δραχμές, αλλά δεν με πολυένοιαξε, γιατί ήμουν τακτοποιημένος επαγγελματικά. Ο ηγέτης της Καλαμάτας Λυκούργος Γαϊτανάρος είχε φροντίσει να προσληφθεί η… μισή ομάδα στην τράπεζα. Είχα “όνομα” στην Καλαμάτα και ερχόμενος στην Πάτρα αγκαλιάσθηκα από τους συμπαίκτες μου και προσαρμόσθηκα γρήγορα».
Και όντως ήταν γρήγορη η προσαρμογή και συνοδεύτηκε από τις δύο γκολάρες στη Λεωφόρο και το Γκρατς. Τις θυμάται σαν να τις πέτυχε… χθες:
«Στο πρώτο παιγνίδι μετά από κόρνερ απέκρουσε ένας αμυντικός κι εγώ καραδοκούσα στο ύψος της περιοχής. Σημάδεψα, ζύγισα το σουτ και η μπάλα κατέληξε αστραπιαία στα δίχτυα. Το γκολ της ρεβάνς ήταν ακόμη πιο όμορφο. Μου ήλθε η μπάλα “συστημένη”, έγειρα αριστερά το σώμα μου και με μονοκόματο σουτ έστειλα τη μπάλα στο απέναντι “Γάμα”. Κόπηκαν τα πόδια των Αυστριακών. Είχα σκοράρει στο πέμπτο λεπτό. Σ’ εκείνο το παιγνίδι ήταν εξαιρετικός ο τερματοφύλακάς μας Γρηγόρης Πλιάτσικας κι έτσι η πρόκριση ήλθε στην Πάτρα. Αργότερα ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος μου είπε κάτι που δεν γνώριζα. Εκείνη η νίκη μας ήταν η πρώτη ελληνικής ομάδας σε αυστριακό έδαφος»!
ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΣΕ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΗ ΠΙΣΙΝΑ!
Οπως ήταν φυσικό, τα πανηγύρια επαναλήφθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και τα σιντριβάνια μετατράπηκαν πάλι σε… πισίνες. Ο Δημ. Σπεντζόπουλος, όμως, θυμάται και μια κανονική πισίνα:
«Είχαμε τρελαθεί μετά το 1-0 στο Γκρατς. Επρόκειτο για μέγα επίτευγμα εκείνα τα χρόνια. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο που διέθετε θερμαινόμενη πισίνα. Ρίξαμε μέσα τον συγχωρημένο Γεράσιμο Σταματελάτο, έναν αγαπητό διοικητικό παράγοντα και ανώτερο δημόσιο υπάλληλο. Δεν είχε άλλα ρούχα να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως το ξενοδοχείο διέθετε στεγνωτήριο και όλα καλά».
ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ
Η έξοδος της «κυρίας» στην Ευρώπη, η πρώτη ομάδα από την επαρχία, οφείλεται στην κατάληψη της 4ης θέσης τη σεζόν 1972-73. Σ’ εκείνο το πρωτάθλημα είχε υποσκελίσει την ΑΕΚ στην βαθμολογία, συγκεντρώνοντας 78 βαθμούς, μετά από 16 νίκες, 12 ισοπαλίες και 6 ήττες. Στην Πάτρα ήταν ακαταμάχητη.
Είχε χάσει μόνο από τον Παναθηναϊκό (0-4), που είχε σε φοβερή μέρα, σ’ εκείνο το παιγνίδι, τον Αργεντίνο μουντιαλικό άσο Χουάν Ραμόν Βερόν.
Η αγάπη όλης της Πάτρας και οι μεγάλες συμπάθειες που είχε η Παναχαϊκή σε όλη τη χώρα, ήταν πασίδηλη και προκύπτει από την κοσμοσυρροή που παρατηρείτο σε κάθε αγώνα της. Εκείνη τη σεζόν της εξόδου της στην Ευρώπη έκοβε κατά μέσο όρο 8.773 εισιτήρια στα παιγνίδια της Πάτρας!
Η σύγκριση με το παρόν απογοητεύει… Το επίτευγμα του 1973 παραμένει απαράγραπτο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, όμως το σήμερα θλίβει τον Δημ. Σπεντζόπουλο:
«Η Παναχαϊκή των τελευταίων χρόνων αιωρείται στο κενό. Κρίμα. Στεναχωριέμαι. Καλύτερα να μείνουμε με τις αναμνήσεις εκείνων των αγώνων, γιατί αντέχεται το πέρασμα της Παναχαϊκής σε ρόλο φτωχού κομπάρσου…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News