Αυτονόητη η φρίκη αλλά δεν φτάνει

Η ΦΡΑΣΗ «δεν το χωράει ανθρώπου νους» γίνεται πλέον ισοδύναμη αφελούς γραφικότητας αν όχι και υποκρισίας. Ο νους του ανθρώπου αποκτά μεγαλύτερη χωρητικότητα κατ’ ανάγκην στην εποχή μας. Αν θέλουμε να ζούμε στην εποχή μας.

ΜΟΝΟ μέσα στο τρέχον έτος ζήσαμε τις περιπτώσεις μιας μητέρας που κατηγορείται για τον φόνο τριών παιδιών, και τώρα την ιστορία μιας άλλης μητέρας που της αποδίδεται ότι παρέδιδε στις ορέξεις ελεεινών ηδονιστών ένα κοριτσάκι της προεφηβικής ηλικίας.

ΠΡΙΝ προλάβουμε να απορροφήσουμε τη φρίκη και την αηδία μας για τους απερίγραπτους βαρβάρους, μπήκε στο κάδρο η ίδια η μητέρα του παιδιού.

ΚΑΙ ΑΝ γυρίσουμε ελάχιστα τον χρόνο πίσω, θα δούμε έναν πατέρα να δολοφονεί μια μητέρα -κι έναν σκύλο- μπροστά στο μωρό του ζεύγους, να σκηνοθετεί ληστεία και να παριστάνει το θύμα, ανάμεσα στους γονείς της δολοφονημένης.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ αναρίθμητα -χωρίς υπερβολή- τα περιστατικά δολοφονιών γυναικών από συζύγους και συντρόφους, βιασμών και βιαιοπραγίας, όπως και μια παραμορφωτική επίθεση σε κοπέλα, ουσιαστικά μια απόπειρα δολοφονίας για κατά φαντασίαν ερωτική αντιζηλία.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ τρελάθηκε» αποφαίνεται μια ακόμα λαϊκή ρήση. Κατά κάποιο τρόπο ερμηνεύει θυμόσοφα τα φαινόμενα: Σε περιόδους μεγάλης πίεσης, αποσταθεροποίησης, ανασφάλειας, υπονόμευσης του κύρους των θεσμικών πυλώνων, η άνοδος στη θερμοκρασία του συλλογικού θυμικού έχει διαβρωτικές και τοξικές επιδράσεις σε ευάλωτα ή χαμηλού αξιακού φορτίου άτομα.

ΜΠΟΡΕΙ η ποινική ευθύνη να είναι πάντα ατομική υπόθεση, όμως τα φαινόμενα είναι υπόθεση συλλογική, κοινωνική, και εν τέλει πολιτική.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολη η θεραπεία, αλλά σίγουρα δεν αρκεί ο φθηνός και προβλέψιμος αποτροπιασμός. Που αποδεδειγμένα δεν νουθετεί κανέναν «Μπάμπη» σε αναμονή.