Αναστοχασμός

Ο Γρηγόρης Γιαννάκης είναι φιλόλογος.

Οπως συμβαίνει σε κάθε κρίση, έτσι και η υγειονομική των ημερών μας αποτελεί μια ευκαιρία για αναστοχασμό. Πρέπει, κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για μια από τις πλέον δύσκολες στην αντιμετώπισή της, καθώς πέρα από την επιστήμη, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά μας και τη στάση απέναντί της.

Οι επιστήμονες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, σεβόμενοι τον όρκο του Ιπποκράτη. Μεταξύ των άλλων, έχουν σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές με την επιστημονική τους γνώση και την υπευθυνότητα που τους διακρίνει. Κάνουν τη δουλειά τους σεβόμενοι τον όρκο του Ιπποκράτη. Ευκαιρίας δοθείσης, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι «ειδικοί», που φλυαρούν μέσα από τα ΜΜΕ ή τα social media. Το μόνο που «προσφέρουν» είναι η σύγχυση, ο πανικός και ο φόβος.

Από την άλλη πλευρά της όχθης είμαστε εμείς. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το δίκαιο και ποιο το άδικο, το σωστό και το λάθος, η επιλογή απαιτεί αυτοκριτική και υπευθυνότητα. Με ειλικρίνεια να απαντούμε κάθε πρωί στο διπλό ερώτημα του Πυθαγόρα «τι κάναμε που δεν έπρεπε να κάνουμε και τι δεν κάναμε που έπρεπε να κάνουμε».

Οφείλουμε να αναστοχαστούμε και να ξαναθυμηθούμε ότι υπάρχουν ηθικές αξίες και ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός των οποίων, αν όχι αποκλειστικά, εξαρτάται, εν πολλοίς, από το προσωπικό αξιακό σύστημα. Τα ζητούμενα είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση, η κατανόηση, η συμπαράσταση. Μόνο και μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να σεβόμαστε το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και από κοντά η εξασφάλιση μιας ποιοτικής ατομικής ζωής. Να σκεφτούμε ότι «βίος ανεξέταστος ου βιωτός ανθρώπω», ο άνθρωπος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει σε μία κοινωνία χωρίς ηθική.

Ολα τα παραπάνω, για να γίνουν εμπράγματα, προϋποθέτουν μια κοινωνία μορφωμένων, σκεπτόμενων ανθρώπων και πνευματικών ταγών, που θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να κατανοήσουμε ότι η υπευθυνότητα είναι το φάρμακο για την ομαλή κοινωνική συμβίωση. Πώς θα μπορούσε, ωστόσο, να συμβεί σε μια κοινωνία αλλοτριωμένων ατόμων, με χρησιμοθηρική συμπεριφορά, που πιστεύουν στον υλικό ευδαιμονισμό;

Επιμύθιο. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και επαναπροσδιορισμός των «αξιών» της εποχής μας, με κοινό παρονομαστή την ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Υπευθυνότητα από την κορυφή μέχρι τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας.