Πάτρα – Νίκος Σταθακόπουλος: Οι υιοθεσίες παιδιών σε τροχιά υλοποίησης

Το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων εξελίσσεται στην Αχαΐα.

Σταθακόπουλος Από την πρόσφατη εκδρομή των παιδιών του ιδρύματος θηλέων στη Ζάκυνθο

Με πολύ αισιόδοξα βήματα προχωράει στην Αχαΐα το πρόγραμμα υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών από τα ιδρύματα της πόλης. Μέχρι σήμερα 21 οικογένειες έχουν μπει στη σχετική διαδικασία με ορισμένες από αυτές να έχουν εντάξει ήδη στον κύκλο τους το νέο μέλος της οικογένειάς τους.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πλατφόρμα anynet.gr, αναδοχής και υιοθεσίας, δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν μια οικογένεια στα παιδιά που την έχουν ανάγκη με σεβασμό στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού, αλλά και στις δυνατότητες και επιθυμίες κάθε οικογένειας.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος έδωσε στην «Πελοπόννησο» στοιχεία για την περιοχή, σύμφωνα με τα οποία «έχουν ήδη ολοκληρωθεί τέσσερις υιοθεσίες, τρεις είναι στη φάση της ολοκλήρωσης και για 14 άλλες ξεκινάμε την κοινωνική έρευνα». Οπως εξηγεί ο ίδιος «η κοινωνική έρευνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αιτήματα αναδοχής πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Για υιοθεσία ο χρόνος της έρευνας είναι έξι μήνες. Η κοινωνική έρευνα γίνεται σε πολύ βάθος διότι μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε τι μεγάλη ευθύνη που υπάρχει σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί κάποιο από τα παιδιά μας».

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των ανάδοχων γονιών, ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρει ότι «είναι ζευγάρια που είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν. Είναι άνθρωποι κατασταλαγμένοι που έχουν φυσικά τις προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν σε ένα παιδί ένα υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε διαρκώς δίπλα τους ελέγχουμε σε βάθος κα εποπτεύουμε» σημειώνει ο κ. Σταθακόπουλος.

ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Στο Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα αρρένων και θηλέων, που σύμφωνα με τον πρόσφατο νέο κανονισμό μετονομάστηκαν σε «Παράρτημα προστασίας Παιδιού και Νέων Αχαΐας» φιλοξενούνται 12 κορίτσια και 22 αγόρια. «Προχωράμε το πρόγραμμα με γρήγορους ρυθμούς καθώς θέλουμε τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να ενταχθούν σε οικογένειες» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος. Σε ότι αφορά τα παιδιά του Σκαγιοπουλείου Θηλέων και αρρένων που ενηλικιώνονται ο πρόεδρος του Κέντρου εξηγεί: «Αυτά τα παιδιά εντάσσονται πλέον στην κοινωνία με τη δική μας πάντα συνδρομή.

Τα κορίτσια του Κέντρου Θηλέων που έχουν μπει στο Πανεπιστήμιο τα στηρίζουμε οικονομικά και με οτιδήποτε άλλο βρισκόμαστε δίπλα τους. Κάποια άλλου που τελείωσαν και εργάζονται ζουν πλέον αυτόνομα ενταγμένα στην κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγόρια. Προ ημερών δύο πήγαν φαντάροι κι εμείς φροντίσαμε και φροντίζουμε για την οικονομική τους κάλυψη μέχρι να αποστρατευτούν και να αρχίσουν να εργάζονται. Πάντα είμαστε εκεί για τα παιδιά. Η μέριμνά μας είναι διαρκής».

Η ουσία είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στη φροντίδα των παιδιών που διαβιούν στα ιδρύματα της περιοχής μας. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι ξενώνες αυτόνομης διαβίωσης που στην ουσία έρχονται να κλείσουν το ίδρυμα των Λεχαινών όπου ζούσαν φυλακισμένα υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δεκάδες άτομα.

Παράλληλα τα παιδιά των ιδρυμάτων πλαισιώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και λαμβάνουν υπηρεσίες που μέχρι πρόσφατα τους ήταν εντελώς άγνωστες.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα ψυχαγωγίας που εφάρμοσε ο κ. Σταθακόπουλος με τις εκδρομές και τις ολιγοήμερες διακοπές έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να βγουν από τα ιδρύματα μετά από 10 και 15 χρόνια. Μάλιστα αυτό αποτελεί και παράδειγμα καλής τακτικής σε πανελλαδικό επίπεδο και έτυχε ιδιαίτερα καλής κριτικής από τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.