Ρομποτικό όχημα από την Πάτρα για τον Αρη – H ομάδα Beyond Robotics κατέκτησε μια από τις πρώτες θέσεις σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό
Τα περισσότερα μέλη της ομάδας Beyond Robotics -22 τον αριθμό- είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και αρκετοί από την πόλη μας.
Πριν από λίγα χρόνια, αν αναρωτιόταν κάποιος ποια είναι η παρουσία της Ελλάδας στη διαστημική τεχνολογία, οι απαντήσεις που θα έπαιρνε θα ήταν μάλλον φτωχές.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στο παρασκήνιο και στα εργαστήρια των πανεπιστημίων, φαίνεται ότι γίνεται σημαντική δουλειά που σιγά-σιγά αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Ενας από αυτούς τους καρπούς είναι η Beyond Robotics, η μόνη ελληνική ομάδα που συμμετείχε και προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού European Rover Challenge 2023 (ERC), για την επιλογή πρωτότυπων ειδικών διαστημικών οχημάτων εξερεύνησης στον πλανήτη Αρη.
Η επιτυχία αυτή μας κάνει ακόμα πιο υπερήφανους γιατί τα περισσότερα μέλη της ομάδας -22 τον αριθμό- είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και αρκετοί από την πόλη μας.
Η Beyond Robotics κατόρθωσε με την πρώτη μόλις συμμετοχή της στο διαγωνισμό να κερδίσει το 1ο βραβείο στην κατηγορία Science Task και την 7η θέση στην τελική κατάταξη μεταξύ των 25 ομάδων που προκρίθηκαν στον τελικό, ξεπερνώντας έτσι πολλές εμπειρότερες ομάδες που συμμετέχουν επί χρόνια στον διαγωνισμό.
Τα μέλη της ομάδας Beyond Robotics ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι το Κιέλτσε της Πολωνίας για να αναμετρηθούν με 24 ακόμη ομάδες με το διαστημικό rover που κατασκεύασαν. Τα πρωτότυπα ειδικά διαστημικά οχήματα υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες, όπως η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση εδαφικού δείγματος αλλά και η αλληλεπίδραση του οχήματος με πλήκτρα χειρισμού, διακόπτες και άλλα αντικείμενα, μέσα από τη χρήση ρομποτικού βραχίονα.
Η ελληνική ομάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχαν τεθεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς κατάφερε να επιτύχει μια απόδοση που ήταν πρωτοφανής για μια νεοσύστατη ομάδα με περιορισμένους πόρους και μικρό χρόνο προετοιμασίας.
Η κατάκτηση της 7ης θέσης ανάμεσα σε 25 ομάδες και της 1ης θέσης σε ένα από τα τέσσερα tasks του διαγωνισμού, δικαιώνουν την επιμονή και τη συνεχή προσπάθεια των μελών της ομάδας, οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές.
Ο Στράτος Ρήγας, εκ των συνιδρυτών της Beyond Robotics, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι αυτό το αποτέλεσμα τιμά ιδιαίτερα την ομάδα, καθώς στα 9 χρόνια που τρέχει ο διαγωνισμός είναι η 1η φορά που συμμετέχει ελληνική αποστολή. Επομένως, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, στην 1η της προσπάθεια η ελληνική συμμετοχή όχι απλώς προκρίθηκε στον τελικό, αλλά ξεπέρασε κατά πολύ ομάδες με περισσότερη εμπειρία στο διαγωνισμό, περισσότερους πόρους (χρηματικούς ή σε εξοπλισμό, εργαστήρια, υλικά) και απέσπασε βραβείο καλύτερης ομάδας σε 1 από τις 5 δοκιμασίες (science task).
«Η ύπαρξη αντίξοων συνθηκών, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και χώρου λίγους μήνες πριν τον διαγωνισμό, ο περιορισμένος χρόνος κατασκευής του rover, και η έλλειψη εμπειρίας της ομάδας στο κομμάτι της συναρμολόγησης και του testing, μας κάνει περήφανους για την προσπάθεια των μελών της ομάδας μας, που μέσα από προσωπικές θυσίες, ανάληψη ευθύνης και καινοτόμα σκέψη κατάφεραν να κάνουν τα αδύνατα, δυνατά» είπε στην «Π» ο Στράτος Ρήγας και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα αυτό μας κάνει αισιόδοξους για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Η ομάδα ήδη σχεδιάζει τη συμμετοχή της για τον διαγωνισμό του 2024, με στόχο την απόσπαση ακόμα πιο υψηλής θέσης, ενώ ακόμα εξετάζουμε και τη συμμετοχή σε άλλους διαγωνισμούς διαστημικής ρομποτικής όπως ο αντίστοιχος στην Αμερική (University Rover Challenge) ή και τη δημιουργία νέων project».
Να σημειωθεί ότι η νίκη αυτή έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη του European Rover Challenge ως μια χώρα που προάγει τα καινοτόμα projects και την τεχνολογία του διαστήματος, παρουσιάζοντας μια ομάδα με ισχυρή θέληση και χαρακτήρα που θα δίνει το «παρών» σε ετήσια βάση στον τελικό του διαγωνισμού.
Τα μέλη της ομάδας που έχουν σπουδάσει στην Πάτρα είναι οι εξής:
> Στράτος Ρήγας: co-founder & systems engineer
> Θωμάς Καλαμπούκας: structure leader
> Κωνσταντίνος Γιώτης: power leader
> Μίλτος Ζησιμόπουλος: science leader
> Σπύρος Μακρής: hardware leader
> Ηλίας Ματζαράπης: power member
> Γιάννης Γεωργιάδης: structure member
> Ανδρέας Αμπατζόγλου: structure member
> Παντελής Παπαλέξης: power member
> Διονύσης Τσιγκαλίδας: science member
> Πάνος Βασίλαρος: computer member
> Κρίτων Πασχαλίσης: structure member
> Γεώργιος Καλημέρης: structure member
> Νίκη Μακρή: science member
> Παύλος Λαμπρόπουλος: mechanisms member
> Αλέξανδρος Μερντάνι: computer member
> Διονύσης Γαρμπής: mechanisms member
> Αθηνά Μαρία Θεοχάρη: mechanisms member
> Μιχάλης Λερίου: mobility member
> Βικτώρια-Χριστίνα Κουρτέση: fundraising
> Αντώνη Κύβελλος: graphic design
> Ευανθία Κοντύλη: human resources.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News