Αχαΐα: Αυτοψία Γεωλόγων στην κατολίσθηση που «σταμάτησε» τον Οδοντωτό
Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση της 2ας Νοεμβρίου -κατά την οποία διέκοψε επ΄αόριστον ο Οδοντωτός- έγινε νέα επιθεώρηση και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 8-10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου.
Κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών-Μεταλλευτικών Ερευνών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης βρέθηκε, χθες Δευτέρα 27/11/2023, στην κατολίσθηση του Βουραϊκού ποταμού, που έχει θέσει εκτός λειτουργίας τον Οδοντωτό, προκαλώντας επανειλημμένα προβλήματα προσβασιμότητας και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
Η ομάδα επιστημόμων ανταποκρίθηκε σε κατεπείγον αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, μετά τους ελέγχους μηχανικών της Περιφέρειας και ειδικών του Πανεπιστημίου Πατρών, οπότε κρίθηκε πως το γεωλογικό φαινόμενο είναι ανησυχητικό και το εύρος παρέμβασης πρέπει να αναλάβει η Κεντρική Διοίκηση με απαιτούμενα έργα δεκάδων εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη έκθεση αυτοψίας του Νίκου Δεπούντη (αν. καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας) έγινε αναφορά στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε 4 σημεία μέσα στο Φαράγγι, από τα 1.700 μ. έως και το 4ο χλμ. της σιδηροδρομικής γραμμής, με κατεύθυνση από Διακοπτό προς Καλάβρυτα.
Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση της 2ας Νοεμβρίου -κατά την οποία διέκοψε επ΄αόριστον ο Οδοντωτός- έγινε νέα επιθεώρηση και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 8-10 ακόμη νέα σημεία άμεσου κινδύνου.
Η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θεωρούν ότι η εμπλοκή του υπουργείου είναι αναγκαία, προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο αποκατάστασης, με άμεση χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου ανταποκρίθηκε άμεσα, στέλνοντας επιτόπου δύο γεωλόγους, οι οποίοι θα συνεχίσουν και σήμερα την αυτοψία και σε λίγες ημέρες θα παραδώσουν πόρισμα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ο Χ. Μπονάνος συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους Αιγιάλειας Βασίλη Χριστόπουλο και Νίκο Καραΐσκο, καθώς και από τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκο Γυφτάκη, που έδειναν στους γεωλόγους όλο το κατολισθαίνων τμήμα, σε μήκος περίπου 3 χλμ.
Οπως είπε στην «Πελοπόννησο» κ. Μπονάνος, «είναι μια δύσκολη κατάσταση», καθώς η περιοχή διακρίνεται από αποσαθρωμένα εδάφη, που σε συνδυασμό με συνεχόμενες βροχοπτώσεις και ρέμματα δημιουργούν τα προβλήματα, κυρίως για την ασφάλεια των διερχομένων. «Θέλουμε μια ξεκάθαρη θέση για την κατάσταση» πρόσθεσε, «προκειμένου να γνωρίζουμε ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και φυσικά το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ζητηθεί και η παρέμβαση από την κυβέρνηση».
Για την επαναλειτουργία του Οδοντωτού, η Περιφέρεια δεν μπορεί να εκφέρει άποψη, ξεκαθάρισε ο κ. Μπονάνος, τονίζοντας ότι «αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι Οργανισμοί και οι Εταιρείες, που εμπλέκονται στη λειτουργία του τρένου κι εμείς αυτό που ζητάμε και επιδιώκουμε είναι η ασφαλής διέλευση των πολιτών από την περιοχή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News