Αχαΐα: «Χουνέρι» βουλευτών την 25η Μαρτίου – Πλησιάζει το κρίσικο διήμερο για εκκλησία-εκλεγμένους
«Εκρυθμες» αναμένονται, Κυριακή της Ορθοδοξίας και Εθνική Επέτειος, από τον ιεράρχη Χρυσόστομο, για τα ομόφυλα. Αντιδράσεις αχαιών κοινοβουλευτικών.
Το τελευταίο διάστημα δεν έχει τύχει να συμπέσουν σε εκδήλωση στον ίδιο χώρο οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος με αχαιούς εκλεγμένους στη Βουλή, οι οποίοι ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων.
Τι θα γίνει, όμως, το διήμερο 24-25 Μαρτίου, όταν Πολιτεία και Εκκλησία θα πρέπει να συναντηθούν για τον διπλό εορτασμό αφενός της Κυριακής της Ορθοδοξίας κι αφετέρου για την εθνική και θρησκευτική εορτή της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα το 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου; Κι ενώ η γραμμή της τοπικής Εκκλησίας δεν έχει αλλάξει ούτε χιλιοστό από την αρχική της θέση (οι αιχμές από άμβωνος κι όχι μόνο, εξακολουθούν να πέφτουν «βροχή»), το πηγαδάκι που είχαν οι βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων στην Αθήνα, είναι ενδεικτική.
«Τι θα κάνετε στις 25 Μαρτίου; Θα πάτε στην εκκλησία;» ήταν η ερώτηση που κάναμε στον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, ο οποίος όχι μόνο δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά ήταν και κατηγορηματικός: «Φυσικά και θα πάω. Θεωρώ ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να διώξει κανέναν από την Εκκλησία. Ολοι γνωρίζουν τα πιστεύω μου. Η ψήφος στο νομοσχέδιο ήταν για να βοηθηθεί μια μικρή ομάδα συμπατριωτών μας. Εγώ δεν ανήκω μεν σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων, αλλά σέβομαι τα δικαιώματά τους ως δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης».
Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή τι θα κάνει. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της από την πρώτη κιόλας στιγμή, υποστηρίζοντας, μάλιστα, όχι μόνον στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και διαχρονικά, την αναγκαιότητα για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, οπότε κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για αλλαγή πλεύσης.
Οι δύο παραπάνω βουλευτές επιδοκίμασαν τον Ανδρέα Κατσανιώτη για τη στάση του στο επίμαχο νομοσχέδιο, η οποία μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική από τη δική τους, όμως ήταν -όπως τη χαρακτήρισαν- γενναία και έντιμη, καθώς ο βουλευτής της ΝΔ δεν δίστασε για λόγους αρχής να πάει απέναντι στη γραμμή του ίδιου του κόμματός του. «Μπορεί να διαφωνούμε με την επιλογή του, όμως αναγνωρίζουμε ότι απαιτούσε πολιτική γενναιότητα αυτό που έκανε. Ψήφισε σύμφωνα με τη συνείδησή του και τα πιστεύω του» σχολίασαν οι δυο εκλεγμένοι της Κεντροαριστεράς.
Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις βουλευτές καταδίκασαν τη στάση εκλεγμένων συναδέλφων τους που προεκλογικά αξιοποίησαν την Εκκλησία στην προσπάθειά τους να εκλεγούν και στη συνέχεια ψήφισαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οι οικείοι Μητροπολίτες κι εν τέλει οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους θα περίμεναν από αυτούς, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών να προσθέτει με νόημα ότι: «Κανείς δεν θα πει ποτέ για εμένα ότι με εξέλεξε στη Βουλή η Εκκλησία».
Από όλα τα παραπάνω, παίρνει κανείς για καλή γεύση για το πώς έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα στις σχέσεις πολιτικών και εκκλησιαστικών, αλλά και, ταυτόχρονα, μια δυνατή πρόγευση για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο τέλος του μήνα με την Κυριακή της Ορθοδοξίας και τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News