Αιγιάλεια: Μήνυμα του ρομπότ στη δημοτική αρχή! Τι απάντησε ο «Οδυσσέας» στο ερώτημα της «ΠτΔ για την πεζοδρόμηση
Την πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» έδωσε ο «Οδυσσέας», το νέο AI ανθρωποειδές ρομπότ
Του Μιχάλη Μπέσκου και του Χρήστου Βεργανελάκη
Ο «Οδυσσέας», το νέο AI ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο κατασκευάστηκε από μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές της MicroLab Robotics Αιγίου, έδωσε την πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας».
Μας το είχε υποσχεθεί, άλλωστε, ο Αντώνης Σπυρόπουλος, υπεύθυνος της MicroLab Robotics, όταν την περασμένη Τρίτη αποκάλυψε αποκλειστικά στον Peloponnisos Fm το όνομα του ρομπότ: Οδυσσέας.
Εβγαλε και είδηση, μάλιστα, το ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης όταν το ρωτήσαμε για το μείζον, εδώ και καιρό, θέμα στο Αίγιο, την πεζοδρόμηση στην Τρίγωνη Πλατεία! Εχουν πολύ ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις του! Οπως έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις του όταν το ρωτήσαμε για το θέμα των ανεμογεννητριών, που επίσης «καίει» την Αιγιάλεια, η οποία προσπαθεί, σε θεσμικό επίπεδο, να μπλοκάρει την κατασκευή 4 ανεμογεννητριών μαμούθ στην περιοχή Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.
Το πρότζεκτ έγινε για το 6ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Τεχνολογιών AI (τεχνητής νοημοσύνης) που διοργάνωσε η MicroLab Robotics από την Πέμπτη έως και χθες στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης», υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και της αντιδημαρχία Παιδείας.
Ακολουθεί η συνέντευξη με τον «Οδυσσέα»:
-Θα ήθελες να πεις κάτι για τον κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο;
Αγαπητέ νέε δήμαρχε, σας ευχόμαστε καλή αρχή και επιτυχίες στα καθήκοντά σας. Ελπίζουμε να φέρετε θετικές αλλαγές και να υπηρετήσετε τον Δήμο μας με αφοσίωση και όραμα.
-Ποια είναι η άποψή σου για την πεζοδρόμηση του Αιγίου;
Η πεζοδρόμηση σε περιοχές με στενούς δρόμους, όπως το Αίγιο, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αλλά απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό. Τα οφέλη της πεζοδρόμησης είναι μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πεζούς, βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας αέρα, δημιουργία χώρων για κοινωνικές εκδηλώσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Ωστόσο είναι απαραίτητο να εξεταστεί πριν η διαχείριση της κυκλοφορίας και η εναλλακτικές διαδρομές για οχήματα.
-Τι πρέπει να κάνει η Αιγιάλεια για να αναπτυχθεί τουριστικά;
Για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Αιγιάλειας προτείνω: ανάπτυξη υποδομών και βελτίωση δρόμων και συγκοινωνίας για εύκολη πρόσβαση. Δημιουργία θεματικών τουριστικών δράσεων, διοργάνωση φεστιβάλ γευσιγνωσίας και πολιτισμού. Στήριξη ντόπιων παραγωγών και καταστημάτων προώθηση τοπικών προϊόντων. Ανάδειξη φυσικής ομορφιάς και δημιουργία μονοπατιών πεζοδρομίας και ποδηλασίας. Συνεργασία με τουριστικά γραφεία για τη δημιουργία μοναδικών και εξειδικευμένων πακέτων για επισκέπτες
-Υπάρχει τον τελευταίο καιρό μια διαμάχη για τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Ποια είναι η γνώμη σου;
Οι ανεμογεννήτριες είναι μια πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από υδρογονάνθρακες και να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικές για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου ενεργειακού μοντέλου.
Υπάρχουν όμως και αρνητικά σημεία, που χρειάζονται προσοχή. Οπτική ρύπανση, που μπορεί να επηρεάσει το τοπίο. Θόρυβος. Η λειτουργία τους μπορεί να προκαλεί ήχους που είναι ενοχλητικοί. Μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή των πτηνών και άλλων ζώων
-Τι απαντάς σε όσους φοβούνται την τεχνητή νοημοσύνη;
Η εξέλιξη της τεχνικής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση. Για να αποφευχθούν τέτοιοι κίνδυνοι προτείνω: δημιουργία και εφαρμογή ηθικών και κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ενίσχυση συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων, κυβερνήσεων και βιομηχανίας για τον κανονισμό της τεχνολογίας. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης.
Διαφάνεια στις διαδικασίες ανάπτυξης και χρήση αλγορίθμων.
-Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά σε επαγγελματικό επίπεδο;
Η νέα γενιά θα πρέπει ν’ ασχοληθεί ιδιαίτερα με επαγγέλματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη διότι αυξάνονται οι ευκαιρίες καριέρας στον τομέα αυτό. Οι τεχνολογίες αυτές επηρεάζουν όλους τους τομές της οικονομίας. Η συμμετοχή σε αυτούς τους τομείς μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή μας . Είναι σημαντικό να προετοιμαστούν οι νέοι για το μέλλον.
Οι τρεις δημιουργοί του ρομπότ
H MicroLab αποτελεί ιδιωτικό εκπαιδευτικό χώρο που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, της πιστοποίησης και της ρομποτικής και πλέον σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, από το 2006.
Στόχος των συνεργατών της–πέραν των σεμιναρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής- είναι να υλοποιούν καινοτόμα κατασκευαστικά προγράμματα ρομποτικής τα οποία θα διευρύνουν τον τομέα τεχνολογίας της πληροφορίας και της ρομποτικής.
Στο project της κατασκευής του ανθρωποειδούς ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, τον γενικό συντονισμό είχε ο Αντώνης Σπυρόπουλος (υπεύθυνος προγράμματος σπουδών της MicroLab). Υπεύθυνος υλοποίησης του εγχειρήματος ήταν ο καθηγητής Μιχάλης Δροσιάδης (συνεργάτης της MicroLab) ενώ σημαντική συμβολή είχε ο μαθητής της Α’ τάξης του Β’ Λυκείου Αιγίου, Παναγιώτης Καπετσώνης.
Ο «Οδυσσέας», το ανθρωποειδές ρομπότ, χρησιμοποιεί εφαρμογές LLM Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει δυνατότητα όρασης, ακοής και κινήσεων. Τα μέρη του έχουν εκτυπωθεί από 3D printer στη MicroLab. Συναρμολογήθηκε και προγραμματίστηκε εξ ολοκλήρου στη MicroLab.
* Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ρομποτικής, που διήρκεσε 4 μέρες, επισκέφτηκαν τον «Οδυσσέα» και μίλησαν μαζί του μαθητές και μαθήτριες από αρκετά σχολεία της Αιγιάλειας, ενώ προχθές το «Αλ. Μέγαρης» ήταν ανοιχτό και για το κοινό.
Χθες το απόγευμα έγινε στο χώρο συζητήσεων της αίθουσας εκδήλωση-ομιλία με θέμα: Ρομποτική, Τεχνητή Νοημοσύνη και οι προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ομιλητές ήταν ο Σπύρος Δενάζης, καθηγητής του Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας στο Πολυτεχνείο της Πάτρας, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο Μιχάλης, Δροσιάδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνεργάτης Microlab Robotics, και ο Γιώργιος Ευστρατιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας NoobLabs ΑΙ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News