Aperol Spritz: Πώς να φτιάξεις την αυθεντική συνταγή

Πώς να φτιάξεις γρήγορα το κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού!

aperol-spritz-αυθεντική-συνταγή

Aperol Spritz, ένα κοκτέιλ που και εάν έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητα καλοκαιρινά stories. Θα σου είμαι ειλικρινής όμως, δεν το είχα δοκιμάσει, και το απέφευγα μάλιστα, εδώ και χρόνια, μέχρι που… πήγα εκεί όπου φτιάχνουν την αυθεντική συνταγή του!

Στη Βενετία!

Πώς συνδέεται το Aperol Spritz με τη Βενετία;

Στην πραγματικότητα, η ιστορία του spritz ξεκινά στα 1800, στην κυριαρχία των Αψβούργων στην ιταλική περιφέρεια Βένετο.

Οι στρατιώτες, αλλά και αρκετοί έμποροι, διπλωμάτες και διάφοροι υπάλληλοι της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, φτάνοντας στο Βένετο, άρχιζαν να συνηθίζουν το τοπικό κρασί στις διάφορες ταβέρνες, παρά το γεγονός πως το αλκοόλ ήταν σαφώς σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν συνηθίσει οι ίδιοι και πολύ πιο δυνατό.

Έτσι, οι «νεοφερμένοι» ζητούσαν από τους ντόπιους να «ψεκάζουν» το κρασί τους (spritzen στα γερμανικά), βάζοντας μία σταγόνα νερό μέσα στο αλκοόλ. Το πραγματικό και αυθεντικό spritz ουσιαστικά ήταν αφρώδης λευκός οίνος ή κόκκινο κρασί, αραιωμένο με φρέσκο νερό.

Ανάμεσα στις δεκαετίες του 1920 και 1930, στη Βενετία ή στην Πάντοβα, το spritz συνδυαζόταν με τοπικά λικέρ (που συνήθως πίνονταν με αναψυκτικό και πάγο). Έτσι, γεννήθηκε το Aperol!

aperol-spritz-βενετία

Ένα τέλειο Aperol Spritz στη Βενετία

Ποια είναι η αυθεντική συνταγή του Aperol Spritz;

Όλα αυτά τα χρόνια, η αυθεντική συνταγή θεωρητικά δεν είχε αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, όμως ήταν στα ‘70s που δημιουργήθηκε ουσιαστικά η μοντέρνα συνταγή του spritz με prosecco αντί για ντόπιο κρασί.

Συστατικά

  • 3 μέρη Cinzano To-Spritz (90ml)
  • 2 μέρη Aperol (60ml)
  • 1 μέρος σόδα (30ml)
  • 1 φέτα πορτοκάλι

Συνταγή

  • Γέμισε ένα κολονάτο στρογγυλό ποτήρι με πάγο
  • Πρόσθεσε 3 μέρη Cinzano To-Spritz (90ml).
  • Πρόσθεσε 2 μέρη Aperol (60ml), και 1 μέρος σόδα (30ml).
  • Κόψε μια φέτα πορτοκάλι και χρησιμοποίησέ την ως γαρνιτούρα.
aperol-spritz-μιλάνο

Ικανοποίηση με ένα ποτήρι Aperol Spritz και στο Μιλάνο

Μυστικά για το αυθεντικό Aperol Spritz

Το να φτιάξει κανείς το τέλειο Aperol Spritz είναι τόσο απλό όσο το να πει 3-2-1.

Είναι η αναλογία από 3 μέρη Cinzano To-Spritz, 2 μέρη Aperol, 1 μέρος σόδα. Αν μετράς, είναι 90ml Cinzano To-Spritz, 60ml Aperol, 30ml σόδα.

Σέρβιρε το Aperol Spritz με πάγο, σε ένα μεγάλο ποτήρι του κρασιού, γαρνιρισμένο με μια φέτα πορτοκάλι και καλή παρέα.

Με τι συνοδεύεται παραδοσιακά το Aperol Spritz;

Εδώ είναι η ομορφιά αυτού του καλοκαιρινού κοκτέιλ!

Η ιεροτελεστία Aperol Spritz και το cicchetto είναι άρρηκτα δεμένα, με τις γεύσεις να αλληλοσυμπληρώνονται.

Τα cicchetti ουσιαστικά είναι κάτι σαν σνακ, μπορεί να έχουν βάση τους το ψωμί και με τις γεύσεις τους να εναλλάσσονται ανάλογα με τα γούστα: από θαλασσινά και λαχανικά μέχρι κρεατικά και αυγά.

Είναι σίγουρα μία βαθιά ριζωμένη ιταλική φιλοσοφία, που συνοδεύει πάντα ένα Aperol Spritz, αλλά και μία παραδοσιακή γευστική επιλογή που μπορείς να δοκιμάσεις και να παραγγείλλεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σου.

aperol-spritz-cicchetti

Απολαμβάνοντας Aperol Spritz και cicchetti κοντά στην Chiesa di San Vidal της Βενετίας με μοτσαρέλα και λαχανικά

Τα πιο συχνά λάθη στη συνταγή του Aperol Spritz

Εάν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την παραδοσιακή και σωστή συνταγή του Aperol Spritz, υπάρχουν δύο λάθη, τα οποία μπορείς να αποφύγεις.

Το πρώτο λάθος είναι να προσθέτεις το prosecco πριν από τη σόδα. Πρέπει πάντα να βάζεις τη σόδα πρώτα. Το συγκεκριμένο ποτό δεν ανακατεύεται στην πραγματικότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα κόστιζε στη γεύση του, γι’αυτό η σειρά των υλικών είναι σημαντική, ώστε μέσα από τη σόδα και το prosecco να μειώνεις την πικρή γεύση του Aperol.

Το δεύτερο λάθος που μπορείς να αποφύγεις είναι στην επιλογή του prosecco. Μπορεί να είναι έξτρα ξηρό ή ξηρό, αλλά όχι η πιο ξηρή επιλογή που μπορείς να βρεις εκεί έξω κι αυτό, γιατί ουσιαστικά θες και λίγη γλυκύτητα να συνδυάζεται με το πικρό λικέρ.

 

Με πληροφορίες από aperol.com, wikipedia.com και yahoo.com