Αρμένιοι: Λιμοκτονούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Το Αζερμπαϊτζάν έχει κλείσει τον δρόμο του εφοδιασμού

Οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα, να σταθούν σε ουρές για να αγοράσουν ελάχιστες μερίδες φαγητού.

Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οι Αρμένιοι αρχίζουν να λιμοκτονούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λόγω των ενεργειών που λαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κέρδισε την Αρμενία στο πρόσφατο πόλεμο που ξέσπασε στην περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει τον «Δρόμο της Ζωής», δηλαδή τη μόνη διαδρομή που συνδέει 120.000 Αρμένιους που ζουν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία.

«Οι άνθρωποι στέκονται σε ουρές για ώρες για να λάβουν ελάχιστες μερίδες φαγητού. Λιποθυμούν στις ουρές», λέει η τοπική δημοσιογράφος Ιρίνα Χαϊραπετιάν σε ηχογραφημένο φωνητικό μήνυμα από το εσωτερικό του αρμενικού θύλακα. «Δεν έχουμε καύσιμα για τις μεταφορές και οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια για να σταθούν σε ουρές για να αγοράσουν ό,τι μπορούν για να θρέψουν τις οικογένειές τους».

 

Οι τοπικές αρχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέει ότι ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε υποσιτισμό. «Ξέρω μια περίπτωση που μια έγκυος έχασε το παιδί της επειδή δεν υπήρχε βενζίνη για να πάει στο νοσοκομείο», είπε μια γυναίκα. Από τον Μάρτιο δεν υπάρχει κανένα καύσιμο, κανένα φάρμακο -ούτε καν σαμπουάν- και τακτικές διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με το newsbeast, με τον χειμώνα που έρχεται η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ο γιος της νιώθει μίσος, φόβο και απελπισία: «Επειδή καταλαβαίνω ότι αργά ή γρήγορα το το Αζερμπαϊτζάν θα κατακτήσει το σπίτι μου, την πόλη μου, τη χώρα μου»

Για τους Αρμένιους του Καραμπάχ το σπίτι τους είναι το «Αρτσάχ», μια αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία που δεν υπάρχει στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς αυτός ο ορεινός θύλακας είναι μέρος της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν. Παρά το γεγονός ότι έχουν πολλά κοινά πολιτιστικά στοιχεία, τα δύο κράτη του Νοτίου Καυκάσου, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, πολεμούν για τον έλεγχο αυτής της γης επί δεκαετίες σε πολέμους που έχουν κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές.