Ασκόπως δημοσκόπος
Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Φωνάζει ο κόσμος, φωνάζει ο Τύπος, γυρεύουν εξηγήσεις από τους δημοσκόπους. Γιατί δεν διάβασαν σωστά τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, και ενώ η διαφορά έφτασε τις 20 μονάδες, εκείνοι μιλούσαν για έξι, βία εξήμιση, κι αυτές τις εντόπισαν τις τελευταίες μέρες πριν την κάλπη. Εεεε; Το εεεε, με ερωτηματικό, αποδίδει πρόσκληση σε απολογία, συνδυασμένη με αγανάκτηση, εδραιωμένη σε πεποίθηση δικαίου. Γιατί, ενώ δικαιούμην να μάθω τι αποτέλεσμα θα βγει, και εσύ όφειλες να το εντοπίσεις εξόδοις σου και να με ενημερώσεις δωρεάν, αχρεωστήτως, εγκαίρως, και με ακρίβεια, εσύ απέτυχες και με παραπλάνησες; Εεεεε;
Ο γράφων ανήκει σε μια ειδική κατηγορία. Όχι απλά δεν περιμέναμε ακριβή πρόγνωση αποτελέσματος, αλλά πάντα είχαμε την απορία πως οι δημοσκόποι καταφέρνουν καν να προσεγγίζουν τα ποσοστά κομμάτων, περιφερειαρχών, δημάρχων. Κάποιο παλιό καιρό, η δειγματοληψία γινόταν με το σταγονόμετρο: Εριχνες μια σταλιά μελάνι στον τηλεφωνικό κατάλογο και μετά καλούσες το τηλέφωνο του συνδρομητή πάνω στο όνομα του οποίου έπεφτε η μελανιά. Κι αν αυτός δεν το σήκωνες, καλούσες τον επόμενο. Μέθοδος πρωτόγονη, άσε που τηλέφωνο- δεκαετία του ’50- είχαν αναλόγως λίγοι. Και ήταν και φοβισμένοι. Εκτοτε τα μεθοδολογικά εργαλεία εξελίχθηκαν καθώς αναπτύχθηκαν ειδικά μαθηματικά μοντέλα που προκαθορίζουν με εκνευριστικά μεγάλη ακρίβεια μια μαζική συμπεριφορά. Αρχισαν να διαμαρτύρονται τα μέντιουμ, καθώς οι δημοσκόποι έβγαζαν την επαγγελματική τους κατηγορία άχρηστη. Μέχρι να καθήσει η Σελήνη πλάι στην Ανδρομέδα και να κάνει τρίγωνο με τον Πολικό Αστέρα και να διαβάσεις τα μελλούμενα, ο υπολογιστής του δημοσκόπου είχε βγάλει ακόμα και τις έδρες κάθε κόμματος. Με αυτό το ακαταμάχητο συν-πλην. Συν-πλην 152 έδρες. Συν- πλην, 3 τα εκατό. Συν- πλην επιβιώνεις ή πεθαίνεις.
Αλλά ο λαός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε το φαινόμενο της ρευστότητας των διαθέσεων και των προθέσεων. Υπήρχε και πριν, αλλά τότε ο αλγόριθμος ήξερε πριν από σένα τι θα αποφασίσεις στο τέλος. Σήμερα, ακόμα και όταν έχεις αποφασίσει, είσαι αναποφάσιστος. Παράλληλα, πυκνώνει η μάζα των πολιτών που δεν είναι απλά αναποφάσιστοι, είναι αφασικοί. Δεν τους έχει καν προβληματίσει το ερώτημα της κάλπης. Δεν ξέρει τι θα κάνει, δεν ξέρει γιατί θα έπρεπε να ξέρει, δεν ξέρει πότε θα ξέρει, δεν ξέρει γιατί έχει κάποια σημασία αυτό, ποια διαφορά μπορεί να φέρει.
Οι αρχαίοι ονόμαζαν αχρείους τους πολίτες αυτής της κατηγορίας, αλλά οι πολίτες αυτής της κατηγορίας από αρχαίους ξέρουν κυρίως τον Μεγαλέξαντρο, και δεύτερον θεωρούν αχρείους όλους τους υπόλοιπους. Αλλά υπάρχει και η άλλη κατηγορία: Των πολιτών που είναι αποσυνδεμένοι ψυχικά, συναισθηματικά, συνειδησιακά και ιδεολογικά από τα κόμματα, συνεπώς μπορούν να ψηφίσουν το άλφα κόμμα και εξίσου καλά το βήτα, δυνάμει ενός πλέγματος κριτηρίων που πρέπει κάθε πρωί να ξαναβάλουν στη σειρά για να βρουν που είχαν μείνει την προηγούμενη. Αλλά γιατί να τα βάλουμε μαζί τους; (Εεεεε;). Γι’ αυτό δεν γίνονται οι εκλογές; Για να εκφράζει ο λαός τυχόν μεταβολές επί της πρότερον καταγραμμένης βούλησής του. Ειδάλλως θα ίσχυε ο,τι με τα χρώματα στο ντύσιμο των καναπέδων. Μια κι έξω επιλογή για σαράντα χρόνια.
Οι δημοσκόποι εξηγούν ότι στάθμισαν τα ευρήματά τους σε μοντέλα προγενέστερων σταθμίσεων. Αμα το ξεραν δεν έκαναν το ίδιο. Πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποαντιπροσωπεύεται, συνεπώς του τζόλευαν το ποσοστό μέχρι να φτάσει σε μια πιο λογικοφανή στάθμη. Εν τέλει αποδείχθηκε ότι το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ που δεν εύρισκαν δεν είχε πάει για μπάνιο ή για διαδήλωση κατά των εξορύξεων, απλά δεν υπήρχε. Και δεν τολμούσαν να το εμφανίσουν ελλείπον, γιατί δέχονταν απειλές. Αλλά κανείς δεν ρώτησε, από ποιόν και τι είδους απειλές; Η ευαλωτότητα των δημοσκοπικών εταιριών είναι αχίλλεια πτέρνα σε μια δημοκρατία. Αλλά θα μου πεις, από πτέρνες άλλο τίποτα: Ένα ολόκληρο σύστημα πτερνίζεται, δημοσκόποι, ΜΜΕ, πετσωμένα και συριζωμένα, ασθενείς πολίτες, εξαρτώμενοι, τρομοκρατημένοι, και τα ρέστα. Με τούτους και με τούτα, τι θα κάνουμε; Εεεεε;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News