Μπήκαμε στα Εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία – Γνωρίζοντας τον θεσμό από τα πρώτα βήματα – ΦΩΤΟ

Ξεχωριστές είναι οι κατασκευές που βρίσκουμε στους χώρους των εργαστηρίων, οι οποίες βασίστηκαν σε σχέδια της Διεπιστημονικής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Γεωργίας Μανωλοπούλου και του Ιωάννη Κοψίνη.

«Ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού και οι απηχήσεις του» ήταν το θέμα της ομιλίας της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων Ήρας Κουρή στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Πύργο.

Και αυτό είναι το μήνυμα που έχει ως στόχο η ΚΕΔΗΠ να περάσει μέσα από τα Εργαστήρια που πραγματοποιούνται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων.

Όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Ήρα Κουρή μιλώντας στο pelop.gr στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αναγκαίο υλικό για την πόλη και για το Πατρινό Καρναβάλι. Άλλωστε, όπως μας είπε το 2020 σε μια περίοδο νεκρή για το Πατρινό Καρναβάλι η Κοινωφελής Επιχείρηση δημιούργησε υλικό προβολής για τον θεσμό. «Αναπτύξαμε το hub, απορροφήσαμε τα χρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος και μάλιστα έχουμε την μεγαλύτερη απορροφητικότητα, ολοκληρώνοντας ό,τι αναλογούσε σε εμάς όσον αφορά τα Σφαγεία και παράλληλα, όποια δράση και αν κάναμε είτε μιλάμε για ντοκιμαντέρ, είτε για θεατρικό, είτε για μουσική, ήταν ένα εργαλείο εργασίας και προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Κουρή «αυτό που γίνεται για το Πατρινό Καρναβάλι με αφορμή τα Παλαιά Σφαγεία, είναι κάτι πιο ευρύ που ανοίγεται στην τοπική κοινωνία. Και αυτό είναι κάτι που δεν χαρακτηρίζει τα άλλα καρναβάλια, τα οποία μας αντιγράφουν. Εμείς αξιοποιούμε την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις ιδέες των καρναβαλιστών».

 

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διοργανώθηκαν ήδη σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργαστήρια μάσκας, καπέλων, κόμικς αλλά και σχεδιασμού και κατασκευής καρναβαλικών στολών.

Η έναρξη θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου, με εργαστήρια κατασκευής μάσκας. Σημαντικό είναι πως το εκμαγείο της μάσκας πάνω στο οποίο μετά τα παιδιά θα δημιουργήσουν, κατασκευάστηκε από δύο εργαζόμενους του Καρναβαλικού Οργανισμού, με την πατροπαράδοτη μέθοδο, με χαρτοπολτό, αντί να αγοραστεί έτοιμο. «Θέλουμε να ερεθίσουμε τους μαθητές πάνω σε αυτό που ονομάζουμε δημιουργική βιομηχανία, κάτι που άλλωστε αποτελεί και ζητούμενο του προγράμματος SPARC» σημειώνει η κ. Κουρή.

Το πρώτο σχολείο θα επισκεφθεί τον χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στις 3 Δεκεμβρίου και οι επισκέψεις αυτές θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Μάλιστα, οι ημέρες αυτές αποφασίστηκαν ώστε να μην επιβαρυνθούν οι οικογένειες με επιπλέον self tests. Κάθε τμήμα θα χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά θα ασχολείται με το εργαστήριο και η άλλη ομάδα, στην αίθουσα Κ7 θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί ντοκιμαντέρ για το Πατρινό Καρναβάλι, ενώ παράλληλα θα κάνουν ασκήσεις δημιουργικής γραφείς, θα λύνουν σταυρόλεξα και ακρωνύμια πάντα με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι. Επιπλέον, θα γίνεται αφήγηση παραμυθιών από την ομάδα της Μαρίας Φραγκή, PhD, Θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα.

 

«Στόχος μας είναι στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά να φεύγουν από των χώρο των Σφαγείων έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύμορφο εκπαιδευτικό πρόγραμμα» τονίζει η κ. Κουρή και συμπληρώνει: «Θέλουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τι είναι το Πατρινό Καρναβάλι. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια καρναβαλική συνείδηση, μια γνώση και γνωριμία με το Πατρινό Καρναβάλι από τα πρώτα βήματα, έτσι ώστε αργότερα, να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση του τελευταίου τριημέρου».

Ξεχωριστός είναι και ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθούν αυτά τα σεμινάρια, με πρωτότυπες κατασκευές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το ξυλουργικό και καρναβαλικό συνεργείο, χωρίς όπως μας λέει η κ. Κουρή να κοστίσουν πολλά χρήματα. Μάλιστα οι κατασκευές αυτές βασίστηκαν πάνω σε σχέδια της Διεπιστημονικής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Γεωργίας Μανωλοπούλου και του Ιωάννη Κοψίνη. Σημειώνεται πως τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τα Εργαστήρια προέρχονται από το πρόγραμμα SPARC, ενώ ο Καρναβαλικός Οργανισμός στη συνέχεια ενισχύει τα Εργαστήρια με ό,τι είναι απαραίτητο.