#BookClub: 5 μυστικά για να διαβάζεις περισσότερο

Έρευνες έχουν δείξει πως η ανάγνωση κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση για περισσότερα χρόνια, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ψυχολογικού άγχους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του ύπνου.

biblia Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Πιστεύω ακράδαντα πως ένα από τα καλύτερα και ωφελιμότερα χόμπι που μπορεί να αναπτύξει ένας άνθρωπος είναι το διάβασμα και όχι με την πάρα πολύ στενή και καταναγκαστική χροιά που παίρνει η έννοια κατά τη διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών χρόνων.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ανάγνωση κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση για περισσότερα χρόνια, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ψυχολογικού άγχους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του ύπνου.

Μάλιστα, δεδομένα έχουν αποδείξει πως τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα βοηθούν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν ενσυναίσθηση, αλλά και ικανότητες κριτικής σκέψης, αφού τους βοηθούν να μπουν στα παπούτσια διαφορετικών χαρακτήρων και να δουν την πραγματικότητα από μία ξεχωριστή οπτική γωνία.

biblia

Φωτογραφία από Alexavier Rylee Cimafranca (pexels.com)

Η αγάπη για την ανάγνωση είναι κάτι που κάθε άτομο μπορεί να γνωρίσει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του. Μέσα από την αναγνωστική κοινότητα του TikTok, το λεγόμενο #Booktok, έχω δει αμέτρητες ιστορίες με ανθρώπους που ξεκίνησαν να διαβάζουν μόλις πριν έναν χρόνο και αυτή τη στιγμή είναι βιβλιοφάγοι υψηλού επιπέδου, απολαμβάνοντας μέχρι και 100 βιβλία κατά τη διάρκεια μιας αναγνωστικής χρονιάς.

Αυτό δε χρειάζεται να σε φοβίζει ή δεν είναι απαραίτητο να θέσεις τόσο υψηλούς στόχους. Ο κάθε άνθρωπος διαβάζει με διαφορετικούς ρυθμούς και με βάση την προσωπική του απόλαυση. Δεν έχεις κάτι να αποδείξεις, δεν είναι αγώνας ταχύτητας και η ανάγνωση θα «πρέπει» να λειτουργεί ευεργετικά για σένα, χωρίς να συγκρίνεις τον εαυτό σου και χωρίς ενοχές για το είδος του βιβλίου που προτιμάς (δεν πάει τίποτα στραβά εάν αγαπάς το mainstream romance, είμαι μαζί σου).

Ακόμα και ένα βιβλίο τον μήνα να διαβάζεις, είναι σημαντικό και ωφέλιμο για σένα, οπότε αποφάσισα να σου δώσω μερικά tips και μυστικά που μπορεί να σε βοηθήσουν, για να βάλεις πιο εύκολα την ανάγνωση στη ζωή σου!

1. Καταγραφή των βιβλίων σου

Υπάρχουν εκεί έξω εφαρμογές που σε βοηθούν να καταγράψεις την αναγνωστική σου πορεία, πόσα και ποια βιβλία διαβάζεις, προσφέροντας και τη δυνατότητα να τα βαθμολογήσεις με κάποιον τρόπο. Μπορείς όμως, να βάλεις ακόμα μεγαλύτερη δημιουργικότητα σε αυτή την καταγραφή, φτιάχνοντας από το μηδέν ένα δικό σου λεύκωμα, με όλα τα βιβλία που διαβάζεις, με την κριτική σου πάνω σε αυτά, με τη βαθμολογία σου, με αποφθέγματα που μπορεί να σε άγγιξαν περισσότερο, με σκέψεις που ίσως δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αυτό θα σου προσφέρει μία μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης και θα βλέπεις κυριολεκτικά μπροστά σου το τι έχεις «καταφέρει» μέχρι σήμερα.

anagnosi

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

2. Καθημερινοί στόχοι

Ίσως σκέφτεσαι πως δεν έχεις τον χρόνο για ανάγνωση και να ασχολείσαι με ένα βιβλίο ή μπορεί να δυσκολεύεσαι να εντάξεις αυτή τη δραστηριότητα μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα, όμως μικροί ημερήσιοι στόχοι μπορούν να σε βοηθήσουν. Πες για παράδειγμα στον εαυτό σου ότι θα διαβάζεις 10, 20 ή 50 σελίδες κάθε μέρα ή τρία κεφάλαια και έτσι θα δεις πως εύκολα και γρήγορα η ανάγνωση θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σου και θα προλαβαίνεις να διαβάζεις περισσότερα βιβλία μέσα σε μία χρονιά.

3. Διαφορετικά φορμάτ

Μπορεί να είμαι fan των φυσικών αντιτύπων, που μπορείς να κρατάς, να χαϊδεύεις, να μυρίζεις, να ακουμπάς, όμως κατανοώ πως ένα μεγάλο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού έχει στραφεί και σε διαφορετικά φορμάτ, όπως είναι τα audiobooks και τα ψηφιακά αντίτυπα των βιβλίων. Εάν λοιπόν, αυτά είναι επιλογές που μπορεί να σε κεντρίζουν ή να σε βολεύουν περισσότερο, μην περιορίζεις τον εαυτό σου. Δεν έχει σημασία πώς θα διαβάσεις ένα βιβλίο, αρκεί να έχεις την όρεξη και τη διάθεση να χαθείς μέσα στην ιστορία του.

anagnosi

Φωτογραφία από ArtHouse Studio (pexels.com)

4. Αναγνωστικές κοινότητες

Κάτι που σίγουρα θα σου προσφέρει περισσότερη όρεξη να διαβάσεις, να ψάξεις καινούρια βιβλία, να δοκιμάσεις διαφορετικές κατηγορίες περιεχομένου, είναι να βρεις τις αντίστοιχες αναγνωστικές κοινότητες είτε φυσικές είτε online. Το #Booktok για παράδειγμα, στο TikTok είναι μία τεράστια αναγνωστική κοινότητα σε παγκόσμια εμβέλεια που έχει δισεκατομμύρια προβολές και έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στα βιβλία και την ανάγνωση. Κάτι αντίστοιχο είναι και το #bookstagram στο instagram.

5. Παράτα τα

Δεν εννοώ να παρατηρήσεις τα βιβλία εν γένει, αλλά εάν κάποιο βιβλίο που έχεις στα χέρια σου δε σε τραβά και δε σε κρατά σε εγρήγορση, για να διαβάζεις όλο και περισσότερο, μην του επιτρέψεις να σε οδηγήσει σε reading slump, σε αυτή την αναγνωστική «κοιλιά» δηλαδή. Απλά παράτα το και προχώρα στο επόμενο. Η ζωή είναι πολύ μικρή, για να καταπιέζεσαι με οτιδήποτε, οπότε ψάξε να βρεις την επόμενη επιλογή που θα σε ενθουσιάσει. Ο κόσμος είναι γεμάτος με εκπληκτικά και μαγευτικά βιβλία που σε περιμένουν.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλά περισσότερα που μπορούν να σε βοηθήσουν να φέρεις την ανάγνωση στη ζωή σου:

– Δοκίμασε πολλά διαφορετικά είδη και genres
– Δημιούργησε μία ιδιαίτερη και cozy γωνία ανάγνωσης στο σπίτι σου
– Πάντα να έχεις ένα βιβλίο μαζί σου, οπουδήποτε και εάν πας
– Γίνε κομμάτι διαφόρων reading challenges που μπορεί να υπάρχουν online, ώστε να διαβάζεις παράλληλα με άλλους και μετά να μοιράζεστε τις απόψεις σας για ένα βιβλίο
– Διάβαζε πριν κοιμηθείς και ίσως, μόλις ξυπνήσεις
– Μη νιώθεις ντροπή για κατηγορίες βιβλίων που μπορεί να προτιμάς
– Χρησιμοποίησε τον χρόνο που αφιερώνεις στην τηλεόραση ή στα social media, για να διαβάσεις το βιβλίο σου

Έλα να μιλήσουμε περισσότερο για βιβλία στο TikTok και το Instagram!

 

Με πληροφορίες από oprahdaily.com και time.com