ΔΕΘ: Η «αποκρυπτογράφηση» του οικονομικού πακέτου – Ποιοι θα λάβουν ενισχύσεις και εισοδηματικές ανάσες

Νέα επιταγή ακρίβειας, αύξηση έως και 100% του φοιτητικού επιδόματος, «προσωρινή» κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με ρήτρα αύξηση απασχόλησης.

οικονομικού

Εισοδηματικές και φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ που άνοιξε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο βρίσκονται η νέα επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ για τους ευάλωτους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η ενίσχυση του φοιτητικού επιδόματος, η διατήρηση του «παγωμένου» ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, η νέα εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και η φθηνή στέγη για νέους.

Πιο συγκεκριμένα, από το πακέτο της ΔΕΘ που συνολικά ανέρχεται σε 5,5 δις. ευρώ ξεχωρίζουν:

1. Νέα επιταγή ακρίβειας: Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους 250 ευρώ. Θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

2.  Φοιτητικό επίδομα: Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και όλοι οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σβήνει οριστικά από το φορολογικό χάρτη για 2,7 εκατ. φορολογούμενους καθώς το μέτρο ισχύει ήδη για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα. Η κατάργηση της εισφοράς σημαίνει ότι ένας  συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, θα έχει όφελος 22 ευρώ τον χρόνο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ  το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο,  για ετήσιο εισόδημα το όφελος αυξάνεται στα 132 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα κερδίσει 176 ευρώ το χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο κέρδος θα φτάσει στα  676 ευρώ. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

4.  Δυο χρόνια στο «πάγο» ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: Χωρίς ΦΠΑ 24% θα είναι οι νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Το νέο διετές «πάγωμα» του  ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

5.  Νέα παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά,  στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

6. Τέλος επιτηδεύματος:  Επιτηδευματίες και  μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν  να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος. Το μέτρο ισχύει έως και το 2023.

7.  Αγρότες: Θα  καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

8.   Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή: Οι δικαιούχοι του προγράμματος αυξάνονται, κατά 200.000. Θα διατεθούν 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

9.  Ασφαλιστικές εισφορές: Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Το μέτρο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

10.  Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων: Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

11.  Συντάξεις: Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

12.  Αυξήσεις στους γιατρούς: Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

13.  Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων: Ξεκινά, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

14.  Επίδομα μητρότητας: Στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

15.  Κατώτατος μισθός: Αρχές του 2023 ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Στόχος να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Επιχείρηση «Φθηνή Στέγη»
Δρομολογείται ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά. Συγκεκριμένα:

·  Ξεκινά η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

·  Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.

·  Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια,  δημιουργείται, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

·  Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

·  Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

·  Προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.

·  Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: newsbeast.gr