Διαφθορά Εφοριακών: Η Κέρκυρα κορυφή του παγόβουνου; απαντούν στην «Π» παράγοντες του κλάδου

ΑΑΔΕ: Πάνω από 2.000 καταγγελίες κατά εφοριακών.«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν συνηγορούμε ούτε καλύπτουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη διαφθορά».

 

κέρκυρα

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν για να απολογηθούν, οι τέσσερις εφοριακοί της ΔΟΥ Κέρκυρας και ένας λογιστής, οι οποίοι σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τον εκβιασμό επιχειρηματιών για να αποσπούν χρήματα, με τον υποδιευθυντή τελικά να προφυλακίζεται.

Ο υποδιευθυντής της Εφορίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε αρχηγικό ρόλο, οι άλλοι τρεις συνάδελφοί του χαρακτηρίζονται ως στελέχη της οργάνωσης, ενώ ο λογιστής κατηγορείται ως μέλος του κυκλώματος και για άμεση συνέργεια.
Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στην ΔΟΥ Κέρκυρας που έκλεισε προσωρινά και κάνει σαρωτικούς ελέγχους, τόσο για τις υποθέσεις των συλληφθέντων όσο και ευρύτερα σε βάθος πολλών ετών, ενώ δόθηκε εντολή παύσης των εμπλεκομένων εφοριακών από τα καθήκοντά τους και ξεκίνησε η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε δυνητική αργία.

Πάνος Σακελλαρόπουλος

Ο Πάνος Σακελλαρόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Εφοριακών του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας – Ηλείας – Κεφαλληνίας – Ζακύνθου, Πάνος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τόνισε στην «Π»: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν συνηγορούμε ούτε καλύπτουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη διαφθορά. Τέτοια περιστατικά δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά προσβάλλουν και τη συντριπτική πλειοψηφία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι υπό αντίξοες συνθήκες, παλεύουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε μεμονωμένα φαινόμενα, να απαξιώνουν τη δουλειά και να θίγουν την αξιοπρέπεια χιλιάδων εργαζομένων. Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη σοβαρή υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύπτεται στον κλάδο των εφοριακών από το καλοκαίρι και, μάλιστα, με εμπλεκόμενο πάλι διευθυντικό στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε αποκαλυφθεί παρόμοια υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Και όπως φαίνεται, τα περιστατικά δεν είναι μόνο αυτά.

Χρήστος Γραμμένος

Ο Χρήστος Γραμμένος

Ο πατρινός οικονομολόγος – σύμβουλος Επιχειρήσεων Χρήστος Γραμμένος, σημειώνει στην «Π» πως μόνο στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν υποβληθεί έως σήμερα 2.352 καταγγελίες για περιπτώσεις διαφθοράς! Μάλιστα, οι 645 είναι επώνυμες, όπως αναφέρει η ίδια η ΑΑΔΕ.

«Το ότι αντιμετωπίστηκαν και διαφημίστηκαν λοιπόν 2 περιπτώσεις κυκλωμάτων (αν υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και όχι τίποτα μεταθέσεις ή αργίες ως συνήθως) είναι σταγόνα στον ωκεανό» αναφέρει ο κ. Γραμμένος και συμπληρώνει: «Οι αρμόδιοι, πολλά χρόνια τώρα, ως άσχετοι καρεκλοκένταυροι, αρνούνται να κατανοήσουν ότι ένα χαοτικό “σύστημα” φορολογίας που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη, με πάνω από 2.000 τροποποιήσεις ανά έτος και που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα έξοδα και έσοδα που δηλώνονται, πέραν του ότι μηδενίζει τις πιθανότητες οποιοσδήποτε στοιχειωδώς σοβαρός επενδυτής να ασχοληθεί με αυτή την οικονομία, δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρό στον κάθε διεφθαρμένο να κάνει ό,τι γουστάρει και με μεγάλη ασφάλεια».

Και με δηκτικό τρόπο, ο κ. Γραμμένος προσθέτει: «Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι με άλλες 5-6 πλατφόρμες που δεν θα λειτουργούν, με αύξηση των τροποποιήσεων κατ’ έτος, τριπλασιασμό της πραγματικής γραφειοκρατίας και υποχρέωση πρόσληψης μέντιουμ από τις επιχειρήσεις για πρόβλεψη του πώς θα ξυπνάει ο κάθε υπουργός και “ειδικός” κάθε μέρα στο μέλλον, είμαστε κοντά στο να πετύχουμε το επόμενο παγκόσμιο οικονομικό θαύμα…».