Διόδια: Τι προβλέπει ο νόμος για εκείνους που πετάνε τις αποδείξεις

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους πετάνε αντικείμενα από το παράθυρο.

διόδια

Τη στιγμή που η μαζική έξοδος λόγω τριημέρου έχει αγγίξει “κόκκινο”, τι προβλέπει ο νόμος για εκείνους που πετάνε τις αποδείξεις των διοδίων;

Την ώρα που η «έξοδος» των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας κορυφώθηκε σήμερα, Σάββατο, στο πρώτο καρναβάλι μετά από τρία χρόνια λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας ειδικά μετά από σταθμούς διοδίων έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, σήμερα (25/2) από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα πέρασαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα, συνολικά 76.408 αυτοκίνητα (46.600 προς Κόρινθο και 29.808 προς Λαμία).

Επιπρόσθετα, από χθες (24/2) τις 06:00 το πρωί μέχρι σήμερα (25/2) τις 06:00 το πρωί 65.000 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια προς Κόρινθο και 52.826 αυτοκίνητα προς Λαμία.

Όμως η έξοδος των εκδρομέων σύμφωνα με το in.gr, ήρθε να υπενθυμίσει ένα διαχρονικό πρόβλημα για τους ελληνικούς δρόμους που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι κάποιοι οδηγοί μη σεβόμενοι το περιβάλλον θεωρούν ότι ο δρόμος είναι ένας απέραντος κάδος σκουπιδιών όπου μπορούν να πετάξουν την απόδειξη από τα διόδια και άλλα αντικείμενα από το παράθυρο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων πριν και μετά τους σταθμούς διοδίων έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους πετάνε αντικείμενα από το παράθυρο

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν όσοι έχουν αυτό το κακό συνήθειο είναι ότι ο νόμος έχει προβλέψει για κάτι τέτοιο και επιφυλάσσει αυστηρή τιμωρία.

Αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης αντικειμένου από όχημα γίνεται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 12 με τίτλο «Γενικές διατάξεις», ο οποίος μας παραπέμπει στην παράγραφο 1 του άρθρου 29. του νόμου 4530/ 2018, με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούνται την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Αρμόδια για σχετικούς ελέγχους είναι η Τροχαία, ωστόσο η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να βεβαιωθεί από οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία, ενώ στην περίπτωση του τσιγάρου, δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και η πυροσβεστική.