Δυτική Ελλάδα: 131 οικοδομικές άδειες σε ένα μήνα, ψάχνουν για εργατικά χέρια

Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι ψάχνουν τεχνίτες με ειδίκευση και δεν βρίσκουν

Δυτική Ελλάδα

Ο φόβος επαναφοράς του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα -πριν ανακοινωθεί και επίσημα από την κυβέρνηση η νέα αναστολή του έως το τέλος του 2025- εκτίναξε τον Φεβρουάριο την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά 78,8% (με βάση τον αριθμό των αδειών) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αποτελούν δείγμα ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, για άλλους παροδικό φαινόμενο.

Πάντως, και στη Δυτική Ελλάδα τα στοιχεία από τις νέες οικοδομικές άδειες είναι εξίσου εντυπωσιακά, καθώς αύξηση της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 32,3%. Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 131 νέες οικοδομικές άδειες από 99 που είχαν εκδοθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία σε επιφάνεια, όπου περάσαμε από τα 13.161 τ.μ. σε 25.708 τ.μ. δηλ. σημειώθηκε μια αύξηση 95,3% και σε όγκο από τα 53.690 κ.μ. φτάσαμε στα 108.295 κ.μ δηλαδή αύξηση 101,7%.

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Εργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Αθανάσιος Καούρης επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» αυτή την έκρηξη στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και στην κατασκευή νέων οικοδομών. Οπως είπε, πρόκειται κυρίως για νέες πολυκατοικίες διαμερισμάτων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μεγάλο έλλειμμα νεόδμητων ακινήτων.

Επιπλέον, ο κ. Καούρης τόνισε ότι σε παράλληλο επίπεδο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που αγοράζουν μεταχειρισμένα ακίνητα. Πρόκειται για Ισραηλινούς, Λιβανέζους και Τούρκους που προβαίνουν σε αγορές παλαιών ακινήτων, τα οποία ανακαινίζουν και τα ενοικιάζουν ως φοιτητικές κατοικίες.

Ο κ. Καούρης τόνισε ότι το πρόβλημα για τον κατασκευαστικό κλάδο παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών και εξειδικευμένων τεχνητών, όπως επίσης, η παρατεταμένη ακρίβεια στην προμήθεια των οικοδομικών υλικών.