Δυτική Ελλάδα: Στην «Π» παράγοντες του Τουρισμού – Επισκέπτες, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις υποχώρησαν σε σχέση με το 2022
H ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της τουριστικής βιομηχανίας
Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου όλοι οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν τη σεζόν του 2023, σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την ΤτΕ:
- Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν σε 2.742.000, έναντι 2.977.000 το 2022.
- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «έπεσαν» στα 210 εκατ. ευρώ από 220 εκατ. ευρώ το 2022.
- Οι επισκέπτες μειώθηκαν σε 563.600, έναντι 582.200 το 2022.
Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι τα στοιχεία είναι πράγματι απογοητευτικά, αλλά πιο απογοητευτικό είναι το ότι η Δυτική Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της τουριστικής βιομηχανίας, αν και διαθέτει το Νο1 brand σε όλο τον πλανήτη, δηλ. την Αρχαία Ολυμπία.
«Εμείς ως Ενωση Ξενοδόχων έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, που ζητούν ένα ισχυρό rebranding και μια νέα στρατηγική. Οπωσδήποτε πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο το αεροδρόμιο Αράξου, με αλλαγές που θα διευρύνουν τον χρόνο λειτουργίας του και παράλληλα να στοχεύσουμε σε νέες αγορές και σε ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού.
Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης Τουρισμού τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμων» τόνισε ο κ. Κανελλής. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας επισήμανε ακόμα ότι πρώτα γίνονται οι ενέργειες ενίσχυσης της ζήτησης και στη συνέχεια έρχονται οι επενδύσεις.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς τόνισε στην «Π» ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας που έχει μείνει αναξιοποίητος, αφού η Δυτική Ελλάδα κατέχει μόλις το 1% του πανελλαδικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας.
«Η Δυτική Ελλάδα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης και ανάπτυξης υγιών μορφών τουρισμού, που δεν θα δημιουργήσουν κοινωνικά προβλήματα και δεν θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της και την ταυτότητά της. Θεωρώ σημαντικές παραμέτρους: την ολοκλήρωση βασικών υποδομών (σιδηροδρομικής, αεροπορικής, οδικής, ακτοπλοϊκής) για καλύτερους όρους προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας, την εκμετάλλευση της ακτογραμμής και του παραλιακού μετώπου, την εκμετάλλευση συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων (γαστρονομικός τουρισμός, τουρισμός ευεξίας, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός), τη χωροταξική αρμονία, τη στρατηγική για ανάδειξη των προορισμών μας σε διεθνούς φήμης και αναγνωρισιμότητας και τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες» τόνισε ο κ. Παππάς.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» Θεόδωρος Λουλούδης, δήλωσε: «Καμία κοινωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει έναν μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης αν δεν είναι ειλικρινής με τον ίδιο της τον εαυτό. Γι αυτό και θεωρώ κρίσιμο να αναρωτηθούμε με ειλικρίνεια: Γιατί η Πάτρα, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα ενώ ως τουριστικός προορισμός υπερέχει συντριπτικά άλλων περιοχών της χώρας, είναι πολύ πίσω από αυτές, ουραγός στην τουριστική προσέλευση και μάλιστα μειούμενη κάθε χρόνο; Δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε την Αποστολική Πόλη, το Καρναβάλι, τα τρία Πανεπιστήμια, τις πλήρεις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους αρχαιολογικούς τόπους, την εξαιρετική στρατηγική θέση, τις φυσικές ομορφιές και πολλά ακόμη. Ποτέ δεν είχαμε σχέδιο.
Ακόμη, ποτέ δεν σκύψαμε πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρεις είσοδοι μας, δηλαδή αεροδρόμιο, τρένο και λιμάνι, που θα πρέπει να γίνουν “εύκολοι δρόμοι από και προς εμάς”. Η παράταξη μας “Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής” θα παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο ανατροπής αυτής της κακής πραγματικότητας. Σε αυτό το εγχείρημα θα συμμετέχουμε όλοι οι φορείς με στόχο η Πάτρα, η Αχαΐα, να απολαμβάνει και στον Τουρισμό ότι δικαιούται. Το Επιμελητήριο Αχαΐας οφείλει να ηγηθεί και να είναι όντως πρωταγωνιστής».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News