Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Με διαφορετικές προσδοκίες οι δύο πλευρές – Τι θα συζητηθεί

Έμφαση στην αμοιβαία επωφελή θετική ατζέντα κατά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Ειδικότερα, η Ελλάδα επιθυμεί μετά το τέλος της αυριανής συνάντησης:

  • Να σταθεροποιηθεί η τουρκική πολιτική της «μη έντασης», δηλαδή να επεκταθεί στο μέλλον η αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως συμβαίνει -με εξαιρέσεις…- τους τελευταίους μήνες. Η Αθήνα συνδέει σταθερά τα «ήρεμα νερά» στις διμερείς σχέσεις με την εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  • Να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμφωνιών σε υπουργικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας πιστεύει ότι όσο περισσότερες είναι οι συμφωνίες που συνδέουν την οικονομία και τις διάφορες πτυχές της δημόσιας πολιτικής μεταξύ των δυο χωρών, τόσο πιο δύσκολα η Τουρκία θα εκτραπεί εκ νέου σε αναθεωρητισμούς και προκλήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας.
  • Να διαπιστωθεί η διάρκεια στη βελτίωση των σχέσεων, ώστε όταν το κλίμα θα έχει αλλάξει, να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Από την άλλη πλευρά, άλλα είναι τα θέματα που απασχολούν τον Ταγίπ Ερντογάν και τους επιτελείς του:

  • Για τα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία από την Ευρώπη για το Μεταναστευτικό θέλει να χρησιμοποιήσει ως «πολιορκητικό κριό» των Βρυξελλών, την Ελλάδα. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που οφείλεται, μεν, στις επιδόσεις του Λιμενικού, αλλά και στη συνεννόηση με την Τουρκία. Κλειδί για τη συνέχιση αυτού του καλού κλίματος είναι η τοποθέτηση Τούρκου αξιωματικού του Λιμενικού στη Λέσβο κι αντίστοιχα Έλληνα διοικητή στη Σμύρνη, ώστε να υπάρχει επίβλεψη και των δυο μερών για τις ροές. Αναμένεται να δούμε αν αύριο θα υπάρξει νέα βελτίωση στον τομέα αυτό.
  • Η Τουρκία θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα που επανειλημμένως έχει θέσει στο παρελθόν σχετικά με τη δήθεν μεροληψία της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που η Συνθήκη της Λοζάνης θεωρεί ως θρησκευτική (μουσουλμανική) αλλά η Τουρκία επιμένει αναθεωρητικά, να τη θεωρεί «τουρκική». Ενδέχεται αύριο να υπάρξουν συμφωνίες και για τη θεσμοθέτηση της ισότιμης μεταχείρισης των μελών της από την Ελλάδα.
  • Το ενεργειακό «καίει» την Τουρκία, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μείενι έξω από το νέο ενεργειακό χάρτη που χαράζεται αυτή την εποχή στην ανατολική Μεσόγειο. Μένει να δούμε αν και σε ποια σημεία θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα.