Γάζα: Δεκάδες νεκροί σε σχολείο, Ισραήλ: «Ηταν κέντρο της Χαμάς»
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς φαίνεται να είναι σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμού από την έναρξη του πολέμου, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στα ερείπια της Ράφα

Από την υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα σχολείο που είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
«25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στο σχολείο Νταρ αλ Άρκαμ, στη συνοικία Αλ Τούφα, στη βορειοανατολική Γάζα», είπε ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Νωρίτερα, ο Μπασάλ είχε κάνει λόγο για 19 νεκρούς.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε ότι εξαπέλυσε ένα αεροπορικό πλήγμα σε «ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς» στη Γάζα.
Αυτό το «κέντρο διοίκησης» το χρησιμοποιούσαν «τρομοκράτες για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Ράφα
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς φαίνεται να είναι σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμού από την έναρξη του πολέμου, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στα ερείπια της Ράφα, στο πλαίσιο της δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας», την οποία ανακοίνωσε μόλις χθες το Ισραήλ.
Μία ημέρα αφού ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν μεγάλες εκτάσεις του θύλακα, οι ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, μια πόλη που αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες. Μεταξύ αυτών ήταν και περίπου 20 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό τα ξημερώματα στη Σετζάγια, ένα προάστιο της Πόλης της Γάζας, στον βορρά.
Η Ράφα «τελείωσε, αφανίστηκε» είπε ένας πατέρας επτά παιδιών, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που κατέφυγαν από τη Ράφα στο γειτονικό Χαν Γιουνίς. «Γκρεμίζουν ό,τι έμεινε όρθιο από τα σπίτια και τις ιδιοκτησίες» είπε ο άνδρας μιλώντας στο Reuters. Αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, καθώς φοβάται τυχόν αντίποινα.
Η επίθεση για την κατάληψη της Ράφα είναι μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου που ξανάρχισε τον περασμένο μήνα, αφού το Ισραήλ εγκατέλειψε την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο.
Η Σετζάγια, στα βόρεια, είναι μία από τις συνοικίες απ’ όπου το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους να φύγουν. Εκατοντάδες κάτοικοι την εγκατέλειπαν σήμερα, κάποιοι μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους. Πολλοί ήταν πεζοί, άλλοι χρησιμοποιούσαν κάρα που τα έσερναν γαϊδούρια, μηχανάκια ή βανάκια.
«Θέλω να πεθάνω. Αφήστε τους να μας σκοτώσουν, να μας απελευθερώσουν από αυτή τη ζωή. Δεν ζούμε, είμαστε νεκροί», είπε η Ουμ Αέντ Μπαρντάα.
Στο Χαν Γιουνίς, όπου πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό, ο Άντελ Άμπου Φάχερ εξέταζε τις ζημιές στη σκηνή όπου ζει; «Δεν μας έμεινε τίποτα. Μας σκοτώνουν στον ύπνο μας», είπε.
Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει τους μακροπρόθεσμους στόχους του για τη ζώνη ασφαλείας την οποία καταλαμβάνουν τώρα οι δυνάμεις του. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι στρατιώτες καταλαμβάνουν μια περιοχή την οποία αποκάλεσε «Άξονα Μοράγκ», από το όνομα ενός εγκαταλειμμένου πρώην ισραηλινοί οικισμού μεταξύ της Ράφα και του Χαν Γιουνίς.
Όσοι επέστρεψαν στα ερείπια των σπιτιών τους κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός διατάχθηκαν να φύγουν από τις κοινότητες στο βόρειο και το νότιο άκρο του θύλακα. Φοβούνται ότι σκοπός του Ισραήλ είναι να τους εκδιώξει επ’ αόριστον από αυτές τις περιοχές, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους, ενώ θα καταλαμβάνει τμήματα της τελευταίας καλλιεργήσιμης γης και κρίσιμες υποδομές ύδρευσης.
«Κάποιοι έμειναν επειδή δεν ξέρουν πού να πάνε ή κουράστηκαν να τους εκτοπίζουν συνεχώς. Φοβόμαστε ότι μπορεί να σκοτωθούν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να τους συλλάβουν», είπε ο Μπάσεμ, ένας κάτοικος της Ράφα.
Αφού έληξε η πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός, στις αρχές Μαρτίου, χωρίς συμφωνία για την παράτασή της, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό σε όλα τα προϊόντα για τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, προκαλώντας και πάλι «ανθρωπιστική καταστροφή», όπως την αποκαλούν κάποιοι διεθνείς οργανισμοί.
Ο δεδηλωμένος στόχος του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου είναι να καταστρέψει τη Χαμάς. Όμως, καθώς δεν έγινε καμία προσπάθεια για την εγκατάσταση μιας εναλλακτικής κυβέρνησης, η Χαμάς επέστρεψε στη διοίκηση κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Η οργάνωση κρατά ακόμη 59 Ισραηλινούς ομήρους, κάποιοι εκ των οποίων είναι νεκροί. Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να τους παραδώσει για να δεχτεί να παρατείνει προσωρινά την εκεχειρία, η Χαμάς απαντά ότι θα τους απελευθερώσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές – Χρηματιστηριακή αναταραχή λόγω νέου γύρου δασμών από τις ΗΠΑ
Πάτρα: Κεράκια για την Κυριακή, ένα χρόνο από τη δολοφονιά έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Θάνατος Λυγγερίδη: Σε δίκη παραπέμπεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού – «Δεν φοβάμαι, δεν υποχωρώ»
Στη Βουλή το θέμα δημόσιας υπηρεσίας χωρίς ρεύμα στην Πάτρα μετά το δημοσίευμα της «Π»
Λέων στην Πάτρα για Πισπιρίγγου, Μουρτζούκου και…Ιατροδικαστές
Πάτρα: Σοκάρει ΒΙΝΤΕΟ με διαρρήκτες να «χτυπούν» σε επιχείρηση στο κέντρο ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
Αγνοείται ψαράς στο Μεσολόγγι, που εθεάθη τελευταία φορά ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News