Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε καμία ουσιαστική εγγύηση έναντι της Τουρκίας

Τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της EE κατέκρινε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

γεννηματά

Aπό το Βερολίνο, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το μέλλον της Ευρώπης, η Φώφη Γεννηματά κατέκρινε τη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η Ελλάδα έχασε μια ακόμα ευκαιρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω της υποχωρητικότητας της κυβέρνησης.

«Ο κ. Μητσοτάκης ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε καμία ουσιαστική εγγύηση για τα εθνικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας. Είναι πραγματικά πρόκληση να δηλώνει ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα, την ώρα που προχωράει η θετική ατζέντα για την Τουρκία, χωρίς καμία απολύτως αντίστοιχη δική της δέσμευση. Αυτή η στάση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου δεν είναι ικανή να αποθαρρύνει τις προκλήσεις από τη μεριά του Ερντογάν», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Λίγο αργότερα, στην παρέμβασή της στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το μέλλον της Ευρώπης, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της κλιματικής αλλαγής και οι εξελίξεις μετά την πανδημία απαιτούν νέες πολιτικές απαντήσεις.

«Είναι η ώρα μας. Η ώρα των σοσιαλιστών. Να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο τις ιδέες, τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας. Να παρέμβουμε δυναμικά στον διάλογο που σε όλο τον κόσμο έχει ανοίξει μετά τις πρωτοβουλίες του προέδρου Μπάιντεν. Αφήνοντας πίσω μας τους συμβιβασμούς του παρελθόντος με τις συντηρητικές δυνάμεις, που θόλωσαν το μήνυμά μας. Είναι η ώρα εμείς οι Σοσιαλιστές να διαμορφώσουμε και να προτείνουμε ένα νέο Μανιφέστο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε η Φ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε να δημιουργηθεί μια ad hoc επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις νέες θέσεις, ώστε να αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης σε ένα «Συνέδριο Νέας Αρχής».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «είναι επιβεβλημένο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες μέσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για καίρια και άμεσα ζητήματα που ”απαντούν” πειστικά στις ανάγκες των πολιτών μετά την κρίση της πανδημίας».