Ινδονησία: Επεσε νεκρός ο ηγέτης των Μουτζαχεντίν – Ποιες οι σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος

Κοινή επιχείρηση του στρατού και των δυνάμεων επιβολής της τάξης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλί Καλόρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε χωριό στην Κελέβη το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αστυνομία.

Ινδονησία

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ινδονησία, σκότωσαν τον ηγέτη των Μουτζαχεντίν της Ανατολικής Ινδονησίας, που έχει δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Κοινή επιχείρηση του στρατού και των δυνάμεων επιβολής της τάξης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλί Καλόρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε χωριό στην Κελέβη το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αστυνομία.

Άλλος ένας τζιχαντιστής, που κατονομάστηκε από την αστυνομία ως Τζακά Ραμαντάν, γνωστός επίσης ως Ικρίμα, σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ακόμη τεσσάρων μελών της MIT.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκρηκτικά, ένα τουφέκι εφόδου M16, δυο μασέτες και τεκμήρια τζιχαντιστικής δραστηριότητας μετά την έφοδο, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Αλί Καλόρα ανέλαβε την ηγεσία της MIT όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον Σαντόσο, τον προκάτοχό του, το 2016.

Οι αρχές πιστεύουν ότι η οργάνωση βρισκόταν πίσω από τη βάρβαρη δολοφονία τεσσάρων χωρικών στην κεντρική Κελέβη τον Νοέμβριο του 2020, αν και η MIT δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη.

Ο Σαντόσο ήταν για μεγάλο διάστημα ο πλέον καταζητούμενος τζιχαντιστής στην Ινδονησία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Ήταν ένας από τους πρώτους τζιχαντιστές στο αρχιπέλαγος που ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ριντουάν Χαμπίμπ, ειδικός για ζητήματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, εκτίμησε πως η MIT, που έχει έδρα την Κελέβη, ενδέχεται να μην ξεπεράσει τον θάνατο του ηγέτη της. Ωστόσο, πρόσθεσε πως κάποια μέλη της, που διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να δρουν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

«Μέρος της ιδεολογίας τους είναι η επιδίωξη του θανάτου, διότι πιστεύουν ότι ο θάνατος θα τους οδηγήσει στον παράδεισο. Με τον ηγέτη τους νεκρό, θα επιδιώξουν κι αυτά τον θάνατο», είπε ο μελετητής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Δεν είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει ανασυγκρότηση (της MIT), ή ανάδειξη νέου αρχηγού».

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε 53 τζιχαντιστές που φέρονται να σχεδίαζαν τη διάπραξη επίθεσης κατά την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η πιο πολυαίμακτη επίθεση τζιχαντιστών στην Ινδονησία είχε καταγραφεί στο Μπαλί, μαγνήτη για τους τουρίστες, το 2002, όταν βομβιστές σκότωσαν 202 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ξένους τουρίστες.