Ιστορική στιγμή για την Πάτρα: Χαρτοποιία Λαδόπουλου – Γεγονός η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της χώρας – Ν. Φαρμάκης: Θα αλλάξει τη νότια Πάτρα

Και επίσημα στο Ταμείο Ανάκαμψης το μεγάλο έργο – Ιστορική στιγμή για την πόλη και ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Ιστορική Οι εγκαταστάσεις Λαδόπουλου όπως είναι σήμερα

Ιστορική στιγμή για την Πάτρα η χθεσινή ημέρα, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του αν. υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για την ένταξη της ανάπλασης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο που είναι μορφής ΣΔΙΤ (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), έχει διασφαλισμένους πόρους και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό, διαμορφώνοντας παράλληλα μία πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που θα αναβαθμίσει τη νότια πλευρά της πόλης.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης της χώρας, μετά το Ελληνικό, γι΄αυτό και χαρακτηρίζεται ως το «Ελληνικό» της Πάτρας. Χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση – Next Generation EU με ποσό 25 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και με ιδιωτική συμμετοχή ύψους σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΣΔΙΤ θα είναι 65 εκατ. ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε στον πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση», στον άξονα «Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κτηριακού Αποθέματος της Χώρας» και στην δράση «Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις», δηλ. στην ίδια κατηγορία με την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο 4μηνο του 2025.

Φορέας υλοποίησης θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα είναι και κύριος του έργου, μετά την υλοποίησή του, ενώ ο κάτοχος του ακινήτου που είναι ο Δήμος Πατρέων, έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» με αντάλλαγμα τη δημιουργία studio για τη νεολαία, αιθουσών χορού, χώρων για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού Ωδείου και γραφείων διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του δήμου. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν.

Το έργο αξιοποίησης του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου κτιριακού συγκροτήματος, που θα ενσωματώνει το ιστορικό παρελθόν της περιοχής και θα συνδέει την παραλία με τον αστικό ιστό. Το βιομηχανικό συγκρότημα του Λαδόπουλου μετατρέπεται σε μία δυναμική «πόλη» που θα αλλάξει το αστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Ιστορική

Στον χώρο προβλέπονται και εμπορικές χρήσεις «περιορισμένης κλίμακας». Αυτές θα είναι εμπορικές εγκαταστάσεις (καταστήματα εμπορικά, εστίασης κ.ό.κ), χώρος co-working, ένας μικρός εκθεσιακός χώρος καθώς και επαγγελματικοί χώροι γραφείων. Ολα αυτά, σύμφωνα με το φάκελο, θα συνδέονται με τις χρήσεις διοίκησης που προβλέπονται να χωροθετηθούν.

Το έργο προβλέπει τη δόμηση κτιρίων συνολικού εμβαδού 41.790 τμ. Εξ αυτών:

– Για τη Διοίκηση 24.650 τμ

– Για την Εκπαίδευση 8.800 τμ

– Για τον Πολιτισμό 1.000 τμ

– Για Εστίαση – Αναψυκτήρια 1920 τμ

– Για Διάφορες χρήσεις 5.450 τμ.

Με το εν λόγω έργο, εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται κοινωφελείς ανάγκες με τη δημιουργία Μουσείου, Μουσικού Σχολείου, βρεφονηπιακού σταθμού κ.λπ., ενώ αξιοποιείται πλήρως το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό με τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης, εκθεσιακό χώρο κ.λπ.

ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΕΡΓΟ ΠΙΛΟΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ  ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΑΤΡΑ

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την δημοσίευση της απόφασης, έκανε στην «Π» την εξής δήλωση:

«Η ανάπλαση του παλαιού βιομηχανικού χώρου Λαδόπουλου είναι ένα έργο που θα προσφέρει οριστική λύση στη στέγαση σημαντικών υπηρεσιών και φορέων, αλλά και ένα έργο που θα αλλάξει την όψη της νότιας εισόδου της Πάτρας.

Πρόκειται για μία διπλή ανάπλαση, μεγάλης αξίας για την πόλη της Πάτρας, αλλά και ευρύτερα για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς μάλιστα θα είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές αναπλάσεις της χώρας, αλλά και ένα έργο – πιλότος για όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο αξιοποίησης και ενσωμάτωσης παλαιών βιομηχανικών συγκροτημάτων στους σύγχρονους αστικούς ιστούς.

Ως περιφερειακή αρχή καταβάλλαμε πολλές προσπάθειες από την αρχή της θητείας μας για να μετατραπεί το όνειρο σε έργο και από την θεωρία να περάσουμε στην πράξη, κάτι που πλέον ισχύει με την απόφαση χρηματοδότησης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, όσα σχέδια επί χάρτου και να γίνονται, δεν έχουν καμία σημασία εάν δεν βρίσκονται και οι αντίστοιχοι πόροι υλοποίησης των έργων.

Ιστορική

Γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να διεκδικήσουμε και να αντλήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίησή αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

Και θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να διεκδικούμε αλλά και να υλοποιούμε έργα, αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές πηγές. Η ατζέντα μας είναι γεμάτη…».

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ PELOPONNISOS FM 104,1

Μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 ο Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστός ο αγώνας, η προσπάθεια και πολύ σοβαρή δουλειά, μετρημένη και μεθοδευμένη που έχουμε αναλάβει από αρχή καθηκόντων μας ώστε ένα project, μια ανάπλαση την οποία τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη από θεωρία και σχέδιο επί χάρτου, να καταστεί πράξη.

Και ξέρετε, πρώτο βήμα για να καταστεί αυτό πράξη, είναι βέβαια η χρηματοδότηση. Νομίζω ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο γίνεται σαφές ότι πλέον πέραν των ανακοινώσεων και των όσων είχαν διαχειριστεί το προηγούμενο διάστημα, πλέον η ανάπλαση του εργοστασίου του Λαδόπουλου γίνεται ουσιαστικά πράξη με τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης με 25 εκατ. Ευρώ συν 40 από την ιδιωτική συμμετοχή, ένα έργο 65 εκατ. Ευρώ, και τα 65 αυτά εκατομμύρια δεν συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ, είναι παραπάνω γιατί οι ΣΔΥΤ απαλάσσονται του ΦΠΑ. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι φτάνει κοντά στα 80 και κάτι εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί λοιπόν να αντιληφθεί κανείς το πόσο σημαντικό είναι και όχι μόνο από τον προϋπολογισμό του. Αν καταλάβει κανείς για πόσο μεγάλη έκταση της πόλης μιλάμε, για πόσο παραμελημένη έκταση της πόλης μιλάμε για το γεγονός ότι βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης και το πόσο κοντά στο λιμάνι μπορεί σίγουρα να αντιληφθεί κανείς το πώς αυτό το έργο με την υλοποίησή του θα σημάνει και την αλλαγή της εικόνας της ίδιας της πόλης.
Θα αναπλαστεί μία πολύ μεγάλη περιοχή, η οποία θα εξυπηρετεί τη διοίκηση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αναψυχή και φυσικά διάφορες άλλες χρήσεις πολιτισμού, τεχνολογίας και όλα αυτά, τα οποία θα μετατρέψουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του εργοστασίου Λαδόπουλου σε πυρήνα ζωής».

Ιστορική

Νεκτάριος Φαρμάκης

Όσον αφορά τι χρήσεις ακριβώς θα δούμε εκεί, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προβλέπονται χρήσεις για την διοίκηση, περιφέρεια, δήμος, ΥΠΕ, εφορεία, υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ενοίκιο, θα έχουν μια νέα, σύγχρονη, καινούργια στέγη. Ταυτόχρονα προβλέπονται χρήσεις για την εκπαίδευση, για τον πολιτισμό, για την εστίαση, μέσω αναψυκτηρίων κλπ και για διάφορες άλλες χρήσεις, οι οποίες θα δώσουν πραγματική ζωή σε μία εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται όχι μόνο στη νότια είσοδο της πόλης αλλά και ακριβώς δίπλα στο λιμάνι της Πάτρας.

Και αυτό σημαίνει πολλά για τον στόχο του συνόλου της ανάπλασης. Ξέρετε, το ταμείο ανάκαμψης, ένα από τα κριτήρια που έχει για να ενταχθούν τα έργα, είναι ακριβώς αυτή η υπεραξία που δίνεται σε ένα πρότζεκτ που αναλαμβάνει χρηματοδοτήσει μέσω ΣΔΥΤ. Η υπεραξία είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι από μόνη της η ένταξη, γιατί είναι τόσο δύσκολη η ένταξη σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, καταδεικνύει και την σκοπιμότητά του αλλά και την υπεραξία που θα πάρει η περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη χώρα μετά το Ελληνικό. Και αυτό λέει πολλά, τόσο για την πόλη και τη μεγάλη επιτυχία που έχουμε μπροστά μας και την πρόκληση του να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, γιατί πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου που αν θέλετε την άποψή μου χωρίς να είμαι μηχανικός δεν είναι τεχνικό το πρόβλημα, αλλά το να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατίες που έχουν να κάνουν με λήψη αδειοδοτήσεων, των μελετών και όλα αυτά τα οποία θα πρέπει να γίνουν σε χρόνο ρεκόρ.

Στόχος είναι το έργο να υλοποιηθεί άμεσα. Μην ξεχνάτε πως τέλη 2025, αρχές 2026 είναι και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θέτει και το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το έργο δεν είναι μόνο η ανάπλαση όπως ακούγεται. Εξοικονομούνται ενεργειακοί πόροι, εξυπηρετούνται οι ανάγκες κοινωφελών επιχειρήσεων, δημιουργείται ακόμα και σχολείο και βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα και δυναμικό.

Από τα πρώτα πράγματα που αναλάβαμε και πριν ακόμα έχουμε την θετική κατεύθυνση για την εξεύρεση χρηματοδότησης είχαμε ξεκινήσει αυτό τον διαγωνισμό τον αρχιτεκτονικό προκειμένου να κερδίσουμε αυτόν τον χρόνο. Μην ξεχνάτε πως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από μόνος του ήθελε 1,5 χρόνο. Φανταστείτε να τον είχαμε μπροστά μας αυτό τον χρόνο. Πλέον τον έχουμε πίσω μας γιατί έχει ολοκληρωθεί».