Καλάβρυτα: Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια του ’21- Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο
Η ημερίδα ξεκίνησε με την Προέδρο του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», Ευθυμία Μπενάκη η οποία και αναφέρθηκε στην Καλαβρυτινή ενδυμασία της εποχής.
Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών έγινε το βράδυ της Κυριακής, στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο, η ημερίδα με τίτλο «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων για τα 202 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την Προέδρο του Θεατρικού Ομίλου Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», Ευθυμία Μπενάκη η οποία και αναφέρθηκε στην Καλαβρυτινή ενδυμασία της εποχής.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «το έναυσμα της Επανάστασης, η Εθνική Παλιγγενεσία, έχουν την συμβολική αναφορά αλλά και την ιστορική τους τεκμηρίωση στο Λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Στον όρκο των Αγωνιστών, στο εμβληματικό ‘Ελευθερία ή Θάνατος’, στην ‘Κιβωτό του Ελληνισμού’ που είναι η Ιερά και Ιστορική μας Μονή και στην πρωταγωνιστική και πρωτοπόρα μορφή του Παλαιών Πατρών Γερμανού».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «σε κάθε περιοχή της χώρας οι επαναστατικές σημαίες και τα μπαϊράκια των Αγωνιστών δείχνουν απ’ την μια πλευρά την πλήρη ετοιμότητα των Ελλήνων. Και απ’ την άλλη, λειτουργούν ως μια μεγάλη και ανεξάντλητη δύναμη ενθάρρυνσης. Οι Αγωνιστές δένονται με τις σημαίες τους. Η ιερότητα της σημαίας δεν μπαίνει σε καμία λογική διαπραγμάτευσης. Και σε κάθε επαναστατική σημαία ένα κοινό στοιχείο είναι ο Σταυρός, η ξεκάθαρη έκφραση και αναφορά στην Χριστιανική Πίστη».
Στην ομιλία του ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιος Σπανός αναφέρθηκε στο Ιστορικό Λάβαρο της Επανάστασης του 1821 ενώ ο Ιστορικός -Επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Φίλιππος Μαζαράκης, στην ομιλία του, έκανε μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στις σημαίες των Ελλήνων.
Στης συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης μίλησε για την ιδιαιτέρως σημαντική συμβολή και συνεισφορά της Ύδρας στην Επανάσταση του 1821.
Την συζήτηση έκλεισε ο Γενικός Γραμματέας του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 Αντώνιος Πετμεζάς, μιλώντας για τα μπαϊράκια της επαναστατικής περιόδου.
Στο μεταξύ, την Τρίτη 21 Μαρτίου τα Καλάβρυτα τιμούν την επέτειο της Απελευθέρωσης τους ως η πρώτη ελληνική πόλη πού αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.15 π.μ. με δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.
Αμέσως μετά θ’ ακολουθήσει ομιλία απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια. Στη συνέχεια θα τελεστεί Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και στις 11.15 π.μ. έχει προγραμματιστεί η παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου «Αγλαΐα Κόντη-Ελένη Χάμψα» και του Γυμνασίου, Λυκείων «Ευσέβιος Κηπουργός».
Θ’ ακολουθήσουν η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος και στις 6.30 μ.μ. η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης και της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News