Κώστας Πετρόπουλος: Ετοιμάζεται η βιογραφία του τεράστιου «Νουρέγιεφ» – Ποιος τη γράφει

Η ζωγραφική, το βόλεϊ και ο… τενεκές τυριού! Ολα όσα θα περιλαμβάνονται στη βιογραφία

Πετρόπουλος

Η βιογραφία του Κώστα Πετρόπουλου, του «Νουρέγιεφ» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, που έγραψε αθλητική ιστορία με τα χρώματα του Απόλλωνα Πατρών και της Εθνικής Ελλάδας, προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς αυτό το διάστημα, από τον εκπαιδευτικό αναλυτή – συγγραφέα Κυριάκο Σκιαθά.

Οπως πληροφορείται η «ΠτΔ», πρόκειται για μια αποκαλυπτική όσο και λεπτομερή αποτύπωση της καριέρας και της άγνωστης ζωής του μεγάλου πατρινού αθλητή, ο οποίος κουβαλώντας το Νούμερο «7» στη φανέλα του, κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της αθλητικής πυραμίδας. Αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει τόσο γήινος και προσηνής. Ο άνθρωπος που κατάφερε να εμφυσήσει το «ευ αγωνίζεσθαι» στα νέα παιδιά, να συνεγείρει τους φιλάθλους και να αποτελέσει υπόδειγμα αθλητού και ανθρώπου. Και το κυριότερο: Να μην δεχθεί ποτέ να εξαργυρώσει τα αθλητικά επιτεύγματα και τη φήμη του, για ιδιοτελείς σκοπούς και πολιτικές θέσεις.

Ο Κώστας Πετρόπουλος δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ.

«Οταν έβλεπες τον Κώστα, είχες την αίσθηση ότι πετούσε πάνω στο έδαφος, σαν να χόρευε με απαλές, πλαστικές, αέρινες κινήσεις. Κινήσεις που απλωνόταν με χάρη αβίαστα στον χώρο. Ηταν το ταλέντο που ξεδιπλωνόταν στο γήπεδο με περίτεχνες κινήσεις, σαν μια πινελιά ζωγράφου στον καμβά…», λέει στο βιβλίο, για τον Νουρέγιεφ του ελληνικού μπάσκετ, ο καθηγητής του στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Μιχαήλ Γ. Αναστασιάδης.

Το σπουδαίο ταλέντο του, η μεγάλη του αγάπη και αφοσίωση στο μπάσκετ, η εργατικότητά του, τον καταξίωσαν στην αγαπημένη του ομάδα, τον ιστορικό Απόλλωνα της Πάτρας και σε όλες τις εθνικές μας ομάδες που έπαιξε.

Στο πόνημα αναδεικνύεται επίσης ο άνθρωπος Πετρόπουλος, που για το ήθος και τον χαρακτήρα του, έχαιρε της εκτίμησης των συμπαικτών του, αλλά και των αντιπάλων του από όλες τις ομάδες. Το όνομά του έγινε γνωστό και εκτός των συνόρων της χώρας.

Στις σελίδες της βιογραφίας του Κώστα Πετρόπουλου, αναδεικνύεται από τον καταξιωμένο συγγραφέα Κυριάκο Σκιαθά, ένας σπουδαίος αθλητής, ένας «αντιστάρ», ένας σεμνός άνθρωπος, ο οποίος κινήθηκε στη ζωή και στον αθλητισμό χωρίς «προσποιήσεις» και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Παρουσιάζεται ο αθλητής, ο προπονητής, ο εκπαιδευτικός, ο πολιτικός, ο οικογενειάρχης, αλλά και ο ζωγράφος Κώστας Πετρόπουλος. Ακόμα, καταγράφεται η παρουσία της οικογένειάς του στην αχαϊκή πρωτεύουσα και υπάρχουν αναφορές για τον εξίσου πολύ καλό καλαθοσφαιριστή Τάκη Πετρόπουλο. Τον αδελφό του, που στάθηκε για τον Κώστα και μπασκετικός του «μέντορας».

Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

Στο υπό έκδοση αυτό βιβλίο για τη «σημαία» του Απόλλωνα και της Πάτρας, θα υπάρχει ένα πλούσιο, όσο και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από την αθλητική καριέρα αλλά και την προσωπική ζωή του Κώστα. Οικογενειακές φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τη στρατιωτική του θητεία, τις βραβεύσεις του, καθώς και άγνωστες εικόνες από την ιδιωτική του ζωή. Η βιογραφία, που προς το παρόν είναι ατιτλοφόρητη, θα κυκλοφορήσει το πιθανότερο από τοπικό εκδοτικό οίκο, αν και σχετικό ενδιαφέρον έχουν ήδη επιδείξει και δύο τουλάχιστον αθηναϊκοί εκδοτικοί οίκοι.

Η βιογραφία θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία τους επόμενους μήνες, με τον συμπολίτη συγγραφέα να αναδεικνύει τη διαδρομή του Πετρόπουλου, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα: Οπως, όταν μικρό παιδί έπαιζε ποδόσφαιρο με τον αγαπημένο αδελφό του Τάκη και τους φίλους τους στην αλάνα του Γούτη, πλησίον του ΚΕΤΧ. Και πώς ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ, κατασκευάζοντας την απαραίτητη στεφάνη του καλαθιού, από έναν…τενεκέ τυριού!

Περιγράφεται επίσης με γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο, πώς παραλίγο να τον κερδίσει ο στίβος της Παναχαϊκής, με προπονητή τον Λουκά Αδαμόπουλο, αλλά και η πετοσφαίριση του Απόλλωνα, με προπονητή τον Νίκο Μακρή, αθλήματα στα οποία ο Πετρόπουλος σημείωνε επίσης εντυπωσιακές επιδόσεις!

Κομβικό γεγονός ήταν η κλήση του στην Εθνική Ομάδα Βόλεϊ, υπό την προϋπόθεση, όμως, όπως του είχε ξεκαθαρίσει ο τότε Βούλγαρος Ομοσπονδιακός προπονητής, ότι θα παρατούσε το μπάσκετ! Κάτι που ευτυχώς ο Πετρόπουλος δεν δέχθηκε, οπότε κάπως έτσι τον έχασε η ελληνική πετοσφαίριση, αλλά τον κέρδισε η ελληνική καλαθοσφαίριση, όπου και διέπρεψε.

Αραγε, αν τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση, έως πού θα είχε φθάσει στο βόλεϊ; Θα είχε κάνει καριέρα εφάμιλλη, αυτής του μπάσκετ; Ασφαλώς και αυτό, είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ… Ισως το μόνο που δεν θα αποκαλύψει για τον Κώστα, το υπό έκδοση βιβλίο…