Λένα Κάραλη: Ευρώπη, Κέντρο και Ανδρέας Λοβέρδος
Η αρχιτέκτονας-υπ. ευρωβουλευτής που επέλεξε «Δημοκράτες» Λοβέρδου.
Γεννημένη στο Ρίο, μεγαλωμένη στο Ρίο και στην Πάτρα, με παιδικά βιώματα μιας εποχής -μεταίχμιο πριν τη ραγδαία αστικοποίηση. Σπούδασε και διακρίθηκε ως αρχιτέκτονας, δραστηριοποιείται και στον τουρισμό. Η Λένα Κάραλη σε μια ώριμη στιγμή παίρνει μια ώριμη απόφαση. Κατεβαίνει υποψήφια για την Ευρωβουλή με τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου. Και μας δίνει το στίγμα της.
-Τι διεκδικείτε με την υποψηφιότητά σας;
Αν και μέχρι σήμερα δεν είχα εμπλακεί με την ενεργό πολιτική, είμαι κι εγώ ένας από τα εκατομμύρια πολίτες που είμαστε αποδέκτες των πολιτικών που ασκούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι επειδή σαν άνθρωπος επιλέγω πάντα τη δράση, αποδέχτηκα την τιμητική πρόσκληση του Ανδρέα Λοβέρδου να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο των «Δημοκρατών», καταθέτοντας τη δική μου πρόταση. Με την επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα του αρχιτέκτονα, με εξειδίκευση στην Προστασία μνημείων επιδιώκω την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας μας που αποτελούν «πυλώνα» του ιστορικού μας πλούτου, σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν και αλλοιώνονται. Είναι οι διαχρονικές και αδιαπραγμάτευτες αξίες μας που οφείλουμε να διατηρήσουμε «ζωντανές» για τις μελλοντικές γενιές, ως κοινό στοιχείο του παρελθόντος και πηγή έμπνευσης για το μέλλον.
Μπροστά μας όμως, έχουμε κι άλλες πολλές προκλήσεις, στις οποίες δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, η ενεργειακή μας αυτονομία, η πράσινη μετάβαση, όπως επίσης, και η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης εξαιτίας της «επέλασης» της Κίνας και της Ινδίας με δραματικές συνέπειες για την απασχόληση και την οικονομία. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και οφείλουμε όλοι να το προστατέψουμε. Να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων, φέρνοντας ξανά την ελπίδα.
-Ποια στοιχεία σάς προσέλκυσαν στους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου;
Ενα και μοναδικό που είναι συνάμα πολλά και διαφορετικά. Καταρχάς, η δύναμη του κέντρου. Κέντρο δεν σημαίνει η μισή απόσταση ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό πεζοδρόμιο. Κέντρο είναι στάση ζωής, είναι φιλοσοφία πολιτικής.
Σας θυμίζω ότι οι Ζαν Μονέ και Ρομπέρ Σουμάν, που θεωρούνται οι «αρχιτέκτονες» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, διοχέτευσαν την εμπειρία τους από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως και οι δύο υπήρξαν συνεργάτες του αείμνηστου Σαρλ ντε Γκώλ, του σπουδαίου Γάλλου πολιτικού και οραματιστή.
Οσοι έβαλαν το λιθαράκι τους, στην πράξη τον ογκόλιθό τους, για να φτιαχτεί αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ενωση, ήσαν κεντρώοι, φιλελεύθεροι οραματιστές πολιτικοί. Το κέντρο, πέρα από όλα τα άλλα, διασφαλίζει καθαρό και ήρεμο μυαλό, ελεύθερο από προκαταλήψεις.
Είναι η ήρεμη δύναμη του κέντρου. Δεν έγινε τίποτα από ακροαριστερούς ή ακροδεξιούς, παρά μόνο καταστροφές και εκατόμβες θυμάτων.
Γνήσιος εκφραστής του κέντρου με όλα τα χαρακτηριστικά που σας προανέφερα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προσωπικά με ενέπνευσε. Είναι ο πολιτικός που με την εμπειρία, το πάθος, την καθαρή στάση, την προοδευτική του ματιά μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και τη συνοχή, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας στην Ευρώπη, κάτι άλλωστε που αναγνωρίστηκε και από την πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, Renew Europe (στην οποία πρωτοστατεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν), καθώς ενέταξε από την πρώτη στιγμή τους «Δημοκράτες» στους κόλπους της.
-«Περπατάει» η μετριοπαθής, «κεντρώα» αντίληψη σε εποχές πόλωσης, στερεοτύπων και λαϊκισμού;
Εμείς στους «Δημοκράτες» επιλέγουμε το δύσκολο, αλλά δημιουργικό δρόμο. Δεν χαϊδεύουμε τα αφτιά των συμπολιτών μας, αλλά τους καλούμε να χτίσουμε από κοινού οράματα και πολιτικές που θα κάνουν στο μέλλον τονλαϊκισμό και την πόλωση έννοιες που θα διδάσκονται στα βιβλία πολιτικής ιστορίας. Ναι, είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Διαφορετικά θα ήμασταν ήδη στα υπάρχοντα κόμματα κι «όλα καλά»!
-Ποια εικόνα σάς δίνει η σημερινή Αχαΐα με τη ματιά σας ως αρχιτέκτονα, σε σχέση και με τη μνήμη του χώρου που σας άφησε η παιδική- εφηβική ηλικία;
Η Αχαΐα μας και η Πάτρα είναι πολύ όμορφες. Ζούμε σε ένα ονειρεμένο μέρος από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με απεριόριστα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μπορεί μετά τη δύσκολη περίοδο της αποβιομηχάνισης της πόλης μαςνα έγιναν σημαντικά έργα υποδομής όπως η Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και οι οδικοί άξονες, χωρίς όμως να έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να κοιτάξουμε την ανάπτυξη κατάματα, γιατί αγνοήσαμε τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Ολα αλλάζουν, παρατήρησε πριν από αιώνες ο Ηράκλειτος, γι’ αυτό ό,τι μένει ίδιο είναι αυτό που μας πληγώνει… Η στασιμότητα, η αδράνεια και φυσικά κάθε είδους αγκύλωση και προσκόλληση που δεν μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Εχουμε μείνει πίσω…
Επειδή όμως, είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος απαντώ πως ακόμη και τώρα μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης και παραγωγικής ανάπτυξης. Στους «Δημοκράτες» μέσω του δικτύου «ΛΟΙΠΟΝ», στο οποίο συμμετέχω, έχουμε δημιουργήσει 28 Τομείς Πολιτικής, στους οποίους επεξεργαζόμαστε προτάσεις για το πώς θα καλυτερεύσουμε τη χώρα μας, για το πώς θα ομορφύνουμε τις πόλεις μας. Με στόχευση, στρατηγική και δημιουργική αντίληψη, αλλά πάνω απ’ όλα με ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών, στους οποίους επενδύουμε.
-Εμπνέει η σημερινή ΕΕ τους νέους ανθρώπους;
Τα παιδιά μας εκτός από Ελληνες είναι και Ευρωπαίοι πολίτες. Οι νέοι επιστήμονες έχουν επιλογές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Κι αυτό, η ελευθερία στη μετακίνηση, στην απασχόληση, στη μόρφωση είναι κατάκτηση της ενωμένης Ευρώπης.
Η νέα γενιά στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε διεκδικεί τον δικό της χώρο και ρόλο της μέσα στη νέα πραγματικότητα. Είναι γεγονός πως οι νέοι, σήμερα, αποστρέφονται το πολιτικό σύστημα και είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, αλλά όχι αδιάφοροι. Και το λέω αυτό, γιατί τα παιδιά από το γυμνάσιο κιόλας, μέσω των προγραμμάτων Erasmus, γνωρίζουν την Ευρώπη, την κουλτούρα και τη νοοτροπία των άλλων λαών. Είναι δική μας λοιπόν η ευθύνη και χρέος να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα της συλλογικής έκφρασης, καθιστώντας τη νέα γενιά συνδιαμορφωτή των αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της.
-Σαν πολίτης, μητέρα, επαγγελματίας, πιστεύετε ότι είμαστε μακριά από την περίφημη σύγκλιση;
Σίγουρα πάντως δεν είμαστε κοντά. Χρειαζόμαστε αρκετό καιρό σταθερής ανάπτυξης ώστε να πλησιάσουμε τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Και δυστυχώς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, με τα επίσημα στοιχεία να καταδεικνύουν πως αντί να πλησιάζουμε, απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ, κινδυνεύοντας μάλιστα, να βρεθούμε πιο πίσω ακόμη και από τη Βουλγαρία. Οι ανισότητες, η ακρίβεια, οι περικοπές στην παιδεία και στην υγεία, οι μειωμένες παροχές ειδικά στις μητέρες, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών, η απουσία του κοινωνικού κράτους, «πληγώνουν» καθημερινά την ελληνική οικογένεια. Δεν λύνονται τα προβλήματα με ευχολόγια, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις.
Μα πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε πολιτικούς που μπορούν να εγγυηθούν την σύγκλιση. Κι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποδείξει ότι είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση αποδεικνύοντας πως δεν είναι λαϊκιστής πολιτικός. Παίρνει το πολιτικό μεταρρυθμιστικό κόστος και δεν διστάζει να παραδεχθεί θετικά σημεία της πολιτικής των αντιπάλων του. Ετσι πάμε μπροστά! Ετσι θα πλησιάζουμε προς την πραγματική σύγκλιση αντί να απομακρυνόμαστε απ’ αυτήν.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωεκλογές 2024: «Κλείδωσε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πάτρα
Αυτοκτόνησε το μοντέλο και πρώην παίκτης του GNTM Ερμής Καραγιάννης
Τροχαίο δυστύχημα με νεκρό έναν 37χρονο στο Καβούρι ΦΩΤΟ
Στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News