Μαγιορκίνης για στρεπτόκκοκο: «Υπερβολικό μέτρο» το κλείσιμο σχολείο, τι συστήνει

Τι λέει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης για τα τεστ και το κλείσιμο σχολείων

Μαγιορκίνης για στρεπτόκκοκο: «Υπερβολικό μέτρο» το κλείσιμο σχολείο, τι συστήνει

Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση συστήνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στον απόηχο της ανησυχίας που έχει προκληθεί από την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε σχολικές μονάδες της χώρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» του ΕΡΤNews, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως ο στρεπτόκοκκος είναι ένα αρκετά κοινό μικρόβιο, το οποίο φέρει το 5-10% του πληθυσμού χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Όταν προκαλέσει προβλήματα, αυτά είναι συνήθως ήπιες λοιμώξεις όπως η κοινή αμυγδαλίτιδα.

Στρεπτόκοκκος: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για παιδιά ως 12 ετών, ειδικοί απαντούν

«Δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των φορέων θα εμφανίσει τη σπάνια και σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη, ενώ από αυτούς, μόλις το 10% των περιπτώσεων μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά.

Για το κλείσιμο σχολείων

Αναφερόμενος στα προληπτικά κλεισίματα σχολείων, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζονται ως “κρούσματα” οι ασυμπτωματικοί φορείς. Δεν υπάρχει καμία σύσταση από διεθνείς οργανισμούς για κλείσιμο σχολείων σε τέτοιες περιπτώσεις – πρόκειται για υπερβολικά μέτρα χωρίς αποδεδειγμένο όφελος».

Συναγερμός για τον στρεπτόκοκκο: Ποια σχολεία είναι κλειστά

Ποια είναι τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης;

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως τα βασικά συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος χωρίς συνοδά συμπτώματα όπως καταρροή ή συνάχι
  • Πρησμένες αμυγδαλές
  • Πιθανά εξανθήματα, όπως στην περίπτωση της οστρακιάς

«Η διεισδυτική λοίμωξη είναι εμφανής και σοβαρή – δεν περνά απαρατήρητη», διευκρίνισε, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς ποιο παιδί θα εμφανίσει σοβαρή επιπλοκή, καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Διάγνωση και θεραπεία

Ο καθηγητής προειδοποίησε ενάντια στη χρήση οικιακών rapid τεστ από γονείς: «Τα τεστ πρέπει να γίνονται μόνο από επαγγελματίες. Τα οικιακά τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικά ή αρνητικά – δεν έχουν διαγνωστική αξία χωρίς ιατρική αξιολόγηση».

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από παιδίατρο ή μικροβιολόγο, με βάση την κλινική εικόνα και όχι μόνο τα τεστ.

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλή πενικιλίνη, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη: «Δεν χρειάζονται εξεζητημένα σκευάσματα – η πενικιλίνη παραμένει το πλέον ενδεδειγμένο φάρμακο».