Μασκ εναντίον Στάρμερ: Η υπόθεση των 1.400 κακοποιημένων κοριτσιών στο Ρόδεραμ

Η αλήθεια για το σκάνδαλο βιασμού 1.400 παιδιών στο Ρόδεραμ

Μασκ - Στάρμερ

Στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας μετά την σφοδρή κριτική του Έλον Μασκ επέστρεψε μετά από μια δεκαετία ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από συμμορίες κυρίως Πακιστανών, που διακινούσαν και βίαζαν νεαρά λευκά κορίτσια.

Στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μασκ έφθασε στο σημείο να ζητήσει να μπει φυλακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ λόγω της αποτυχίας του, όπως λέει, όταν ήταν επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας να διαχειριστεί το σκάνδαλο αυτό, που αφορά στην κακοποίηση 1.400 παιδιών από το 1997 μέχρι και το 2013 στο Ρόδεραμ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας.

Μάλιστα ο Μασκ κατηγορεί τον Στάρμερ ως «συνένοχο στον βιασμό της Βρετανίας», όπως είπε, ενώ κάλεσε τους χρήστες της πλατφόρμας του, Χ, να ψηφίσουν σε γκάλοπ αν συμφωνούν για μία παρέμβαση των ΗΠΑ προκειμένου να πέσει η «τυραννική» κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Στάρμερ από την πλευρά του υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του ως επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, λέγοντας ότι αντιμετώπισε «κατά μέτωπο» τις συμμορίες.

Η αλήθεια για το σκάνδαλο βιασμού 1.400 παιδιών στο Ρόδεραμ

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις έκθεσης του 2014 πάνω από 1.400 κορίτσια αποτέλεσαν αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην πόλη του Ρόδεραμ από το 1997 μέχρι το 2013.

Πολλά από τα θύματα ήταν ήδη γνωστά στις τοπικές υπηρεσίες, αφού είτε ήταν παραμελημένα, είτε είχαν αναλάβει κοινωνικές υπηρεσίες τη φροντίδα τους. Σύμφωνα με την έκθεση κορίτσια ηλικίας 11 ετών και άνω είχαν βιαστεί από πολλούς άνδρες, ενώ ότι τοπικοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι τα παιδιά είχαν συναινετική σεξουαλική επαφή με τους δράστες.

Η έκθεση τόνιζε ότι η πλειονότητα των γνωστών ανδρών ήταν πακιστανικής καταγωγής και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τοπικοί αξιωματούχοι και άλλες υπηρεσίες δίσταζαν να καταγράψουν ή να επισημάνουν την εθνοτική καταγωγή των δραστών για να μην θεωρούν ρατσιστές ή υπό τον φόβο διατάραξης της κοινοτικής συνοχής.

Μια έρευνα για ανάλογες υποθέσεις στο Όλνταμ επέκρινε για παραλείψεις την αστυνομία και τις δημοτικές Αρχές, αλλά ανέφερε ότι δεν εντόπισε ενδείξεις συγκάλυψης.

Πώς ενεπλάκη ο Στάρμερ στην υπόθεση και πώς επανέφερε ο Μασκ το θέμα στην επικαιρότητα

Από το 2008 μέχρι το 2013 ο Στάρμερ ήταν διευθυντής της εισαγγελίας. Ο νυν πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα ότι τότε είχε αντιμετωπίσει «κατά μέτωπο» το θέμα, ότι άσκησε την πρώτη μεγάλη δίωξη κατά συμμορίας που κατηγορείτο για προστασία και βιασμό κοριτσιών και ότι όταν εγκατέλειψε το πόστο του άφησε πίσω του τον μεγαλύτερο αριθμό διώξεων για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Πολιτικοί της βρετανικής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους η επικεφαλής των Τόρηδων Κέμι Μπάντενοχ και ο Νάιτζελ Φάρατζ του ακροδεξιού Reform UK απαίτησαν τη διεξαγωγή εθνικής έρευνας μετά τα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση άφησε το δημοτικό συμβούλιο του Όλνταμ να διεξαγάγει «δική του έρευνα».

Οι Αρχές στη Βρετανία έχουν διεξάγει πολλές έρευνες για σκάνδαλα κακοποίησης παιδιά σε διάφορες περιοχές της βόρειας Αγγλίας. Προ τριετίας μια ευρύτερη πανεθνική έρευνα ακόμη και σε εκκλησίες και σχολεία προέβη σε σειρά συστάσεων, που παραμένουν ανεφάρμοστες, Η κυβέρνηση Στάρμερ, που εξελέγη τον Ιούλιο, δήλωσε χθες Δευτέρα ότι εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή των συστάσεων αυτών.

Αλλά ο Μασκ, σκληραίνοντας την κόντρα του με τους Εργατικούς του Στάρμερ, φούντωσε το θέμα κατηγορώντας την αρμόδια υφυπουργό για την προστασία των ανήλικων κοριτσιών, Τζες Φίλιπς, ως «απολογήτρια της γενοκτονίας των βιασμών», που θα έπρεπε να μπει στη φυλακή. Ενώ κάλεσε τον Στάρμερ να παραιτηθεί για την αποτυχία του, όπως υποστήριξε, να ασκήσει διώξεις όταν ήταν γενικός εισαγγελέας.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αλέξις Τζέι, ο οποίος ηγήθηκε έρευνας για τα σεξουαλικά εγκλήματα στο Ρόδεραμ και της εθνικής έρευνας, αντιτείνει ότι δεν χρειάζεται νέα έρευνα και ότι η κυβέρνηση πρέπει απλώς να εργαστεί για την εφαρμογή των προηγούμενων συστάσεων της επιτροπής.

Πώς επηρεάζει ο Μασκ την πολιτική σκηνή στη Βρετανία

Η σχεδόν αδιάκοπη κριτική του Μασκ προς τον Στάρμερ και τους Εργατικούς εγείρει εμπόδια στην προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να καθορίσει τις προτεραιότητες της νέας χρονιάς μετά από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο στην εξουσία.

Η ομιλία του Στάρμερ την Δευτέρα για την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών Υγείας επισκιάστηκε από ερωτήσεις για τον Μασκ με τον Βρετανό πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του και να εξαπολύει μύδρους κατά εκείνωουν που διαδίδουν παραπληροφόρηση διαδικτυακά.

Σύμφωνα με το iefimerida, ο Στάρμερ απέφυγε μέχρι τώρα τον σχολιασμό των επικριτικών σχολίων του Μασκ αρνούμενος να εμπλακεί σε δημόσιο καυγά με κάποιον, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση του Τραμπ αναφορικά με τους δεσμούς ΗΠΑ-Βρετανίας.

Ο Μασκ, βέβαια, έχει βάλει κι άλλους Βρετανούς πολιτικούς στο σταυρόνημά του. Πρόσφατα φαινόταν να στηρίζει τον ηγέτη του εθνικιστικού Reform UK και υπέρμαχο του Brexit, Φάρατζ, αλλά την Κυριακή τον κάλεσε να παραιτηθεί, επειδή κατά τη γνώμη του δεν έχει τα φόντα για να ηγείται του κόμματος. Μασκ και Φάρατζ διαφώνησαν για τη στήριξη που παρείχε ο δισεκατομμυριούχος στον Βρετανό ακροδεξιό αγκιτάτορα, Τόμι Ρόμπινσον (το πραγματικό του όνομα είναι Stephen Yaxley-Lennon}, ζητώντας την αποφυλάκισή του.

 

Διαβάστε επίσης:

Σέλι: Εντοπίστηκε σώος ο 23χρονος σκιερ

Πάτρα: Ανήλικος λήστεψε 13χρονο, η περιγραφή του θύματος: «Δώσε μου τα υπόλοιπα λεφτά…»

Πάτρα: Άνδρας φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα για μια θέση στάθμευσης

Ζαν-Μαρί Λεπέν: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου

Εξαφάνιση 39χρονου στη Λάρισα: «Σημαντική πληροφορία» ότι ο Βασίλης είναι ζωντανός ΒΙΝΤΕΟ