Με έμπνευση από το Μαρκάτο η έκθεση του Bilos
Πριν από λίγες εβδομάδες, γράφαμε για την έκθεση του Βασίλη Μανθόπουλου ή αλλιώς Bilos, όπως είναι η υπογραφή του, που πραγματοποίησε από τις 21 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου στην Σόφια της Βουγλαρίας, όπου ζει και εργάζεται.
Και στο τέλος εκφράζαμε την ευχή, την επόμενη φορά που θα γράφαμε για τον Bilos να ήταν με αφορμή κάποια έκθεση που θα κάνει στην Πάτρα.
Ε, μπορεί να μην είναι ακριβώς για κάποια έκθεση, όμως ο Bilos βρέθηκε στη γενέτειρά του για τη δημιουργία ενός ακόμα έργου.
Το Mosaic μετακομίζει σε νέα γειτονιά και συγκεκριμένα στο Μαρκάτο και ως χώρος που προάγει τον πολιτισμό και τις συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα, δεν θα μπορούσε να μην τον εντάξει στο νέο του χώρο.
Και ποιος καλύτερος από τον Bilos, ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα για λίγες ημέρες, για να επιμεληθεί τη δημιουργία ενός δίπτυχου, στο οποίο αποτυπώνει την ιστορία και τη σημασία της περιοχής. Τίτλος του δίπτυχου «Never Lost Moments».
Εμπνευση αποτέλεσε η ίδια η περιοχή, οι αναμνήσεις και οι εικόνες της. Οπως αναφέρει ο ίδιος: «Τα στοιχεία του δίπτυχου εμπνέονται από την πολιτιστική ιστορία και την κληρονομιά της περιοχής του Μαρκάτου στην οποία βρίσκεται το κτίριο. Προερχόμενη από το ιταλικό “Mercato” και κτισμένη από τους Ενετούς το 1699, η γειτονιά του Μαρκάτου κάποτε ήταν μια δημόσια αγορά. Στην περιοχή μπορεί να βρει κανείς καταστήματα και κάποια εργαστήρια τεχνιτών».
Οπως είναι γνωστό, στο Μαρκάτο θεωρείται παραδοσιακά και διαχρονικά η τοπική αγορά της πόλης. Η συνοικία διαθέτει και πλατεία, που από τη δεκαετία του 1970 έχει λάβει την ονομασία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού κράτους, ενώ στην πλατεία έχει τοποθετηθεί και προτομή του. Επί της οδού Ερμού, δίπλα στην πλατεία του Μαρκάτου, βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας.
Και η ονομασία της συνοικίας, όπως αναφέρει και ο Bilos, προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και σημαίνει Αγορά. Αυτό συνέβη διότι το 1699 οι Ενετοί, κύριοι τότε της Πάτρας, έκτισαν στην περιοχή τη δημοτική αγορά της πόλης. Επί Τουρκοκρατίας η αγορά αυτή γκρεμίστηκε αλλά η περιοχή πάντως μέχρι και σήμερα θεωρείται το κέντρο της αγοράς της Πάτρας και δικαίως διατηρεί το όνομά της.
Ολα αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα βρει κωδικοποιημένα στο δίπτυχο που δημιούργησε ο Bilos. Παλιά εργαλεία γεωργικών και όχι μόνο εργασιών και πολλά άλλα, δημιουργημένα με τον δικό του τρόπο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News