Μητσοτάκης για “αιώνιους φοιτητές”: Τέλος σε μια στρέβλωση δεκαετιών – Τελευταία ευκαιρία για όσους προσπάθησαν
Τη σταδιακή διαγραφή χιλιάδων ανενεργών φοιτητών, ακόμη και από τη δεκαετία του ’50, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, δίνεται μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν δείξει έμπρακτη προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τα δημόσια πανεπιστήμια, παρουσιάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, ενώ προβλέπει και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που έχουν προσπαθήσει να αποφοιτήσουν.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, παλιοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές τα τελευταία δύο έτη, θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους για δύο ακόμη εξάμηνα – ή τρία σε περιπτώσεις πτυχιακής ή πρακτικής. Εκτιμάται ότι το μέτρο αφορά περισσότερους από 35.000 φοιτητές.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης για διαγραφή όσων σπουδαστών είχαν ήδη ξεπεράσει τη νόμιμη διάρκεια σπουδών πριν το 2021–22. Ενδεικτικά, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ΑΕΙ ακόμη και φοιτητές από τη δεκαετία του 1930. Η εκκαθάριση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των πανεπιστημίων και να αποδεσμεύσει πολύτιμους πόρους και εργατοώρες.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ, με έμφαση στη θέσπιση ποινικών και πειθαρχικών διαδικασιών εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων, τη χρήση τεχνολογίας για πρόληψη, καθώς και τη λογοδοσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ισορροπημένη», σημειώνοντας πως επιτυγχάνει δύο στόχους: αφενός την εκκαθάριση των καταλόγων από φοιτητές-φαντάσματα, αφετέρου την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε όσους έχουν επιδείξει ουσιαστική πρόοδο. Όπως είπε, είναι σημαντικό οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εγκαίρως, όχι επειδή το επιβάλλει το κράτος, αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον τους.
Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε πως η διάταξη αποτελεί κρίσιμο βήμα για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στα πανεπιστήμια και τη διάκριση ενεργών και ανενεργών φοιτητών, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης και η διεθνοποίηση αποτελούν παράλληλους στόχους της πολιτικής του υπουργείου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News