Νομοσχέδιο-τομή στη Δικαιοσύνη: Προδικασία, ηλεκτρονική επανεκδίκαση και όρια φόρτου για δικαστικούς
Νομοθετικές παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία της Πολιτικής Δικονομίας καταθέτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Η εισαγωγή του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή φέρνει ριζικές αλλαγές σε εκκρεμείς υποθέσεις, σε πινάκια, αλλά και στη διαχείριση του φόρτου των δικαστών.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών – Τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου 2025.
Το νέο πλαίσιο φέρνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζοντας την πορεία που χάραξαν οι νόμοι 5108/2024 και 5134/2024, επιδιώκοντας την ενοποίηση της δικαιοδοσίας πρώτου βαθμού και τη λειτουργική αναδιάρθρωση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.
Προδικασία για αποσυμφόρηση
Κεντρική καινοτομία αποτελεί η εισαγωγή «προδικασίας» στις τακτικές διαδικασίες, όπου καταγράφονται οι περισσότερες καθυστερήσεις. Σκοπός είναι να εντοπίζονται ζητήματα αοριστίας και ελλείψεων εγκαίρως, ώστε να αποφεύγονται πολυετείς αναμονές. Η μεταρρύθμιση αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που ανέκυψαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015.
Ηλεκτρονική επανεκδίκαση ανακοπών
Το Μέρος Β’ του νομοσχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρα 632 και 933 ΚΠολΔ) μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των πινακίων των πρωτοδικείων και η επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης, μέσω στοχευμένων δικονομικών ρυθμίσεων.
Φόρτος και αξιολόγηση λειτουργών
Στο Μέρος Γ’ εισάγονται αλλαγές στον τρόπο χρέωσης υποθέσεων και στην αξιολόγηση καθυστερήσεων από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Προβλέπεται θέσπιση ανώτατων και κατώτατων ορίων χρέωσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρεια των υποθέσεων. Η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή την επεξεργασία δικογραφιών μπορεί να αποτελέσει λόγο μη προαγωγής, εκτός εάν ο λειτουργός έχει υπερβεί το όριο χρέωσης, οπότε και θεωρείται δικαιολογημένη.
Με το παρόν σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να απαντήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως η υποστελέχωση και οι καθυστερήσεις, και να διαμορφώσει ένα δικαιότερο και πιο λειτουργικό σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News