Ολομέλεια της Βουλής: Ξεκίνησε η συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου

Η ψηφοφορία αναμένεται γύρω στις 10 το βράδυ

Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά η συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την θωράκιση και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που φέρει επισήμως τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή – Τροποποίηση του ν.3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Θυμίζουμε ότι στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καταψήφισαν οι συνάδελφοί τους από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

 Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο που κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί σήμερα γύρω στις δέκα το βράδυ, κάτι που θα εξαρτηθεί από εάν και πόσοι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν (οι ομιλητές που έχουν γραφτεί στον κατάλογο για σήμερα είναι 31) περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

Ειδικότερα θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα:

  1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων.
  2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων.
  3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.
  4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
  5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία.
  6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία.
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα.
  8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια.
  9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων.
  10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.
  11. Μεγάλες Επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.
  12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας.
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν σαφή επιτάχυνση σε όλες τις διαδικασίες του «κύκλου ζωής» ενός επενδυτικού σχεδίου (διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, υπαγωγής και ελέγχου), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των ιδιαίτερα ελκυστικών κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η αξιοποίηση των πιστοποιημένων ορκωτών ελεγκτών και το νέο σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα θα συνδράμουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 προβλέπει υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας (30-50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40-60% για τις μεσαίες και 50-70% για τις μικρές επιχειρήσεις) με επιπλέον προσαύξηση 10% για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά αξιοποιούνται δυνατότητες που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν στην υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς, πέραν των ενισχύσεων Περιφερειακού χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι κοινωνικού προσήμου ενισχύσεις (πχ επαγγελματική κατάρτιση εργαζόμενων σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία), μπορούν πλέον να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.

Οι υπουργικές τροπολογίες
Στο νομοσχέδιο μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 5 υπουργικές τροπολογίες. Ειδικότερα:

  • Εντάχθηκε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που μεταξύ άλλων ρυθμίσεων έχει και διατάξεις σχετικά με τις χορηγήσεις άδειας ειδικού σκοπού και άλλων διευκολύνσεων στους εργαζόμενους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που τα παιδιά τους νοσούν με κορονοϊό. Την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων των ΚΕΠ για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τον covid-19. Ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους σε φορείς του δημόσιου τομέα που είναι σε αναστολή καθηκόντων για λόγους δημόσιας υγείας. Μετατάξεις μονίμων διοικητικών υπαλλήλων σε δικαστήρια, εισαγγελίες και γενικές επιτροπείες της χώρας.
  • Τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία προβλέπονται διευκολύνσεις για τους γονείς, όταν τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό. Η θέσπιση ειδικής άδειας ασθενείας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, λόγω νόσησης από Covid, σε πλαίσιο που να ευθυγραμμίζεται με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022. Προσθήκη στις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες που η αμοιβή τους δεν ορίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Διάταξη σχετικά με το διοικητικό πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους που έχουν γεννηθεί έως και την 31η/12/1961.
  • Τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης της επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής της πανδημίας. Ρυθμίσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων με έδρα τη Β. Εύβοια. Ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας με την οποία παρατείνεται για 4 μήνες και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του covid-19, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η δυνατότητα να αναθέτει και να συνάπτει κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων συμβάσεις προμήθειας self test του ιού SARS-CoV-2. Επίσης αναγνωρίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο οι πάσης φύσεως οφειλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον διεθνή οργανισμό με την επωνυμία Nato Support and Procurement Agency (NSPA) συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ, που αφορούν διοικητικά κόστη, υπηρεσίες τεχνικής, πτητικής εφοδιαστικής υποστήριξης – συντήρησης των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και υπηρεσίες αεροπυρόσβεσης με μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, που παρείχε ο Οργανισμός κατά τα έτη 2011 έως και 2016.
  • Και τέλος, τροπολογία του Yπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την δυνατότητα απόσπασης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ μονίμων εργαζομένων ή ΙΔΑΧ που υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή την ΤτΕ. Τη σύσταση και διάρθρωση Αυτοτελούς Γραφείου Διαχείρισης Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει καταθέσει δική του τροπολογία αναφορικά με τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.