Παπανδρέου: Το παρελθόν είναι δίδαγμα, έχω αποδείξει ότι σπάω κατεστημένα και στεγανά – ΒΙΝΤΕΟ

«Μπορώ να ανατρέψω τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου.

Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους καλεσμένους στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και μίλησε στην Νίκη Λυμπεράκη για το παρελθόν του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τη νέα μάχη που δίνει για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

«Το παρελθόν είναι δίδαγμα, αλλά το μέλλον είναι που πρέπει να φτιάξουμε» ανέφερε. Εγγυήθηκε, δε, πως το κόμμα υπό την καθοδήγησή του θα είναι «ένα κόμμα συμμετοχικό, δημοκρατικό, ανοιχτό».

«Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτή την ανάγκη, ενός νέου κόμματος που θα ακούει τη φωνή του πολίτη. Θα αξιοποιούμε την κοινωνική σοφία, την οποία δεν αξιοποιούμε σήμερα, δηλαδή τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τα επιμελητήρια» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα δεν εκμεταλλεύονται τη γνώση που έχει η κοινωνία.

«Τα Πανεπιστήμιά μας, τους νέους μας για να διαμορφώσουν πολιτική και βεβαίως και τον ίδιο τον πολίτη. Να έχει δικαίωμα λόγου. Υπάρχει αίσθηση και στην κοινωνία ότι δεν ακουγόμαστε, δεν μας προσέχουν, δεν μας σέβονται. Πιστεύω λοιπόν σε ένα πολύ ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα. Το έχω αποδείξει και στο παρελθόν όταν ανοίξαμε αυτή την ίδια τη διαδικασία, τη συμμετοχική» πρόσθεσε.

«Έχω αποδείξει ότι σπάω κατεστημένα και στεγανά και θέλω να βοηθήσω ακριβώς την ανανέωση, που ακριβώς αυτό είναι να δώσουμε χώρο σε νέες ιδέες, σε νέες προτάσεις, νέους ανθρώπους που μπορούν να αναδειχθούν» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να δώσουμε τη δυνατότητα, το Κίνημά μας να παίξει και σημαντικό ρόλο και διεθνώς. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα μια φωνή στη διεθνή σκακιέρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, όπου βεβαίως και κομματικά θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στους Σοσιαλιστές».

«Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος είναι στην καρδιά μας, είναι μέρος των συμβόλων μας. Αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε αλλά βεβαίως πρέπει να τους δώσουμε νόημα, να δώσουμε νέο οξυγόνο, νέες προτάσεις και ιδέες» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου για τα σύμβολα και το ενδεχόμενο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα που μπορεί να φέρει στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η ανανέωση είναι το κατά πόσο μπορούμε να δούμε με κριτικό μάτι και να διδασκόμαστε από το παρελθόν και να βλέπουμε και τι έρχεται. Και το τι έρχεται νομίζω ότι το έχω αποδείξει και πολλές φορές. Έχω αποδείξει ότι η καινοτομία είναι μέρος της ζωής της δικιάς μου αλλά και οι διεθνείς εμπειρίες τις οποίες πια μπορώ να φέρω στη χώρα και ως κόμμα».

Επίσης, έκανε μια αναδρομή και στα όσα έχει διδαχθεί ο ίδιος από την προηγούμενη παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. «Θεωρώ ότι το να διδάσκεται κανείς είναι και στάση ζωής. Είναι μια απόφαση ζωής», είπε και αναφέρθηκε στις επιλογές που έκανε ο ίδιος και τις οποίες ακολούθησαν οι επόμενες κυβερνήσεις.

«Η βασική επιλογή η οποία κάναμε, δικαιώθηκε. Δηλαδή η επιλογή ότι ήμασταν αναγκασμένοι, πρώτα από όλα να ζητήσουμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της χώρας μας και δεύτερον να αναγκαστούμε να δανειστούμε με κάποιους όρους» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτή η επιλογή τελικά την ακολούθησαν και τα άλλα δύο κόμματα, παρότι λέγαν τελείως διαφορετικά».

Αναφερόμενος στο τι θα άλλαζε από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα ήταν διαφορετική η επαφή με τον κόσμο. «Να έχω περισσότερο χρόνο να είμαι κοντά στον κόσμο, να μιλάω με τον κόσμο, να συζητάω με τον κόσμο και νομίζω το κόμμα μας σήμερα θα πρέπει είναι πολύ πιο κοντά…», σημείωσε, λέγοντας ότι απορρίπτει πλήρως το μοντέλο των δύο άλλων κομμάτων.

 

«Μπορώ να ανατρέψω τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα»

Έπειτα, ο κ. Παπανδρέου στάθηκε και στο ζήτημα των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση εκλογικής του νίκης. «Πιστεύω ότι μπορώ να ανατρέψω τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή να μην μιλάμε για του ποιανού θα είσαι παρακολούθημα, θεωρώ ότι αυτό το ερώτημα δεν λέει και πολλά…» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα πάμε καταρχήν να διαμορφώσουμε εμείς την ατζέντα που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει η Ελλάδα. Μια ατζέντα προοδευτική, μια ατζέντα αλλαγών ουσιαστικών, που δεν έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ».

«Θα πρέπει να περιμένουμε και τον ελληνικό λαό ποια θα είναι η απόφαση του, αλλά είμαι βέβαιος ότι πράγματι αν ξαναδώσουμε μια ελπίδα και μια προοπτική σε αυτό που είναι οι αρχές του ΠΑΣΟΚ, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχική δημοκρατία, την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, ότι θα έχουμε μια δυναμική, πολύ ουσιαστική, αλλιώς μετά θα ακούγεται η φωνή μας, σε οποιαδήποτε περίπτωση…», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι δεν παίρνει την πολιτική σε προσωπικό επίπεδο.

«Είμαι ένας άνθρωπος που ξεπερνά τις προσωπικές, αν θέλετε, αντιπαραθέσεις. Εγώ θέλω να δω που πάει η χώρα. Όχι περασμένα ξεχασμένα, όλα μετριούνται. Τα βάζουμε κι αυτά μέσα στους υπολογισμούς μας. Αλλά προέχει η χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι είναι άνθρωπος της συναίνεσης για τα μεγάλα και ζωτικά ζητήματα της χώρας.

«Εγώ θεωρώ ότι κάνει λάθος η σημερινή κυβέρνηση που ενώ στην αρχή είχε μια ευρύτατη συναίνεση γύρω από το θέμα της πανδημίας, υπήρχε μια διάθεση και μια ωριμότητα του ελληνικού λαού, έχοντας ζήσει και την προηγούμενη κρίση, έχοντας ζήσει ότι όταν δεν δουλεύουμε μαζί – γιατί δεν δουλέψαμε μαζί δηλαδή στην κρίση την προηγούμενη – υπήρξε εύκολη αντιπολίτευση, εύκολα λέγανε για Ζάππεια…» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Εγώ είμαι ο άνθρωπος που έχω πολύ ισχυρούς στόχους και θα συγκρουστώ με κατεστημένα συμφέροντα, όπως έχω κάνει, αλλά από την άλλη μεριά, στα μεγάλα θέματα θα απαιτήσω συναίνεση, θα ζητήσω και θα διαμορφώσω συναινέσεις όπως έκανα και στην εξωτερική πολιτική και στον χώρο της Παιδείας και πιστεύω όπως θα ‘πρέπε να το είχαμε κάνει και στο θέμα της οικονομικής κρίσης για να μην έχουμε και δεύτερα και τρίτα μνημόνια» ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις από οποιονδήποτε, είτε ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, ή άλλων κομμάτων, ή αλλων προσωπικοτήτων, ή υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου για τις παρεμβάσεις στελεχών άλλων κομμάτων στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας πως «οι παρεμβάσεις οι εξωθεσμικές, έχουν γίνει μέρος δυστυχώς του προβλήματος της Δημοκρατίας σε πάρα πολλές χώρες. Δεν κατηγορώ την Νέα Δημοκρατία, να είμαστε ξεκάθαροι, ξέρω όμως ότι στελέχη της ΝΔ και δεν το λέω χωρίς αποδείξεις, παρεμβαίνουν και λένε, ψηφίστε τον έναν, τον άλλον, κτλ. Δεν με ενδιαφέρει ποιον, αλλά πάντως μπαίνουν σε αυτήν τη λογική», δήλωσε.

 

«Δεν ζητώ προσωπική δικαίωση, αλλά δικαίωση του ΠΑΣΟΚ»

«Εγώ θεωρώ ότι ο αγώνας συνεχίζεται πάντα και εγώ πάντα πάλευα για τις αξίες, πάντα θα παλεύω για τις αξίες, σε όποιο μετερίζι κι αν είμαι» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η ενεργός μου δράση είναι δεδομένη, είναι συνεχής, θα είναι συνεχής, και θα στηρίξω, να βοηθήσω το κόμμα με κάθε τρόπο από όποια θέση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, η συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες δεν είναι «ούτε ρεβάνς ούτε προσωπική δικαίωση». «Πρέπει να υπάρξει δικαίωση των θέσεων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του έργου που έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν πήρε όλο το βάρος και ευθύνες που δεν είχε το ίδιο. Δικαίωση για τις θέσεις και τις προοπτικές, τις αρχές του κόμματος», σημείωσε.

Συνάμα, αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει ο ίδιος και για τους οποίους θα επιμείνει σε περίπτωση εκλογής του. «Θέλουμε ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, θέλουμε ένα γενικό συμβόλαιο δικαιοσύνης απέναντι στις ανισότητες, απέναντι στις αδικίες, θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχη και θέλουμε να απελευθερώσουμε κοινωνικές δυνάμεις για να μπορεί να είναι παραγωγικές και να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας πίσω στην Ελλάδα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι θέμα ουσίας για την προοπτική της χώρας».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε το ρόλο του «εγγυητή της ενότητας του κόμματος», ενώ αναφέρθηκε και στη παράλληλη πορεία που ακολούθησε με το κόμμα, όταν αποχώρησε και ίδρυσε ένα άλλο. «Θεώρησα ότι η ενότητα πρέπει να στηριχθεί και σε κάποιες αξίες και σε κάποια παράδοση και σε κάποιες προοπτικές μιας πολιτικής πλατφόρμας, αυτό ήθελα να εκφράσω, και θεωρώ πάνω σε αυτές τις βάσεις μπορούμε να ξαναχτίσουμε και σήμερα μια ενωμένη παράταξη», είπε.

«Θεωρώ ότι ένας λόγος που έχουμε προβλήματα στην κοινωνία μας, της ανισότητας, της έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, της αδικίας, είναι ότι ουσιαστικά έχει τρωθεί από τα μέσα η δημοκρατία, οι δημοκρατικοί θεσμοί. Διότι ελέγχονται από μεγάλα συμφέροντα, τα big data δεν είναι μόνο μεγάλα δεδομένα, είναι ποιος τα ελέγχει αυτά. Ποιος τα αξιοποιεί αυτά. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με αυτήν την υπερσυγκέντρωση της ανισότητας και της εξουσίας», κατέληξε.