Πάτρα: Η ΚΕΔΗΠ… ξαναγράφει την ιστορία της πόλης και του Καρναβαλιού!
Αναθεώρηση του ρόλου του Μαιζών από την ιστοσελίδα του Καρναβαλικού Οργανισμού
Οχι σαν ελευθερωτή της Πάτρας, αλλά σαν …περαστικό από την πόλη, παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα του Καρναβαλικού Οργανισμού, τον Γάλλο στρατηγό Μαιζών και τον στρατό του, επικυρώνοντας έτσι τους πραγματικούς πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους που οδήγησαν στη θορυβώδη διένεξη και το «διαζύγιο» της ΚΕΔΗΠ, με την εθελοντική ομάδα για την σύνταξη του Δελτίου, με σκοπό την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στην Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco.
Ο επισκέπτης που θα εισέλθει στον επίσημο ιστότοπο του Καρναβαλικού Οργανισμού (www.carnivalpatras.gr) θα διαπιστώσει με έκπληξη, την ιστορική αναθεώρηση που συντελείται από τη δημοτική αρχή, σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην εξέλιξη του Πατρινού Καρναβαλιού οι Γάλλοι αξιωματικοί του Μαιζών, μετά την απελευθέρωση της Πάτρας, το 1828.
Ενώ είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και αποδεκτό, ότι το 1829 δόθηκε ο πρώτος ιδιωτικός αποκριάτικος χορός, με καλεσμένους Γάλλους αξιωματικούς και 15 Πατρινούς, στην οικία του εμπόρου Μωρέτη, στη σχετική αναφορά του Καρναβαλικού Οργανισμού κάτι τέτοιο αποσιωπάται, προσπαθώντας να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αυθόρμητα λαϊκά δρώμενα.
Αναγράφει η ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ, σχετικά:
«Ο ιστορικός ερευνητής Νίκος Πολίτης προσδιορίζει τις πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις στα μέσα του 19ου αιώνα, που ήσαν κυρίως χοροί σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους. Σε αυτές κυριαρχούσαν οι ελληνικοί δημοτικοί χοροί, αλλά και οι ευρωπαϊκοί της εποχής, όπως πόλκα, μαζούρκα, καντρίλιες και βαλς. Πρώτος αποκριάτικος χορός έχει καταγραφεί αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Στις λαϊκές γειτονιές όμως της πόλης τα πράγματα ήταν πιο απλά και πιο αυθόρμητα και πολύ αργότερα εμφανίστηκαν οι πρώτες μπούλες, το γαϊτανάκι, τα πειράγματα και η σκωπτική θεώρηση καταστάσεων και γεγονότων…»
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΑΠΛΑ «ΣΤΑΘΜΕΥΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Αλλά αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η αναφορά στον Γάλλο στρατάρχη Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών, που ήταν ο άνθρωπος που απελευθέρωσε την Πάτρα από τον Ιμπραήμ, το 1828 και για τον λόγο αυτό, έχει δοθεί το όνομά του στην κεντρική οδό της πόλης.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το 1828 ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ του ανέθεσε την ηγεσία των γαλλικών δυνάμεων της Πελοποννήσου και τον επιφόρτισε με την εκδίωξη του Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μοριά.
Ο Μαιζών κατέλαβε αμαχητί τα φρούρια της Μεθώνης, της Πύλου και της Κορώνης ενώ τον Οκτώβριο απελευθέρωσε, ύστερα από πολιορκία, τα φρούρια της Πάτρας και του Ρίου.
Σύμφωνα όμως με την ιστοσελίδα του Καρναβαλικού Οργανισμού, όχι μόνο δεν είναι σίγουρο ότι η παρουσία των Γάλλων αξιωματικών έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση των πρώτων αποκριάτικων χορών εκείνης της εποχής στην Πάτρα, αλλά αμφισβητείται ότι ο στρατηγός με τα στρατεύματά του, ήταν ο ελευθερωτής της Πάτρας από τους Οθωμανούς. Αναφέροντας ότι απλά «στάθμευσε» στην Πάτρα:
«Ερευνάται κατά πόσο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις εκείνης της εποχής επηρεάστηκαν από την παρουσία των Γάλλων στρατιωτών του στρατηγού Μαιζών, οι οποίοι στάθμευσαν για ένα διάστημα στην Πάτρα αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News