Πάτρα: Ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας – Διαμαρτυρίες και πορείες με συνθήματα
Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι του υγειονομικού κόσμου από τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τον Πύργο και την Αμαλιάδα ένωσαν χθες τη φωνή τους κατά του νέου νόμου και της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων.
Να τεθεί σε λειτουργία το 40% των χειρουργικών αιθουσών που παραμένουν κλειστές στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, και να εγκαταλείψει την ιδέα των απογευματινών χειρουργείων, ζήτησαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα.
Η ΠΟΕΔΗΝ, η ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι του υγειονομικού κόσμου από τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, τον Πύργο και την Αμαλιάδα ένωσαν χθες τη φωνή τους κατά του νέου νόμου και της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων.
Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου και κατέληξε στα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
«Είναι μεγάλο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης να επιμείνει να εφαρμόσει τον νέο νόμο που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το σύστημα υγείας και εκθεμελιώνει τη βασική αρχή θεμελίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών» ανέφερε ο πλειοψηφών σύμβουλος στην ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και πρόσθεσε:
«Εάν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, οι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι ανισότητες θα αυξηθούν, όπως και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αλήθεια, ποιος σκέφτηκε τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία επί πληρωμή; Ενας πολίτης που περιμένει τρία και τέσσερα χρόνια να χειρουργηθεί επειδή δεν έχει χρήματα, διότι αν είχε θα πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα, τώρα θα βρει χρήματα να πληρώσει τους γιατρούς του Δημοσίου για να χειρουργηθεί; Αν είναι δυνατόν;».
Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε: «Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού. Αν η κυβέρνηση προχωρούσε στις απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα είχε λήξει το θέμα».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπαναστάσης, πλειοψηφών σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, δήλωσε στην «Π»: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων νήσων, της Ηπείρου κ.ά. Κυρίαρχο πρόβλημα ήταν και παραμένει οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Μεγάλη πληγή αποτελεί και η επαγγελματική εξουθένωση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς εργάζονται χωρίς άδειες και ρεπό».
Ο κ. Παπαναστάσης πρόσθεσε ότι η θεραπεία για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι και παραμένει μία. «Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού. Αναγκαία η ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο και έδωσε αύξηση στους γιατρούς, έδωσε επίδομα 600 ευρώ στους ένστολους κι εμάς μας ξέχασε. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά ξεχασμένοι».
Αντιπροσωπεία των υγειονομικών έγινε δεκτή από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, και συζήτησαν εκτενώς όλα τα ζητήματα που αφορούν στις νοσηλευτικές μονάδες της 6ης ΥΠε αλλά και αυτά που εκτιμούν ότι δημιουργεί ο νέος νόμος.
Στη συνάντηση, εκτός από τους κυρίους Γιαννάκο και Παπαναστάση, συμμετείχαν οι πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων: Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων Γιώργος Φλούδας, Χατζηκώστα, Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας, Πύργου Γεωργίου, Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος, Καραμανδάνειο, ΠΓΝΠ Νίκος Ηλιόπουλος και «Αγίου Ανδρέα» Μιχάλης Στελλάτος. Παρόντες ήταν επίσης οι συνδικαλιστές Κώστας Πετρόπουλος και Χρήστος Σουγλέρης ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη η οποία τοποθετήθηκε εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρης Μαρμούτας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News