Πάτρα: Πανελλαδική «ανατροπή» σε πλειστηριασμό – Αίτηση ανακοπής για την «αγορά» ξενοδοχείου στα Αραχωβίτικα
Η νομική πράξη για λογαριασμό πατρινού επιχειρηματία, στη βάση της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά των funds.
Στην αντεπίθεση περνά ο πατρινός επιχειρηματίας Κώστας Αντζουλάτος, με αίτηση ανακοπής κατά του πλειστηριασμού, με τον οποίο έχασε το ξενοδοχείο «Alexander Bay» στα Αραχωβίτικα το περασμένο καλοκαίρι.
Η εγκαταλειμμένη εδώ και χρόνια ξενοδοχειακή μονάδα που βρίσκεται σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 23 στρεμμάτων πάνω στον Κορινθιακό Κόλπο, κατακυρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην εταιρεία τουριστικών ακινήτων «Μπλε Κέδρος» των αδελφών Ευμορφίδη (CocoMat) έναντι προσφοράς 1,8 εκατ. ευρώ.
Τον πλειστηριασμό είχε κινήσει η εταιρεία διαχείρισης οφειλών CEPAL HELLAS για λογαριασμό του εξωχώριου fund με την επωνυμία LANA SECURITIZATION, που απέκτησε την επίμαχη οφειλή του πατρινού επιχειρηματία, στο πλαίσιο τιτλοποίησης δανείων της τράπεζας Alpha Bank.
Μάλιστα, η πλειοδότρια «Μπλε Κέδρος» που είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπερηφανευόταν ότι απέκτησε το πολύτιμο ακίνητο, στο 1/3 της αντικειμενικής του αξίας και ότι σκοπεύει να φτιάξει ένα 5στερο ξενοδοχείο, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που θα έχει κάνει ποτέ στα τουριστικά ακίνητα.
ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΟΠΗΣ
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά φαίνεται ότι τινάζονται στον αέρα με την απόφαση που εξέδωσε προ ημερών ο Αρειος Πάγος, καθιστώντας παράνομους τους πλειστηριασμούς που κινούν τα εξωχώρια funds και οι εταιρίες διαχείρισης οφειλών, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
O πατρινός επιχειρηματίας Κώστας Αντζουλάτος κατάθεσε μέσω του δικηγόρου του, , αίτηση ανακοπής του πλειστηριασμού, η οποία θα κριθεί από την δικαιοσύνη στα τέλη του 2023.
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι η αίτηση έγινε με βάση προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις που επικυρώθηκαν με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Αυτός ο πλειστηριασμός είναι πέρα για πέρα άκυρος με την παρούσα νομολογία που επικύρωσε ο Αρειος Πάγος» δήλωσε στην «Π» ο κ. Διαμαντόπουλος, που πρόσθεσε πως «έχει ομολογηθεί από την υπερθεματίστρια (Μπλε Κέδρος) ότι το ακίνητο αυτό ήταν μια τεράστια ευκαιρία, διότι, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι στα 4,7 εκατ. ευρώ, αυτή το απέκτησε έναντι ποσού 1,8 εκατ. ευρώ μόνο. Αυτό δείχνει την ληστρική πολιτική των φαντς και εταιρειών διαχείρισης οφειλών και την προσπάθεια εξαφάνισης της περιουσίας των δανειοληπτών σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να εισπράξουν οποιοδήποτε ποσό μπορούν και μετά να σηκωθούν και να φύγουν από την χώρα».
ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε σε 4,726 εκατ. ευρώ, αλλά, η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 1.325.350 ευρώ και η κατακύρωση του πλειστηριασμού έγινε για ποσό 1,8 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση, δημιουργεί ερωτήματα και για τον θεσμό των πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίοι όπως είπε, δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να υποβαθμίσουν την αξία των εκποιούμενων ακινήτων, όπως έγινε και στην περίπτωση του «Alexander Bay».
Πρόσθεσε ότι από αυτό το θεσμικό πλαίσιο, στιγματίζονται διαχρονικά και όλες οι κυβερνήσεις, γιατί υπάκουσαν στα κελεύσματα ξένων συμφερόντων και αντικατέστησαν τον νόμο που προέβλεπε εκτίμηση του εκπλειστηριάσματος με βάση την αντικειμενική του αξία.
Αυτός ο κανονισμός κρατάει δέσμιους τους δανειολήπτες, καθώς το μειωμένο τίμημα για το ακίνητο δεν φτάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων για να καλύψει την οφειλή.
Στην περίπτωση του «Alexander Bay», η υποτίμηση του ακινήτου κάτω από το μισό της αντικειμενικής του αξίας, είχε ως αποτέλεσμα να εξοφληθούν μόνο οι τόκοι υπερημερίας του δανειολήπτη και όλο το υπόλοιπο κεφάλαιο παραμένει ακόμα και σήμερα ως οφειλή.
Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε στην «Π» ότι η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει τώρα, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, αντί να προωθεί το θέμα στον Αρειο Πάγο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News