«Πού πας, Σπυράκο μου, και με αφήνεις μόνη;» Λευκά λουλούδια και συγκλονιστικές εικόνες στην κηδεία του 14χρονου
«Ανοίγουν τα φτερά τους, ανοίγουν τα φτερά τους και δίνουν ζωή, δίνουν ζωή σε πολλά παιδάκια οι καρδιές, τελικά δεν έχουν χρώμα», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης

Σπαρακτική η είδηση. Μιλάμε για την απώλεια των δύο παιδιών σε τόσο μικρή ηλικία, κάτω από τόσο τραγικές συνθήκες, είναι ένα σοκ όχι μόνο για την τοπική κοινωνία της Άρτας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Έτσι η απόφαση των γονιών του 14χρονου Σπύρου να δωρίσουν τα όργανά του είναι μια πράξη απέραντης αγάπης και γενναιότητας μέσα στον πιο βαθύ πόνο. Παράλληλα δείχνει πως ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, η ανθρωπιά μπορεί να φωτίσει ζωές. Πλέον ένα παιδί χάθηκε άδικα, αλλά έδωσε ελπίδα σε άλλους ανθρώπους.
Η κηδεία του Σπύρου έγινε σήμερα (16/6/2025) στην Άρτα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και η παρουσία των φίλων του, των συμμαθητών του, με τα λευκά λουλούδια ήταν μια συγκινητική μαρτυρία αγάπης, μνήμης και αθωότητας. Πολύς κόσμος ήταν εκεί για να αποχαιρετήσει τον άτυχο Σπύρο, ανάμεσά τους και ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης.
Αυτή η τραγωδία πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους μας –γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και την πολιτεία– τη σημασία της πρόληψης, της σωστής ενημέρωσης για την ασφάλεια στο νερό και της επίβλεψης, ιδιαίτερα σε μη οργανωμένους χώρους όπως τα ποτάμια.
Σε κάθε περίπτωση μακάρι ο χαμός αυτών των παιδιών να μην πάει χαμένος και να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προστασία.
Οι αναρτήσεις
Λίγες ώρες πριν συνοδεύσουν στον Σπύρο στην τελευταία του κατοικία, συγγενείς και φίλοι τον αποχαιρέτισαν μέσω αναρτήσεων στα social media.
«Πού πας, Σπυράκο μου, και με αφήνεις μόνη;» γράφει σε ανάρτηση της η φίλη του 14χρονου που έχασε την ζωή του με τρόπο ηρωικό στον ποταμό Άραχθο προσπαθώντας μάταια να σώσει τον φίλο του.
«Πάλευαν ενάμιση λεπτό και εξαντλήθηκε ο Σπύρος που ήξερε να κάνει μπάνιο. Και βυθίστηκε σε μια φάση», είπε φίλος του.
Μάλιστα πολλοί τοποθέτησαν μερικά κεράκια και λουλούδια στις όχθες του ποταμού, ενώ νοσηλευτές και γιατροί έκαναν λεπτού σιγή μέσα στο χειρουργείο, πριν προχωρήσουν στη λήψη οργάνων – δώρα ζωής από αυτά τα δύο αγόρια 12 και 14 ετών – που με την σπουδαία απόφαση των γονιών τους θα δωρίσουν και θα σώσουν ζωές.
«Ανοίγουν τα φτερά τους, ανοίγουν τα φτερά τους και δίνουν ζωή, δίνουν ζωή σε πολλά παιδάκια οι καρδιές, τελικά δεν έχουν χρώμα», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης.
Το ήπαρ του 14χρονου μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε έναν 43χρονο καρκινοπαθή. Οι νεφροί σε έναν 53χρονο συμπολίτη μας στον Λαϊκό νοσοκομείο και σε έναν 32χρονο στην Θεσσαλονίκη που βρισκόταν για χρόνια σε λίστα αναμονής για μόσχευμα.
Απόψε θα γίνει το χειρουργείο για την λήψη οργάνων και από τον 12χρονο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθεί η καρδιά και οι πνεύμονες και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να ταξιδέψουν και γιατροί από την Ιταλία για να συνδράμουν στο έργο.
Ο 14χρονος Σπύρος όμως με την μεταμόσχευση κερατοειδούς που θα γίνει στο ΑΧΕΠΑ θα δώσει την δυνατότητα και σε ένα 13χρονο αγόρι που είχε χάσει την όραση του σε ένα ατύχημα να ξαναδεί.
Συγκλονίζει η περιγραφή του 15χρονου φίλου του Σπύρου
Με ένα σημείωμα στο σημείο της τραγωδίας φίλοι των δύο παιδιών είπαν το τελευταίο «αντίο».
Ο τρίτος της παρέας, ένα αγόρι μόλις 15 ετών, είδε μπροστά στα μάτια του να πνίγονται οι φίλοι του και παρά τις ηρωικές προσπάθειες να τους σώσει δεν τα κατάφερε.
Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στο Live News και την Ελένη Ασημακοπούλου.
«Βούτηξα κατευθείαν, δεν το σκέφτηκα. Δεν σκέφτηκα αν θα πνιγώ κι εγώ απλά είδα δύο παιδιά να πνίγονται και βούτηξα κατευθείαν. Και μόλις είδα ότι θα «φύγω» κι εγώ κατάφερα και κρατήθηκα από την βάρκα, τελευταία στιγμή».
Ο ίδιος εξηγεί πως το σημείο ήταν πολύ βαθύ. Αρχικά πίστευαν πως ο 12χρονος γνώριζε κολύμπι και αυτός ήταν ο λόγος που βούτηξε μαζί με τον 14χρονο Σπύρο στα νερά του ποταμού.
«Πρότεινε αυτό το πράγμα, να τον πάρει αγκαλιά και να πάνε απέναντι μαζί. Αλλά ο Σπύρος ήξερε ότι ξέρει μπάνιο ο μικρός αλλά στην τελική δεν ήξερε τίποτα. Ούτε να κουνάει τα χέρια του, ούτε τα πόδια του.
Ο 15χρονος ήταν εκείνος που έτρεξε κατευθείαν μέχρι την πλατεία του χωριού για να ζητήσει βοήθεια. Ενώ στο σημείο μαζεύτηκε αρκετός κόσμος κανείς δεν βούτηξε να τα σώσει πέρα από τον Λέων και έναν οδηγό λεωφορείου.
«Εκεί είχαν έρθει ήδη κάποιοι μεγάλοι, 7 άτομα αλλά επειδή δεν τους έβλεπαν –δεν ξέρω γιατί- δεν πήδηξε κανένας μέσα να βρει τα παιδιά. Πήγα στην πλατεία του χωριού, πήγα στον λεωφορατζή του είπα τι έγινε και πήγαμε μαζί να του πω που βυθίστηκαν τα παιδιά. Κι εκείνη την στιγμή μπήκε κατευθείαν μέσα, δεν το σκέφτηκε αυτός και ένας που έχει καταγωγή από Αλβανία. Μπήκαν και έβγαλαν το ένα το παιδί», πρόσθεσε.
Λίγα λεπτά αργότερα εντόπισαν και το δεύτερο παιδί ωστόσο ήταν ήδη αργά.
Τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στο νερό για αρκετή ώρα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών άφησαν την τελευταία τους πνοή. Η κηδεία του Σπύρου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα οδύνης το απόγευμα της Δευτέρας στην Άρτα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News