Πρεμιέρα σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία: Μπαίνει στη μάχη το Ρίο! – Μέσα θα γίνονται εγχειρήσεις, έξω διαδηλώσεις!

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο βάζει τα… απογευματινά του και κάνει πρεμιέρα στα νέα χειρουργεία. Με δύο επεμβάσεις, γι’ αρχή. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών αντιδρά, μαζί της Εργατικό Κέντρο κι άλλοι φορείς. Ο διευθυντής της Χειρουργικής του Νοσοκομείου Αιγίου, Αρ. Κοκορές, εξηγεί γιατί οι χειρουργοί είναι κάθετα αντίθετοι στα απογευματινά –  Ο φάκελος «νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πάτρας» ανοίγει ξανά, διά στόματος Γιαννακόπουλου και Νταβλούρου!

Πρεμιέρα σήμερα και στην Πάτρα, στο ΠΓΝΠ στο Ρίο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εγκαινιάζει τον θεσμό με δύο χειρουργεία. Ενα νευροχειρουργικό κι ένα γενικής χειρουργικής. Και άπαντες, από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μπάκο, μέχρι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι στις επάλξεις.

Απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται, στο πρώτο διάστημα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στις δύο αίθουσες στο νοσοκομείο.

Μαζί με τα χειρουργεία, εντείνονται και οι αντιδράσεις όσων διαφωνούν με τον θεσμό.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας κάνει στάση εργασίας σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3μμ, διαμαρτυρόμενη «για τη φιέστα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων και στην πόλη μας, που προωθούν ακόμα πιο πέρα την πολιτική της κυβέρνησης για «ασθενείς- πελάτες».

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στηρίζει τη στάση εργασίας: «Την Τρίτη 26 Μαρτίου ημέρα ‘’εγκαινίων’’ των απογευματινών χειρουργείων και στην πόλη μας, στις 2 μ.μ. να είμαστε όλοι εκεί, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, για να τους πούμε ότι πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους».

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας συμμετέχει στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών. «Καλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους/ισσες να μη νομιμοποιήσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στις 2 μ.μ. απαντάμε με συγκέντρωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

ΑΡ. ΚΟΚΟΡΕΣ: «ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΕΔΟ»

Οι χειρουργοί του Νοσοκομείου Αιγίου «άναψαν κόκκινο» για τα απογευματινά χειρουργεία. Με ανακοίνωσή τους, την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισαν, σε απόλυτο βαθμό, ότι δεν θα μετάσχουν στον νέο θεσμό, προτάσσοντας και ιατρικά επιχειρήματα (ότι οι συνεχείς εφημερίες τούς έχουν εξουθενώσει, άρα δεν υπάρχει ούτε καν και η χρονική δυνατότητα για έξτρα χειρουργεία τα απογεύματα), αλλά κυρίως κοινωνικά (ότι είναι άδικο και αντιδεοντολογικό να χωρίζονται οι ασθενείς σε έχοντες και μη έχοντες και ότι αποτελεί κατάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ η θεσμοθέτηση χειρουργείων επί πληρωμή).

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αιγίου, Αριστείδη Κοκορέ, εφ’ όλης της ύλης για το «απαγορευτικό» που σήκωσαν για τα απογευματινά χειρουργεία.
Και ο κ. Κοκορές απολύτως ξεκάθαρα και σαφέστατα, αιτιολογεί την απόφαση των χειρουργών του νοσοκομείου.

-Ο καθοριστικός λόγος για τον οποίο αρνείστε να μετάσχετε στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων είναι ο ιατρικός, δηλαδή ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω εξαντλητικών υπερωριών και λόγω έλλειψης προσωπικού, ή ο κοινωνικός, δηλαδή ότι αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ;

Το κράτος οφείλει να έχει σαν πρωταρχικό στόχο την αξιοπρεπή αντιμετώπιση των πολιτών. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που εκφράζει το κράτος στο θέμα της υγείας, είναι αξιοπρεπές όταν εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίας για τους πολίτες. Αρα και τα δύο για εμάς είναι θέμα αξιοπρέπειας.

-Να θέσω ένα υποθετικό-ρητορικό ερώτημα: έστω ότι προσλαμβάνονται μίνιμουμ 5-6 χειρουργοί και το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Θα αλλάζατε γνώμη για τα απογευματινά;

Εάν όλα τα νοσοκομεία, και ειδικά τα περιφερειακά που δεινοπαθούν αυτή τη στιγμή, λειτουργούσαν με πλήρες προσωπικό, εάν υπήρχε οργανωμένος υγειονομικός χάρτης με απαράβατους κανόνες και βασικό πρώτο γνώμονα την ασφαλή, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, εάν οι υγειονομικοί εργάζονταν σε ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες, θα υπήρχε ανάγκη για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία;

-Αλήθεια, πόσο επικίνδυνο είναι που ο αξονικός στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί καμία μέρα μετά τις 10μ.μ., ενώ μια μέρα την εβδομάδα δεν λειτουργεί καθόλου;

Ο αξονικός τομογράφος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας και ειδικά της εφημερίας ενός νοσοκομείου. Φανταστείτε έναν στρατιώτη στον πόλεμο που του αφαιρούν το όπλο μετά τις δέκα το βράδυ και κάποιες φορές για ολόκληρη την ημέρα…

Ο Αριστείδης Κοκορές εξηγεί γιατί οι χειρουργοί του νοσοκομείου τάχθηκαν εξ αρχής κατά των απογευματινών χειρουργείων

-Υπάρχει άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο, πλην του αξονικού και των εφημεριών;

Το τμήμα ΤΕΠ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου λόγω της μη αυτονομίας του. Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ακόμα στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Η κτιριακή κατάσταση είναι τουλάχιστον ντροπιαστική. Ο υπερσύγχρονος μαστογράφος δεν λειτουργεί. Δεν έχουμε το προσωπικό να λειτουργήσουμε όλες τις αίθουσες χειρουργείων. Το γαστρεντερολογικό λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και αυτή με μετακίνηση ιατρού από το ΠΓΝΠ Ρίου. Ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα δυσλειτουργία και της πρωινής εργασίας. Και πολλά άλλα…

-Πόσες εφημερίες την εβδομάδα κάνει ένας χειρουργός στο νοσοκομείο;

Τον τρέχοντα μήνα περίπου τρεις, καθώς είχαμε την τύχη να προστεθεί στο δυναμικό μας μια νέα συνάδελφος. Τους προηγούμενους μήνες 4 με 5. Υπολογίστε ότι είχαμε φτάσει να κάνουμε 20 εφημερίες τον μήνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και μετακινημένος συνάδελφος από το ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» για την κάλυψη των εφημέριών. Συνεχίζουμε να εφημερεύουμε με εντέλλεσθε καθώς πολλές ημέρες η σύνθεση της εφημερίας δεν είναι συμβατή με τον κανονισμό ασφαλείας που έχει εγκρίνει το επιστημονικό συμβούλιο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με μπλοκάρισμα πρόσληψης επικουρικών ιατρών από το υπουργείο υγείας, ενώ υπάρχει συνάδελφος χειρουργός που επί μήνες περιμένει να προσληφθεί.

-Το ίδιο και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων;

Ειδικά οι ειδικότητες πρώτης γραμμής, παθολόγοι, ορθοπαιδικοί, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί ιατροί, πάνω κάτω ναι. Εξαρτάται κάθε μήνα από διάφορους παράγοντες αλλά ο κάθε μήνας βγαίνει με αγώνα. Οι παθολόγοι επίσης συνεπικουρούνται από συνάδελφο μετακινημένο από το ΠΓΝΠ Ρίου ενώ και οι γενικοί ιατροί είναι μετακινημένοι από άλλες δομές.

-Αν ερχόταν επίσκεψη στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, τι θα του λέγατε με «δυο φράσεις»;  

Ο χρηματισμός δημόσιου λειτουργού είναι παράνομη πράξη. Ακόμα περισσότερο όταν οδηγεί στην κατάλυση της ισότητας και ισονομίας του κράτους απέναντι στους πολίτες. Γιατί επιλέξατε μια παράνομη πράξη σαν λύση για τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ από όλες τις άλλες επιλογές που είχατε; Είναι δυνατόν η φορολόγηση του χρηματισμού να αρκεί για την νομιμοποίησή του; Να περιμένουμε, δηλαδή, ανάλογες νομιμοποιήσεις και σε άλλους τομείς, για παράδειγμα π.χ. επί πληρωμή ιδιαίτερα μαθήματα στα σχολεία ή επί πληρωμή επιτάχυνση την έκδοσης σύνταξης;

-Ο κ. Καρβέλης είναι ενήμερος, φαντάζομαι, για τα προβλήματα. Τι σας έχει πει; 

Προσωπικά δεν έχω μιλήσει με τον κ. Καρβέλη. Ξέρω ότι υπάρχει εντολή μετακίνησης ιατρών για κάλυψη εφημεριών από το ΚΥ Ακράτας, η οποία δεν έχει εκτελεσθεί μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, χωρίς να γνωρίζω γιατί. Για τα προβλήματα που σας ανέφερα παραπάνω, η συνήθης απάντηση είναι το «κάνουμε ό,τι μπορούμε», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ΠΑΤΡΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! ΓΙΑΤΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ;

Οι αφορμές για να ανοίξει ξανά ο φάκελος «Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πάτρας ή Δυτ. Ελλάδας» ήταν δύο.

Η πρώτη τα τρία περιστατικά με βρέφη που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Τα δύο είχαν, δυστυχώς, τραγική κατάληξη, το τρίτο πήγε κατ’ ευχή. Βρέφη, μωρά, μικρά παιδιά μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Καραμανδάνειο, αλλά επειδή δεν υπάρχει εκεί η απαραίτητη υποδομή, σε προσωπικό και μηχανήματα, τα μεταφέρουν με ασθενοφόρο στο Ρίο, ή στη ΜΕΘ παίδων ή στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ. Χάνεται, ενίοτε, πολύτιμος χρόνος. Και οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται.

Η δεύτερη αφορμή ήταν η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη στην Πάτρα, για να επιθεωρήσει το Καραμανδάνειο και να υποσχεθεί ότι θα γίνει ό,τι καλύτερο για την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Στην επίσκεψη που έκανε ο κ. Γεωργιάδης στο ΠΓΝΠ και στη σύσκεψη με όλους τους παράγοντες, πήρε τον λόγο ο Περικλής Νταβλούρος και του το έθεσε ευθέως: «Υπουργέ, έχεις την ευκαιρία να γράψεις ιστορία, να γίνεις ευεργέτης στην Πάτρα και στην περιοχή. Βάλε μπροστά για ένα νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο»!

Ο υπουργός τον άκουσε προσεκτικά, αλλά από την απάντησή του φάνηκε πως πολύ δύσκολα θα ξεκινούσε ένα τέτοιο εγχείρημα…

Ο Περικλής Νταβλούρος (δεξιά στο στιγμιότυπο) έθεσε πάλι το θέμα του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, όπως και ο Γ. Γιαννακόπουλος

Η «Πελοπόννησος» βάζει ξανά στο τραπέζι το μεγάλο θέμα: Δεν θα έπρεπε, άραγε, να υπάρχει ένα, ενιαίο, Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Πάτρα, να λειτουργεί αυτόνομα; Γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο παιδιατρικές νοσοκομειακές δομές, και μάλιστα σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους; Είναι ακατόρθωτο να ενωθούν σε μία; Είναι ακατόρθωτο να διεκδικήσει η πόλη, η Δυτική Ελλάδα, ένα νέο σύγχρονο, αυτόνομο Παιδιατρικό Νοσοκομείο;

Την πρώτη σπίθα έβαλε, με παρέμβασή του, ο διευθυντής ΕΣΥ παιδίατρος-νεογνολόγος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας και πρώην διοικητής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, Γιάννης Γιαννακόπουλος. Και ακολούθησε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΝΓΠ και καθηγητής Ιατρικής Περικλής Νταβλούρος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε κάνει, μέσω της «Π», μια πρόταση-βόμβα, ζητώντας νέο Παιδιατριακό Νοσοκομείο στην Πάτρα, αντί του γηρασμένου Καραμανδανείου, και κάποιοι έπεσαν πάνω του…

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, μετά τις εξαγγελίες του κ. Γεωργιάδη, σχολίασε: «Από την κατασκευή ενός σύγχρονου νοσοκομείου, φθάσαμε να δίνονται χρήματα για εργασίες αναμόρφωσης σε ένα κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε τέλη του 1960. Και το 2023 συζητάμε ότι για άλλα 50 χρόνια θα μπορεί να λειτουργεί, δηλαδή μέχρι το 2073. Και κανείς δεν ζητά το αυτονόητο, εκτός από έναν, τον Περικλή Νταβλούρο; Η Δυτ. Ελλάδα, κύριε υπουργέ, δεν μπορεί να είναι μόνιμα στο περιθώριο. Ολοι οι φορείς της Δυτ. Ελλάδος πρέπει να στρατευθούν. Η περιοχή χρειάζεται ένα σύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο».

Ο Περικλής Νταβλούρος πήρε την πάσα, σήκωσε ξανά το θέμα, αλλά είπε ευθέως και κάτι σοβαρό: ότι υπάρχουν γιατροί που πιθανά αντιδρούν στη δημιουργία ενός αυτόνομου Παιδατρικού Νοσοκομείου στην Πάτρα!

«Οταν τα είχα πει για πρώτη φορά για καινούργιο Παιδιατρικό, με λέγανε λαγό του Πλεύρη, τότε υπουργού. Για να γίνει νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, απαιτείται συστράτευση της πόλης, για να μη πω συστράτευση τριών νομών του δυτικού άξονα. Παρόλα αυτά, είσαι βέβαιος, Γιάννη Γιαννακόπουλε, ότι αυτό το θέλουν οι συνάδελφοι παιδίατροι του Καραμανδανείου και του ΠΓΝΠ; Γιατί και τώρα που επανέφερα το θέμα στον νυν υπουργό, αισθάνθηκα λίγο γραφικός διαπιστώνοντας ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, αρκούνται στα λίγα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε βεβαίως…»!