Ρεκόρ προσλήψεων στην Αχαΐα, οι δείκτες της «ΕΡΓΑΝΗ»

Βρήκαν εργασία  30.000 άτομα από τις αρχές του 2025. Σταθερή η μείωση της ανεργείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 

Ρεκόρ προσλήψεων στην Αχαΐα, οι δείκτες της «ΕΡΓΑΝΗ» Τα επιδοτούμενα προγράμματα της ΔΥΠΑ έχου παίξει καθοριστικό ρόλο.

Σημαντική μείωση της ανεργίας και ισχυρή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Μάιο του 2025, σε μια εξέλιξη που ενισχύει τις προσδοκίες για σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ και το  Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν μια ξεκάθαρη βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας, τόσο σε ποσοτικούς όσο και σε ποιοτικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Μάιο του 2025 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήλθαν σε 61.369 άτομα, έναντι 65.735 τον Μάιο του 2024, καταγράφοντας ετήσια μείωση της τάξης του 7,11%. Η τάση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας, δεδομένου ότι τον Μάιο του 2023 οι άνεργοι ανέρχονταν στους 67.000.

Αξίζει να σημειωθεί η συνεχής υποχώρηση των αριθμών και σε μηνιαία βάση:

-Ιανουάριος 2025: 72.714

-Φεβρουάριος: 71.514

-Μάρτιος: 70.198

-Απρίλιος: 65.178

-Μάιος: 61.369.

Πρόκειται για μια συνολική μείωση κατά 11.345 άτομα μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Από το σύνολο των ανέργων του Μαΐου, 38.552 είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών), ενώ 22.817 παραμένουν εκτός εργασίας για διάστημα μικρότερο του έτους.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν ισχυρή ενίσχυση της απασχόλησης. Για τον Μάιο 2025, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων ανήλθε σε +2.565 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 12.216 προσλήψεις έναντι 9.651 αποχωρήσεων. Από τις αποχωρήσεις, οι 3.951 ήταν οικειοθελείς, ενώ 971 σχετίζονται με απολύσεις ή λήξεις συμβάσεων.

Στην ΠΕ Αχαΐας, την «καρδιά» της Περιφέρειας, η εικόνα είναι εξίσου θετική. Από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Μαΐου, 29.388 προσλήψεις και 27.487 αποχωρήσεις οδηγούν σε θετικό καθαρό ισοζύγιο 1.901 θέσεων εργασίας. Αναλύοντας τις αποχωρήσεις, 11.414 ήταν οικειοθελείς, 2.851 προήλθαν από απολύσεις και 13.222 αφορούσαν λήξεις συμβάσεων.

Ο ρόλος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην εικόνα της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης της απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι καθοριστικός, ιδιαίτερα μέσα από τα στοχευμένα προγράμματα επιδότησης της εργασίας. Οι δράσεις αυτές λειτουργούν ως καταλύτης για την κινητοποίηση των επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους, μειώνοντας σημαντικά το εργασιακό κόστος για τις ίδιες και ταυτόχρονα ενισχύοντας την κοινωνική επανένταξη όσων βρίσκονταν εκτός αγοράς.

Η ΔΥΠΑ

Τα τελευταία χρόνια η ΔΥΠΑ έχει επανασχεδιάσει πολλά από τα προγράμματά της, δίνοντας έμφαση στην επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη ανέργων, με ειδική στόχευση σε μακροχρόνια ανέργους, νέους έως 29 ετών, γυναίκες, άτομα με χαμηλά προσόντα ή από ευάλωτες ομάδες και ανέργους σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπως η Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα καλύπτουν για ορισμένο διάστημα (6-12 μήνες συνήθως) μέρος ή και το σύνολο του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των προσλαμβανόμενων. Ετσι, οι εργοδότες έχουν ισχυρό κίνητρο να αυξήσουν το προσωπικό τους, ειδικά σε περιόδους που διστάζουν λόγω κόστους ή αβεβαιότητας.

Η αύξηση των προσλήψεων κατά τον Μάιο 2025 στην Περιφέρεια (12.216 προσλήψεις) και το θετικό ισοζύγιο (2.565 νέες καθαρές θέσεις) δεν είναι ανεξάρτητο φαινόμενο από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Πολλές από αυτές τις προσλήψεις στηρίζονται απευθείας σε επιδοτούμενα σχήματα, με επιχειρήσεις να αξιοποιούν ενεργά τις δυνατότητες που τους δίνονται.

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται να έχουν οι δράσεις για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς το 62,8% των εγγεγραμμένων ανέργων στη Δυτική Ελλάδα τον Μάιο του 2025 παραμένει εκτός αγοράς για πάνω από 12 μήνες (38.552 άτομα). Πολλά νέα προγράμματα στοχεύουν ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, ενισχύοντας την πιθανότητα να μεταβούν σταδιακά σε καθεστώς απασχόλησης.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας και η παράλληλη ενίσχυση της απασχόλησης μαρτυρούν μια σταδιακή ενίσχυση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε τομείς εποχικής ή τουριστικής φύσης, που παραδοσιακά κινούνται ανοδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ωστόσο, η υψηλή αναλογία μακροχρόνια ανέργων (άνω του 60%) υπενθυμίζει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις επανένταξης στην αγορά εργασίας.

Η τάση δείχνει σαφώς θετική–το στοίχημα τώρα είναι η διατήρηση και εμβάθυνση της προόδου.