Reuters: Διαψεύδει ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς.

reuters

Ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε κάθε ισχυρισμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με στόχο Ισραηλινούς αμάχους και στρατιώτες, με δήλωσή του στην οποία απαντά σε άρθρο της ΜΚΟ HonestReporting, που παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης για μεροληψία σχετικά με την τωρινή σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

«Γνωρίζουμε για την έκθεση της HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», τονίζει το πρακτορείο.

Επιπλέον το Reuters αναφέρει ότι «απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στο σύνορο και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από την Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει το σύνορο. Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting».

Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση από το Παρατηρητήριο Μέσων Ενημέρωσης HonestReporting εμφάνιζε φωτορεπόρτερ κορυφαίων δικτύων να έχουν διεισδύσει στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και να καταγράφουν την επίθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, από την αρχή της επιδρομής της ισλαμιστικής οργάνωσης, δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press, το Reuters, το CNN και οι New York Times, ακολούθησαν τους τρομοκράτες της Χαμάς από τη Γάζα στο Ισραήλ και, μαζί με τους ίδιους τους ενόπλους, κατέγραψαν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Με πληροφορίες από το protothema, οι συντάκτες της έκθεσης θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιογραφική δεοντολογία όσον αφορά στην παρουσία φωτογράφων κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ανακύπτουν ακόμη ερωτήματα για το αν η δραστηριότητά τους ήταν συντονισμένη με τη Χαμάς και αν οι φωτογράφοι ενημέρωσαν τους εργοδότες τους για τις δραστηριότητές τους.

Το Reuters, όπως αναφέρεται, δημοσίευσε φωτογραφίες από δύο δημοσιογράφους, τον Mohammed Fayq Abu Mostafa και τον Yasser Qudih, οι οποίοι βρίσκονταν στα σύνορα με τη Γάζα κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Φωτογράφισαν ένα καμένο τανκ στο ισραηλινό έδαφος και ο Mostafa κατέγραψε την επίθεση κατά στρατιώτη των IDF.