Ρυθμοί χελώνας στα καμένα της Τριταίας: Η φωτιά έφυγε, οι ενισχύσεις της Πολιτείας καθυστερούν
Εκκρεμότητες με νερό, αντιπλημμυρικά έργα και κτηνοτρόφους
Τρεις εβδομάδες συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη φωτιά στον Δήμο Ερυμάνθου και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχείρησε μια αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσει που βρίσκονται τα πράγματα από πλευράς αποκατάστασης ζημιών και στήριξης των πληγέντων.
Η διαπίστωση που κάναμε, επικοινωνώντας με τον δήμαρχο Θόδωρο Μπαρή, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Διαμαντή Κανελλόπουλο και τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ερυμάνθου» Τάκη Σκιαδά, είναι ότι παρά τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης και -κυρίως- τη συγκινητική στήριξη ιδιωτών και απλού κόσμου, έχουν να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα στον πληγέντα Δήμο.
Η βασική εκκρεμότητα έχει να κάνει με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης μετά το σχετικό αίτημα του Δήμου προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας και χαρακτηριστικό είναι αυτό που δήλωσε στην «Π» ο (ανήσυχος) Θόδωρος Μπαρής ότι «ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ!».
Ανησυχία υπάρχει, όμως, και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον Διαμαντή Κανελλόπουλο να προτείνει την από κοινού λήψη μέτρων από τους Δήμους Ερυμάνθου και Ιλιδος και τον Τάκη Σκιαδά να ζητάει περισσότερη ενημέρωση και άμεσες λύσεις και από τη δημοτική αρχή και από την Πολιτεία.
Τα προβλήματα που ζητούν άμεσα επανορθώσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού, με τις επιδορθώσεις στις υποδομές, με τη στέγαση των αστέγων, με τα αιτήματα χρηματοδότησης εκ μέρους των πληγέντων, με την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων το χειμώνα και με τη σίτιση των ζώων των κτηνοτρόφων, καθώς αφενός μεν οι περισσότεροι χώροι βόσκησης έχουν καταστραφεί από τη φωτιά κι αφετέρου δε, έχουν υποστεί ζημιές οι χώροι φύλαξης, τα λιοστάσια, κ.λπ. Οπως καταλαβαίνετε, ο Ερύμανθος εκπέμπει σήμα κινδύνου, το θέμα είναι το αν ακούει κανείς…
Θόδωρος Μπαρής: Περιμένουμε τη χρηματοδότηση»
Ο Θόδωρος Μπαρής έδωσε στην «Π» αρκετά στοιχεία για το πως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή στον Δήμου Ερυμάνθου. «Καταρχάς, οι έλεγχοι για την ποιότητα του νερού είναι συνεχείς. Βρισκόμαστε στην τελική φάση των ελέγχων και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρέχεται πόσιμο νερό στους δημότες μας. Αυτήν τη στιγμή προμηθεύουμε νερό με υδροφόρες», ανέφερε ο δήμαρχος Ερυμάνθου και πρόσθεσε: «Στο δημαρχείο μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχουν έρθει 200 περίπου αιτήματα για αποκατάσταση ζημιών σε στάβλους, αποθήκες, σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε καλλιέργειες και ελιές, κλπ. Ειδικά κλιμάκια του Δήμου μας πραγματοποιούν επιτόπιες αυτοψίες για να καταγράψουν ακριβώς τα προβλήματα.
Στα περισσότερα αιτήματα που έχουν γίνει, έχουν υπάρξει έλεγχοι και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Τεχνική Επιτροπή του Δήμου μας πραγματοποιεί αυτοψία σε όλες τις υποδομές, σε δίκτυα ύδρευσης, στην οδοποιία, κ.λπ. και συντάσσει πίνακες για αίτημα χρηματοδότησης. Φυσικά έχουν ήδη καταθέσει και σχετικό αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση στα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας».
Και ο Θόδωρος Μπαρής πρόσθεσε και τα εξής: «Το επόμενο διάστημα αναμένουμε μια 8άδα κοντέινερ για να στεγαστούν εκεί προσωρινά οι οικογένειες των οποίων καταστράφηκε η πρώτη κατοικία. Τα κοντέινερ θα φέρει μεταφορική εταιρία και θα τοποθετηθούν είτε σε οικόπεδα των πληγέντων είτε σε χώρους του Δήμου. Αυτοψίες πραγματοποιεί και το Δασαρχείο, προκειμένου να συντάξει ειδική μελέτη για την έγκριση αντιπλημμυρικών έργων κι έργων ορεινής υδρονομίας, που θα βοηθήσουν στο να νέμεται σωστά το νερό. Με τις βροχές που θα έρθουν το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, η δημιουργία αντιπλημμυρικών οχυρωμάτων κρίνεται ως άκρως απαραίτητη». Ο δήμαρχος Ερυμάνθου σχολίασε και τα εξής: «Ημασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας. Οταν μια τέτοια φωτιά περνάει μέσα από οικισμούς και δεν έχουμε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η ζωή στον Δήμο μας επανέρχεται σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα. Ακόμη και το πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους φαίνεται πως σταθεροποιείται και τα πράγματα δείχνουν διαχειρίσιμα. Από τη στιγμή που καταστράφηκαν δεκάδες χώροι βόσκησης των κοπαδιών, ήταν απαραίτητη η ενίσχυση με ζωοτροφές από συλλόγους, εταιρίες και εθελοντές. Τους ευχαριστούμε όλους για τη συγκινητική τους στήριξη. Ακόμη, πάντως, δεν έχουν δει ευρώ από την Πολιτεία. Εχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα και παραμένουμε σε αγωνία».
Διαμαντής Κανελλόπουλος: «Οργανωμένος σχεδιασμός»
«Η κατάσταση ήταν και παραμένει δύσκολη» δήλωσε στην «Π» ο Διαμαντής Κανελλόπουλος. «Οι ζημιές που έγιναν από τη φωτιά είναι ανυπολόγιστες, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες, που λειτουργούν στην περιοχή μας. Το ευτύχημα είναι ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τον κόσμο και από ιδιώτες και από επιχειρήσεις για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Προσωπικά θεωρώ ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιστρέψει η περιοχή στην κανονικότητα. Ολοι, πάντως, προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ του κόσμου. Και η κεντρική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να βοηθήσουν όσο πρέπει για την αποκατάσταση των ζημιών».
Και ο Διαμαντής Κανελλόπουλος πρόσθεσε τα εξής: «Κατά την άποψή μου χρειάζεται ένας οργανωμένος σχεδιασμός των δήμων Ερυμάνθου και Ιλιδος που επλήγησαν, να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις και -κυρίως- να παρθούν μέτρα ενόψει του χειμώνα. Δεν μπορεί να μην γίνουν αντιπλημμυρικά μέτρα στην περιοχή μας. Με τις πρώτες μεγάλες βροχές θα υπάρξει πρόβλημα, θα κινδυνεύσουμε με νέες καταστροφές. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει πρόβλεψη και γι’ αυτό.
Παράλληλα, θέμα υπάρχει και με το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο θέλει ριζική αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, επειδή πολλοί συμπολίτες μας έμειναν χωρίς σπίτι πρέπει να φροντίσουμε ώστε το συντομότερο δυνατόν να βρουν μια στέγη. Τέλος, θα σταθώ και στην ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι χρειάζονται τροφές, καθώς είδαν τα λιοστάσια τους να καταστρέφονται. Μιλάμε για πολύ κόσμο».
Τάκης Σκιαδάς: «Ανήσυχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι»
Εντονα προβληματισμένος από την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Ερυμάνθου μετά την καταστροφική φωτιά που σημειώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, είναι ο Τάκης Σκιαδάς.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ερυμάνθου» βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», εισπράττει παράπονα από τους δημότες, ενώ στάθηκε και στην απουσία επίσημης ενημέρωσης.
«Το νερό άδρευσης μόλις πριν από δυο ημέρες άρχισε να ξαναποτίζει τα χωράφια» αποκάλυψε ο Τάκης Σκιαδάς και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα και είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους. Προχθές επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ερυμάνθου Γιώργο Μασούρα και δεν έκρυβε τις αγωνίες του και τους προβληματισμούς του. Αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί, έρχονται και μου λένε ότι όλοι τους έχουν ξεχάσει, ότι τους έχουν αφήσει στην κυριολεξία στο έλεος του Θεού. Προσπαθούμε κι εμείς να καταγράψουμε όλη την εικόνα, να συγκεντρώσουμε αιτήματα.
Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Παράλληλα μας προβληματίζει και η απουσία ενημέρωσης. Δεν μας λένε τι γίνεται, ποιο είναι το σχέδιο δράσης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News